Wikipedia‘da, Türkiye’den erişime kapandığı 29 Nisan 2017’den bugüne nelerin değiştiği merak konusu! Geçtiğimiz günlerde yeniden erişime açıldığı Resmi Gazete’de duyurulan Wikipedia, ülkemizden yasaklı olduğu süre içerisinde bazı değişikler de yaptı. Yapılan değişikler vatandaşlar tarafından sıkça araştırılıyor. Ayrıca Wikipedia nedir, neden kapanmıştı soruları da son günlerin çok merak edilen konularından biri. Peki, Wikipedia’da neler değişti? Wikipedia nedir, neden kapanmıştı? İşte detaylar…

Wikipedia’da neler değişti? Wikipedia nedir, neden kapanmıştı?

Türkiye’den erişim sağlanamadığı süre içerisinde Wikipedia’nın gerçekleştirdiği birçok teknik güncelleme, önizleme özelliği ve mobil için karanlık mod gibi kullanıcı alışkanlıklarını olumlu etkileyebilecek değişiklikleri de kapsıyor.

Önizleme özelliği nedir?

Wikipedia’nın getirdiği önizleme özelliği ile, metnin konusu anlaşılarak tıklanıp tıklamama kararı verilebiliyor. Bu özelliğin sunduğu şey kısaca; bir Wikipedia sayfasında metin içinde bulunan hyberlink’li yani mavi renkli kelimelerin üzerine tıklamak yerine imleci yalnızca anlamak istediğiniz kelimenin üzerinde tutarak sayfanın özetini okumanıza imkan sağlıyor.

Mobilde karanlık mod

Wikipedia’nın yaptığı bir diğer yenilik ise, İphone ve İpad kullanıcılarının kullanabileceği ‘dark mode’ yani ‘karanlık mod’ özelliği. Bu özellik, önemli ölçüde pil tasarrufuna olanak sağlıyor.

Wikipedia nedir?

Wikipedia, kullanıcıların katkılarıyla ortaklaşa birçok dilde hazırlanan, özgür, bağımsız, ücretsiz, reklamsız, kâr amacı gütmeyen bir internet ansiklopedisidir. Wikipedia, MediaWiki yazılımı kullanılarak hazırlanmaktadır. İçeriklerde gerçekleşen sürekli eklemeler ve değişiklikler nedeniyle de hiçbir zaman tamamlanmayacağı varsayılmaktadır.

Wikipedia neden kapanmıştı?

29 Nisan 2017 günü sabah saatlerinde, Türkiye’de Wikipedia’nın tüm dillerdeki versiyonlarına erişim yasağı getirilmişti. İlerleyen saatlerde yasağın nedenine ilişkin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) sayfasında Wikipedia’nın site bilgilerini sorgulayanlar, siteye ‘idari tedbir’ uygulandığı bilgisine ulaştı. Yetkililer daha sonra, ‘Türkiye’yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan içerikleri’ yasağa gerekçe göstermişti.

Editör: TE Bilisim