Diriliş Postası Muhabiri Efekan Yavuz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Cuma günü bir müjde vereceğiz. İnanıyorum ki; Türkiye’de yeni bir dönem başlayacak” sözlerinin ardından, gözler bugün açıklanacak müjdeli haberlere çevrildi. Erdoğan’ın önceki gün katıldığı programda, vereceği müjde ile Türkiye’de yeni dönem başlayacağına ilişkin açıklaması üzerine Türkiye, bugünkü ‘müjde’ için kilitlendi. Müjdenin ne olabileceğine ilişkin farklı tahminler kamuoyunda tartışıldı.

‘ENERJİ KAYNAĞI’ TAHMİNLERİ VAR

Erdoğan’ın açıklamasının ardından Bloomberg, Türkiye’nin Karadeniz’de bir ‘enerji yatağı’ bulduğunu, kaynağın ‘büyük ihtimalle gaz’ olduğunu içeren haber yayınladı. Reuters Haber Ajansı da üst düzey yetkililere dayandırarak, “Ciddi büyüklükte” olmak üzere iki bölgede ‘enerji kaynağı’ bulunduğuna dair haberi abonelerine servis etti.

Euronews ise enerji kaynağı bulunan yerin aslında ‘Akdeniz’ olduğu iddiasında bulundu. Cumhurbaşkanlığı’nın “Kaynağın Akdeniz değil, Karadeniz’de bulunduğu iddiasının stratejik ve hedef şaşırtma amaçlı olabileceğini” belirttikleri bilgisine haberinde yer verdi.

ŞİRKET HİSSELERİ “TAVAN” YAPTI

Bütün bunlarla birlikte, TÜPRAŞ hisseleri yüzde 8.1, PETKİM hisseleri ise yüzde 9,9 değer kazandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vereceği müjde, Türkiye’nin ‘enerji kaynağı’ bulması ile ilişkilendirildi.

YETKİLİLER YALANLAMADI

Türkiye bir süredir sondaj çalışmaları yaptığı Karadeniz açıklarındaki Tuna-1 ve Kıyıköy’de önemli doğalgaz yatağına rastlandığına ilişkin haberleri de yetkililer yalanlamadı. Karadeniz Ereğlisi açıklarında bulunan Fatih Gemisi, 15 Temmuz tarihinden bu yana ‘Tuna-1’ adı verilen bölgede sondaj faaliyeti yürütüyordu. Yetkililer, sondaj faaliyetinin yürütüldüğü Tuna-1 Bölgesi’nde “İyi” nitelikte doğalgaza, Tuna Nehri’nin çıkış ağzını oluşturan Kırklareli’nin Kıyıköy Bölgesi’nin açıklarında ise bir başka rezerve rastlanmış olabileceği bilgisini paylaştı.

‘ROMANYA’ ÖRNEĞİ

Fatih Gemisi’nin araştırma yaptığı; Tuna-1 Bölgesi Karadeniz Ereğli’nin yaklaşık 150 kilometre açığında, Bulgaristan ve Romanya kara suları sınırına yakın bir alanı kapsıyor. Söz konusu bölgenin Romanya kara sularında, 8 yıl önce ‘Petrom and Exxon’ şirketi tarafından bulunan, Karadeniz’deki en büyük doğal gaz rezervine de yakın bir bölge olduğu ifade ediliyor.

Bir taş atımlık adalar bırakıldı

“CHP’nin diplomatik vehâmet içinde yaptıklarının bedelini ödüyoruz.” Sözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ait. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de bağımsızlık mücadelesi verdiğini anlatan Erdoğan, CHP’nin İsmet İnönü’nün yönettiği yıllarda, “Bir taş atımı mesafedeki adaları Yunanistan’a bıraktığını” hatırlatan Erdoğan, CHP’nin tek parti dönemindeki başarısız diplomasi ile Türkiye’nin çok yakınında bulunan adaları Yunanistan’a bırakması sonucu, bugün yaşanan zorlukların zuhur ettiğine değindi. ‘Tek parti dönemi CHP’si tarafından imzalanan anlaşmaların bedelini ödediklerini’ anımsatan Erdoğan, “CHP, gerçeklerle yüzleşmek yerine Yunanistan menfaatlerine konuşuyor” dedi.

Editör: TE Bilisim