Hint basınındaki haberlere göre, başkent Yeni Delhi’nin Eski Delhi (Old Delhi) bölgesinde bulunan tarihi Kızıl Kale etrafında düzenlenmesi planlanan protestolar polis tarafından engellendi.

Kale etrafında toplanan çok sayıda kişi gözaltına alınırken, polis, kişi sayısı 4 ve üzerinde olan  gruplara müsaade edilmeyeceğini duyurdu. Gözaltına alınanlar arasında Hindistan Komünist Partisi lideri Sitaram Yechury’de bulunuyor.

Başkentin bazı bölgelerinde internete erişim askıya alındı. Aralarında Vodafone ve Airtel’in bulunduğu mobil telefon operatörlerinin internet ve mesaj gönderim servislerinin kısıtlandığı belirtildi.

4 VE DAHA FAZLA KİŞİNİN TOPLANMASI YASA

Polis, protesto gösterilerine katılımı azaltmak amacıyla şehrin girişlerine barikat kurarken, yollarda sıkı denetim uyguladı.

Polisin, Gurugram bölgesi ile başkent arasındaki kara yolunda denetimlerini artırması, kilometrelerce araç kuyruğu oluşmasına yol açtı.

Eylemlerin yoğun olduğu Jamia Millia Islamia (JMI) ve Jawaharlal Nehru Üniversiteleri (JNU) ile şehrin merkezindeki metro istasyonu duraklarından 14’üne giriş ve çıkışlar kapatıldı.

Uttar Pradeş eyaleti genelinde 4 ve daha fazla sayıda kişinin bir araya gelmesi yasaklandı. Yasağa rağmen eyaletin çeşitli bölgelerinde protestolar sürüyor.

Karnataka eyaletinin başkenti Bangalor’da yasa değişikliğini protesto etmek isteyen 30 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında ülkenin ünlü tarihçisi Ramachandra Guha’da yer alıyor.

Bangolor’da düzenlenmek istenen iki protesto eylemine izin verilmezken, bazı göstericiler polise taş attı.

MÜSLÜMAN NÜFUSTA İLK SIRADA 

Ülkenin çeşitli eyaletlerinde 31 Aralık 2014’ten önce ülkeye giren gayrimüslim göçmenlere vatandaşlık verilmesine imkan tanıyan ancak aynı pozisyondaki Müslümanları bu kapsamın dışında tutan yasaya karşı protestolar düzenleniyor.

Yürürlüğe giren kanun kapsamında, özellikle Pakistan, Bangladeş ve Afganistan’da dini baskıdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlar, kimliklerini ve Hindistan’da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık elde edebilecek, aynı pozisyondaki Müslümanlar ise yasanın dışında tutulacak. Dünya’da en çok Müslüman nüfusun yaşadığı ülkeler arasında Hindistan, birinci sırada yer alıyor.

Editör: TE Bilisim