Azerbaycan ordusu karşısında tarihi hezimete uğrayan Ermenistan’ın işgal altında tuttukları Dağlık Karabağ’dan çekilme kararı ülkede protestolara yol açtı.

Başbakan Nikol Paşinyan’ın istifa etmesi için binlerce kişi sokaklara döküldü. Protestolar devam ederken Paşinyan çağrılara ilişkin açıklama yaptı.

Ulusal yas ilan edilecek

Azerbaycan tarafından ağır yenilgiye uğratılan ve yapılan anlaşmanın ardından ülkesinde eleştirilerin hedefi olan Paşinyan art arda açıklamalar yapıyor.

Paşinyan bugün düzenlediği basın toplantısında, Karabağ’daki savaşta yüzlerce Ermeni askerinin kayıp olduğunu belirterek, “Bazılarının hayatta olmasını umuyoruz. Dün daha önce ölü olarak bildirilmiş yaralı bir asker bulduk” dedi. İki tarafın çatışmada ölenlerin cenazelerini takas etme işlemlerinin tamamlanmasının ardından esir değişiminin de başlayacağını söyleyen Paşinyan, tüm cenazelerin iade edilmesinin ardından Ermenistan’da bir günlük ulusal yas ilan edileceğini ifade etti.

“Gündemim ülkedeki istikrar”

Muhalefetin ve halkın istifa talebini yorumlayan Ermenistan Başbakanı, “Görevimin başındayım” diyerek gündeminin sadece ülkede güvenlik ve istikrarın sağlanması olduğunu söyledi. Paşinyan, Karabağ’daki mevcut durumdan kendisinin sorumlu olduğunu belirterek “Bu nedenle mahkemeye çıkmam gerekiyorsa çıkabilirim.” diye konuştu.

2 bin 300’den fazla asker imha edildi

Paşinyan, kendisine yöneltilen “Savaşın farklı dönemlerinde Ermenistan’a farklı anlaşmalar teklif edildi mi?” şeklinde soruyu ise şu şekilde yanıtladı:

“Hayır, farklı belgeler sunulmadı. Savaş öncesindeki Şuşa dahil toprakların Azerbaycan’a verilmesine yönelik mantık devam etti. Durum 2016’dan beri bu şekildeydi. Ermenistan tarafı bu teklifleri ertelemek zorundaydı. Söz konusu toprakları bırakmayı kabul etseydik savaşı engelleyebilirdik ama savaşmayı tercih ettik.”

Ermenistan Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, çatışmalarda 2 bin 300’den fazla Ermeni askerinin öldüğü belirtilmişti.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında yapılan anlaşmaya göre, Dağlık Karabağ ve Laçin koridorundaki temas hattında bin 960 Rus barış gücü askeri yer alacak. Rusya şuana kadar bölgeye bin 168 askeri ekipman ile yaklaşık bin askerin gönderildiğini açıkladı.

Dağlık Karabağ’daki Rus barış gücü birliğinin komutanı General Rustam Muradov dün yaptığı açıklamada, tarafların ateşkese bağlı kaldıklarını ve savaş bölgesindeki durumun istikrara kavuştuğunu ifade etmişti.

Ermenistan’da “kadife” devrimin sonu

Analiz-Yorum

Habere Git

Ermenistan’da sular durulmuyor: Paşinyan’a yönelik suikast ve darbe girişimi engellendi

Dünya

Habere Git

Editör: TE Bilisim