Bebeklerde diş çıkarma durumu 6 aylıktan itibaren başlamaktadır. Bebek için diş çıkarma süresi değişkenlik gösterebilir. Özellikle bebeklerin birincil ve süt dişleri 6. ay ve 1. yaş aralığında çıkar. Süt dişlerinin tamamen çıkması 3 yaşını bulmaktadır. Bebeklerin ağızlarında toplamda 20 adet süt dişi oluşur. Diş sağlığı haberleri arasında en çok merak edilen bebeklerde diş çıkarma haberleridir. İşte, bebeklerde diş çıkarma hakkında bilinmesi gereken detaylar…

Bebeklerde Diş Çıkarma Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde diş çıkarmayı gösteren belirtiler şunlardır:

Ağızlarında döküntüler, Bebeklerin gittikçe kilo almalarının durması, Kabızlık veya ishal olma durumu,

Bebeklerde yaşanan uyku sorunu, Huzursuzluk ve huysuzluk, Tükürük akıntısının gittikçe artması, Yemek yememe isteği gibi durumlar diş çıkarmanın belirtilerini oluşturmaktadır.

Bebeklerde Diş Çıkarma Döneminde Isırma Durumu

Bebeklerin diş çıkarmasının etkilerinden birisi de sürekli olarak bebeklerin bir şeyleri ısırma isteği içerisinde olmasıdır. Çünkü bebeklerin damaklarında yeni çıkacak dişler diş etlerine de rahatsızlık ve baskı hissi verecektir. Bu ısırma isteğinin meydana gelmesi durumunda bebeklerinize soğutulmuş elma, havuç gibi sert ürünleri vererek kemirmesine yardımcı olabilirsiniz. Böylece diş etlerinde oluşan kaşıntı ve huzursuzluklar da ortadan kalkmış olur.

Bebeklerde Diş Çıkarma Evresinde Damaklarda İltihaplanma

Bebeklerde özellikle 6 aydan itibaren diş çıkarma evresi meydana geldiği için damaklarında kızarıklıklar artmaya başlar ve bu durum da iltihaplanmaya sebep olur. Bebeklerde oluşan iltihaplanmanın iyileştirilmemesi durumunda iltihap bütün vücuda yayılarak ilerlemeye başlar.

Oluşan iltihabın engellenmesi için ilk olarak iltihabın olduğu bölge kaynatılmış ve ılıtılmış bir bez veya pamuk aracılığı ile iyice temizlenmelidir. Daha sonra iltihap için reçeteli bir şekilde yazılan kremin damağa sürülmesi ile iltihabın iyileşmesi sağlanmalıdır.

Diş çıkarma evresinde bebeklerin ağız çevresinde, yanaklarında ve dudaklarında döküntüler oluşur. Bu döküntüler de kaynatılmış bir su ile pamuk veya bez yardımıyla ağı bölgesi temizlenmelidir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Yaşları

Bebeklerin diş çıkarma dönemleri ile ilgili detaylar şöyledir:

Üst ön dişler 6-8 aylıkken,

Üst yan dişler 9-11 aylıkken, Üst köpek dişler 16-20 aylıkken, Üst küçük azı dişler 12-16 aylıkken, Üst büyük azı dişler 20-30 aylıkken, Alt ön dişler 5-7 aylıkken, Alt yan dişler 10-12 aylıkken, Alt köpek dişler 16-20 aylıkken, Alt küçük azılar 12-16 aylıkken, Alt büyük azılar ise 20-30 aylıkken çıkmaya başlamaktadır.

Bebekler Diş Çıkarırken Neler Yapılmalı?

Bebeklerin dişleri çıkması durumunda yapılması gerekenler şunlardır:

Bebeklerin diş çıkarma esnasında dişin çıkacağı yerde şişkinlik ve ağrı meydana gelir. Bu durumun önlenmesi için anne ve babalar ellerini temizleyerek bebeklerinin dişlerinin çıkacağı bölgeye çok hafif masaj yapmalıdır. Dişlerde oluşan kaşıntı ve rahatsızlık için dondurucudan alınmış veya ıslatılmış bir bez koyulabilir. Bebeklerin diş kaşıyıcı halkalarının kimyasal maddeler içermemesi ve halkaların içinde su gibi sıvı maddelerin olmaması gerekir. Bebeklerin diş çıkarma dönemlerinde doktorların tavsiye etmediği ve doktorların reçeteye yazmadığı diş çıkarma tabletlerini, jelleri ve bebeklerin diş etlerini etkisiz hale getiren maddeleri kullanmamanız gerekir.

Bebeklerde Diş Çıkardıktan Sonra Bakım Nasıl Olmalı?

Bebeklerin diş çıkarmasından sonra diş bakımları şu şekilde yapılmalıdır:

Bebeklerde diş çıkarma aydan itibaren başladığı için bu zamanda bebeklere florür içeren yiyecek ve içeceklerin verilmesi gerekir. Florür maddesi içme sularında yer aldığı için bebeklerin bol su tüketiminin sağlanması gerekir.

İlk dişlerinin çıkması durumunda bebeklere özel tasarlanmış diş fırçaları ile bebeklerinizin dişlerini günde 2 kere fırçalamanız gerekir. Fırçaların yumuşak kıllardan yapılmış olmasına dikkat etmede fayda vardır. 3 yaşına gelen bebeklerin diş macunları florür içerikli olmalıdır. Diş fırçasına koyulan diş macununun miktarı bezelye tanesi büyüklüğünde olmalıdır.

Muskat cevizi nedir? Muskat bebeklerde nasıl kullanılır?

Güncel

Habere Git

Çocuklarda emzik kullanmanın zararları neler, konuşmayı olumsuz etkiler mi?

Sağlık

Habere Git

Editör: TE Bilisim