Ateş çiçeği zehirli mi, faydaları neler? Ateş çiçeği bitkisi nedir, zehirler mi? Özellikleri nelerdir merak ediliyor. Uyanış: Büyük Selçuklu dizisinde Terken Hatun’un Nizamülmülkü zehirlemek için kullandırttığı ateş çiçeği bitkisi ve panzehiri merak konusu oldu. Elçin Hatun’un üzerinde kara bulutlar dolaşmasına neden olan konunun detayları ilerleyen bölümde ortaya çıkacak ancak biz ateş çiçeğinin özellikleri ve faydalarıyla ilgili merak edilenleri yazımızda derledik. İşte, Ateş çiçeği zehirli mi, faydaları neler? Ateş çiçeği nedir, zehirler mi? sorularına ilişkin detaylar!..

Ateş çiçeği zehirli mi, faydaları neler? Ateş çiçeği nedir, zehirler mi? Özellikleri…

[haber devam ediyor]

Ateş çiçeği (Salvia splendens), ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından doğal olarak Brezilya’da yetişen bir ada çayı türüdür.

Ateş çiçeğinin genel özellikleri

2000–3000 m yükseltide, yıl boyunca sıcaklığın hakim olduğu, yüksek nemli dağlık bölgelerde yetişir. Anavatanında nadiren yetiştiriciliği yapılan ateş çiçeğinin boyu 1 m uzunluğa erişebilir. Tüm dünyada alışveriş merkezlerinde, yol kenarlarında, park ve bahçelerde çok popüler olan daha küçük seleksiyonların dikimi yapılır.

Ateş çiçeği ilk olarak 1822 yılında tanımlanmıştır. Seleksiyon çalışmalarında ilk elde edilen ‘Van Houttei’ adı verilen bir Hollanda kültivarı (çeşit) bahçecilik ticaretinde hala popülerliğini devam ettirmektedir.

Ateş çiçeği tanımı

Yabani tipi 1.5 ila 8 m yüksekliğe ulaşır. Bodur formlu ‘Sizzler’ ve ‘Salsa’ seleksiyonları bahçelerde kitle halinde en çok dikimi yapılan kültivarlardır. ‘Van Houttei’ ise 1 ila 1.3 m arasında boy yapar. Çiçekler çoğu kez kırmızı renklidir.

Ateş çiçeğinin faydaları

Zehirli etkisi olmakla birlikte uzman tavsiyesi ile gerekli dozda kullanıldığı zaman Ateş çiçeği bitkisini bir çok faydası bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; stres, sıkıntı gibi psikolojik tedavi olarak olumlu etkileri bulunur,odaklanma,dikkat bozukluğu yaşayanlara iyi gelmektedir.

Özellikle Hint kültüründe ateş çiçeği oldukça önemlidir. Hintliler ateş çiçeğini şeker hastalığının tedavisi için kullanmışlardır.

Ayrıca gaz söktürücü, yatıştırıcı, karminatif, diüretik, midevi, ter kesici, haricen yara iyileştirici ve antiseptik olarak kullanılanılan ateş çiçeği türleri çok çeşitli biyolojik etkilere (antibakteriyal, antifungal, antiviral, antiseptik, analjezik, antioksidan, astrenjan, antispazmodik, halusinojenik, merkezi sinir sistemi depresanı, antisudorifik, antidiyabetik, antikanser, tüberkülostatik, kardiyovasküler ve insektisit aktiviteler vb.) sahiptir.

Ancak belirttiğimiz üzere ateş çiçeğini kişiler kendilerince kullanmamalı, mutlaka uzman hekim tavsiyesiyle uygulanmalıdır. Aksi takdirde vücutta geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilmektedir.

Ateş çiçeği zehirli mi?

Evde ve yaşam alanlarında yetiştirilen birtakım bitkiler güzel kokud ve muhteşem görünümlerinin yanında istenmeyen durumlara da neden olabiliyor. Bazı bitkiler dokunulduktan veya yenildikten sonra ateş, kusma, baş dönemsi veya benzeri semptomlara neden olursa acilen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması tavsiye edilmektedir.

Ateş çiçeği birçok insanı yanıltabilir. Çünkü çoğunlukla, yenebilen ve birçok sağlıklı faydası olan ada çayı ile karıştırılmaktadır.

Ateş çiçeği, LSD ile benzer olan halüsinojenik bir içeriğe sahiptir. Amazon yerli halkı, bu bitkiyi ritüel amaçlarla kullansalar da, bu bitkinin kullanımı iyileştirilemez zararlara yol açabilir. Bu, değişmiş bilinç durumlarına yol açması ve bazen tekrarlayan ve kalıcılaşan halüsinasyonlara neden olmasından kaynaklanmaktadır.

Editör: TE Bilisim