Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, video konferans yöntemiyle TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu Aşı ve İlaç Konferansı’na katıldı. Varank, “Türkiye aşı üretim kapasitesini de geliştirdi. Tekirdağ, Kocaeli ve Adıyaman’da 3 firma, 160 milyon doz aşı üretebilecek kapasiteye sahip.” dedi.

Varank’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle: 

Dünyada çalışılan farklı aşı teknolojilerinin tamamına ve hatta daha yenilikçi yöntemlere COVID-19 Türkiye Platformu tarafından da çalışıldı.

Tasarım, prototip aşı ve hayvan çalışmaları aşamaları sonrasında 4 aşı adayımız hayvan deneylerini başarıyla tamamlamış durumda.

Ekosistemimizdeki 13 aşı adayı Dünya Sağlık Örgütünün listesinde. Yürüttüğümüz aşı projesi sayısına göre ABD ve Çin’in ardından 3. ülkeyiz.

“160 MİLYON DOZ KAPASİTEYE SAHİP”

Türkiye aşı üretim kapasitesini de geliştirdi. Tekirdağ, Kocaeli ve Adıyaman’da 3 firma, 160 milyon doz aşı üretebilecek kapasiteye sahip.

8 aşı geliştirme projesi başta olmak üzere 17 proje üretiliyor. 17 projeye emek veren tüm arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. 5 aşı projesinden 2 tanesinin yürütücüsü de bizlerle. Küresel salgın hız kesmeden devam ediyor.

TÜBİTAK MAM’daki Gen Mühendisliği Biyoteknoloji Enstitüsünde bir aşı ve ilaç merkezi kurma çalışmalarını 1 yılda tamamlamayı hedefliyoruz.

“ÜLKEMİZ ÇAĞ ATLAYACAK”

2 hususta yük söz konusu. 1’incisi ekonomi, 2’incisi sağlık sektörü. Hamdolsun Türkiye bu sınavı başarıyla veren ülkeler arasında. Yerinde ve doğru adımlar attık. Dinamik ve kapsayıcı tedbirler geliştirdik. Atılacak her adım ülkemizde aşı ve ilaç çalışmalarına çağ atlatacak.

İnoktif aşı, virüs benzeri parçacık aşı, adönavirüs aşısı, ASC zerrecik teknolojilerine ilişkin aşı hakkında çalışmalar devam ediyor.

Yerli aşıda Faz-1 çalışmaları tamamlandı: Hiçbir yan etki görülmedi

Sağlık

Habere Git

Erciyes Üniversitesi, yerli aşıda faz-2 çalışmalarına aralık ayının ikinci yarısında başlıyor

Sağlık

Habere Git

Aşı gönüllüsü profesör yükselen antikor seviyesine dikkat çekti: Aşı karşıtlığı fokur fokur kaynıyor

Sağlık

Habere Git

Editör: TE Bilisim