Türkiye’nin, dünyadaki askeri istihbaratın süper güçlerine meydan okuyacak uydusu GÖKTÜRK-1, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle uzaya fırlatıldı. Yeni milli gururumuz, yerkürenin her noktasından görüntü imkânı sağlayarak TSK’ya güç katacak.

Son 14 yılda savunma sanayii ve teknolojik yatırımlarıyla parmak ısırtan Türkiye, dün bölgesel denklemleri değiştirecek bir tarihe daha tanıklık etti. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden uydu görüntüsüyle karşılayacak olan GÖKTÜRK-1 uydusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle Fransa Guyanası’ndan uzaya fırlatıldı.

Sınırsız gözlem

2012’de gönderilen GÖKTÜRK 2’den sonra 2. askeri uydu olma özelliğini taşıyan GÖKTÜRK-1, hem sivil hem de askeri uygulamalar için çok yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri sağlayacak ve bu özellikleriyle en gelişmiş sistemlere sahip keşif, gözetleme uyduları arasındaki yerini alacak.

Bu bağlamda GÖKTÜRK-1 Türkiye’nin milli güvenliğine yönelik tehditlerin önceden tespit edilip, TSK tarafından bertaraf edilmesini sağlayacak. Diğer yandan son teknolojiyle donatılmış olan uydu istihbarat savaşlarının yaşandığı dünyada Türkiye’ye büyük ivme kazandıracak.

Yerli uydu yapmalıyız

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) Akıncı Tesisleri’nde düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, GÖKTÜRK-1’in askeri faaliyetlerin yanı sıra orman alanlarının kontrolünden, doğal afetler deki hasar tespitine kadar pek çok özelliğe sahip olduğunu belirtirken, yerli uydu üretmenin zamanının geldiğini ifade ederek, “Şimdi hedefimiz Göktürk-1’den daha gelişmiş uydular tasarlamak, üretmek ve uzaya göndermektir.

Savunma sanayiimizin bu yüksek teknoloji gerektiren diğer bütün ihtiyaçları gibi uydularımızı da artık kendimizin geliştirmesi ve üretmesi şarttır. Bu konuda yürütülen çalışmaları biliyorum, takdir ediyorum ama daha fazlasını yapmamız gerektiğini de özellikle belirtiyorum” şeklinde konuştu.

Bağımlılığımız azalacak

Erdoğan, ayrıca Türkiye’ye silah ambargosu koyan Avusturya ve silah satmama kararı alan Alman firmalarını fena bozdu.  Batı’nın terörle mücadele zamanında Türkiye için verdiği kararın manidarlığına dikkat çeken Erdoğan, “Kıbrıs Barış Harekâtı’nda rastladığımız ilk askeri ambargolar terörle mücadelede de karşımıza çıktı. Şimdi bazı Batılı ülkelerin savunma ürünlerini satmama kararı aldığını görüyoruz. Türkiye savunma alanında dışa bağımlılığını yarı yarıya azalttı. İnşallah, 2023’te daha da azalacak” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim