Diriliş Postası muhabiri Durim Abazi

Kosova Meclisindeki Kendin Karar Al (Vetevendosje-LVV) ve Kosova Demokratik Partisi (PDK) muhalefet partileri, Hoti Hükümetinin balkan minishengen, daha önce “Mini Yugoslavya” da adlandırdıkları konusundaki tutumunu değiştirmeye şiddetle karşı çıkıyor. LVV ile PDK, minishengenin Kosova’ya hiçbir faydası olmadığını vurguladı. Hatta muhalefet partileri, tüm demokratik yollarla karşı çıkacaklarını bile söylüyor.

Vetëvendosje Hareketi liderliği üyesi Arbërie Nagavci, Mini-Schengen fikrinin Sırbistan fikri olduğunu ve bu nedenle kabul edilmemesi gerektiğini belirterek, “Mini-Schengen fikri evrensel olarak birkaç yıl önce Başkan Vucic tarafından başlatılan Sırbistan fikri olarak biliniyor. Son yasama meclisinde muhalefette olduğudönemde LDK’nın ilk başta yaptığı itirazlara rağmen, şimdi Balkanlar’ın bu bölümünde hakimiyet projesini mümkün kılan bir duruma gelmeleri çok kötü bir şey. Bu ne Kosova’ya ne de Arnavutluk’a bir fayda getiriyor”

ANLAŞMA HOTİ HÜKÜMETİNİN ZAYIFLIK İŞARETİDİR

PDK’dan Hoti hükümetinin Mini-Schengen’i kabul ettiğinde Washington’daki ilkelerinden vazgeçtiğini ifade ediyor. PDK sözcüsü Avni Bytyçi, bunun ülkenin geleceği için bir zayıflık olduğunu diyerek, “İlke olarak son yıllarda tüm siyasi partilerin Mini-Schengen’e karşı olduğunu biliyor olmanıza rağmen, Kosova Başbakanı veya hükümetinin bir zayıflık noktasıdır.

AB entegrasyonunun bizi birleştirmesi gerektiğine ve Schengen bölgesine yaklaşımın anlaşıldığına inanıyoruz. Başbakan bu ilkeleri terk etti ve Kosova’nın Mini-Schengen’de olmasını kabul etti. Ancak PDK o zaman karşıydı bugün ve gelecekte de karşı çıkmaya devam edecek ve tüm imkanlarıyla karşı çıkacaktır.” ifadelerini kulland

Editör: TE Bilisim