Altcoin Nedir?

Altcoin’ler, eşler arası (P2P) dijital para olarak Bitcoin’in (BTC) kazandığı başarının yolundan gitmeyi hedeflemektedirler. Altcoin’lerin hemen hemen tamamı engellemeleri önlemeyi amaçlamaktadır ve Bitcoin’e yeni alternatifler olarak ortaya çıkmışlardır. Bitcoin, ilk olması sebebiyle en bilinen kripto para birimi olsa da piyasadaki binlerce çeşit Altcoin’ler de farklı yollarla Bitcoin’i geliştirmeye çalışmaktadır. Öyle ki bazı Altcoin’ler Bitcoin ile tam olarak aynı yapıya sahiplerdir.

Altcoin’lerin büyük çoğunluğu, eşler arası (P2P) bir çözüm sunarak kullanıcılara blok oluşturma sürecini kapsayan madencilik işlemleri yapma ve oldukça düşük ve verimli varlık transferi yapma olanağı sunmaktadır. Pek çok yönden birbirlerine benzerlik gösterseler de altcoin’ler de birçok yönden birbirlerine göre farklılık göstermektedir.

Altcoin’ler, blok oluşturma (işlemlerin doğrulanma) süresine veya kullandıkları konsensüs algoritmalarına göre birbirlerine veya Bitcoin’den ayrılmaktadırlar. Buradaki farklılıklar katılımcıların blok kazırken tükettiği enerjiden işlemlerin anonimliğine kadar birçok şeyi kapsamaktadır.

İlk Altcoin Ne?

Bitcoin açık kaynak kodlu olduğu için ondan sonra ortaya çıkan Altcoin’lerin çoğu Bitcoin kodlarından yararlanmıştır. Ortaya çıkan ilk Altcoin Namecoin, Bitcoin tabanlı olarak geliştirilmiş ve aynı Proof of Work (PoW) yani “İş İspatı” algoritmasını kullanmıştır.

Namecoin de tıpkı Bitcoin gibi 21 milyon adet ile sınırlandırıldı. Bitcoin’in arzının 21 milyon adetle sınırlı olması onu birçok kripto paradan ve özellikle Türk Lirası, ABD Doları, Euro gibi itibari paralardan ayırmaktadır. 2011 yılının Nisan ayında tanıtılan Namecoinin Bitcoin’den en büyük farkı ise kullanıcıların üstünlüğünü daha da az görünür yapmasıydı. Ayrıca kullanıcıların kendilerini kayıt etmelerine ve .bit domainleri kullanarak madencilik yapmalarına izin veriyordu. Buradaki amaç sansür kısıtlamasının kalkması ve anonimliğin artmasıydı.

Ethereum kurucusu Vitalik Buterin bu Ethereum’u tasarladığında, “akıllı sözleşmeler” denen olguyu da içerisine yerleştirdi. Bu yüzden sektörde Bitcoin “Birinci Nesil Blockchain”, Ethereum ise “İkinci nesil Blockchain” olarak tanımlanıyor.

2011 yılının Ekim ayında tanıtılan Litecoin (LTC), “Dijital altın olarak isimlendiren Bitcoin’e kıyasla “dijital gümüş” olarak isimlendirilerek ortaya çıktı. Litecoin fonksiyonel ve temel kod yapısı açısından BTC ile benzerlik gösterse de birkaç temel fark ile ondan ayrılmakta. Örneğin, Bitcoin’de ortalama 10 dakikada bir blok oluşturulsa da Litecoin’de bu süreç 2 veya 1 buçuk dakika sürüyor. Litecoin arzı ise BTC’den 4 kat daha yüksek (aynı zamanda Namecoin’den) olmakla birlikte 84 milyon coin ile sınırlıdır. Ayrıca LTC, BTC’deki PoW algoritmasından farklı bir algoritma kullanıyor.

Piyasada şu anda CoinMarketCap’ten alınan 21 Kasım 2020  verilerine göre 7.742 kripto para birimi bulunuyor. Tüm kripto para birimlerinin büyük bir anlam taşıdıkları söylenemez; çünkü her proje her zaman gerçek bir amaca hizmet etmemektedir. Bu nedenle her sene yeni eklenenler gibi batan kripto para projelerine de şahit oluyoruz.  Bir kripto para biriminin ayakta kalması birkaç esas nedene bağlıdır. Bunlardan biri de projenin gerçek bir değer üretmesi ve ekosisteme bir katkı sağlamasıdır.

Altcoin yatırımı yapmak kadar Altcoin’ler tarafındaki gelişmeleri de dikkatle takip etmek gerekmektedir. Altcoin haberleri sunan birçok yayın kuruluşu, haber portalı bulunmaktadır. Bunlar üzerinden altcoinlerle ilgili gelişmeleri dikkatle izlemek önem arz etmektedir.

Editör: TE Bilisim