Azerbaycan, Ermenistan’ın işgal ettiği topraklarını kurtarmaya devam ediyor. Ermenistan’ın işgal ettiği toprakların kurtarılmasına yönelik yürütülen operasyonlar kapsamında, 30 yıldır işgal altında olan Magadiz’in kurtarıldığını duyuran Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yeni bir müjde daha verdi.

TARİHİ İSMİNE KAVUŞTU

Sosyal medya hesabından açıklama yapan İlham Aliyev, Magadiz isminin tarihi Sukavuşan ismi ile değiştirildiğini açıkladı. İlham Aliyev’in Sukavuşan bölgesinin Ermenistan işgali altından tamamen kurtarıldığını duyurmasının ardından,

Sukavuşan’a Azerbaycan askeri tarafından bayrak dikildi. Bu gelişmenin üzerinden çok geçmeden Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev bir başka müjde vererek Cebrail kenti ile birkaç köyünün işgalden kurtarıldığını duyurdu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Twitter hesabından “Bugün Azerbaycan ordusu, Cebrail kentini ve birkaç köyü işgalden kurtardı. Yaşasın Azerbaycan ordusu. Karabağ, Azerbaycan’dır.” paylaşımında bulundu.

İŞGALDEN KURTARILDI

Milli Savunma Bakanlığından (MSB) yapılan yazılı açıklamada ise, “Azerbaycan güvenilir kaynaklarından alınan bilgilere göre, Azerbaycan ordusu Büyük Mercanlı, Maralyan ve Şeybey köylerinden sonra Karabağ bölgesinde kritik öneme sahip Cebrail kentini de işgalden kurtardı.” bilgisi paylaşıldı.

Gardaştan Türkiye’ye teşekkür mektubu

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ermenistan’a karşı olan tavrı ve desteğinden ötürü teşekkürlerini iletti. İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdiği mektubunda, Ermenistan ordusunun 27 Eylül’de Azerbaycan’a karşı bir askeri provokasyon daha başlattığını, yerleşim birimlerine ve askeri mevzilere ağır toplar dahil çeşitli silahlarla farklı yönlerden ateş açtığını anımsattı.

HERKESTEN ÖNCE GELEN DESTEK

Bu provokasyon sonucunda askerlerin ve sivillerin hayatını kaybettiğini bildiren Aliyev, Azerbaycan ordusunun da bir karşı saldırı başlattığını kaydetti. Ermenistan’ın yeni saldırısının, “ilk saatlerinden itibaren kardeş Türkiye Cumhuriyeti tarafından her düzeyde şiddetle kınandığını” ve hain bir eylem olarak görüldüğünü” hatırlatan Aliyev, mektubunda “Türkiye’nin ilgili devlet kurumlarının yöneticileri, milletvekilleri ve sivil toplum temsilcileri de konuya sağlam ve net bir tavır koydu. Türk kardeşlerimizden her gün çok sayıda destek mektubu alıyorum. Kendim ve Azerbaycan halkı adına size ve kardeş Türk halkına bu destekten dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Üyesi oldukları Türk Konseyinin 28 Eylül’de Dağlık Karabağ sorununun Azerbaycan’ın uluslararası kabul görmüş sınırlarının egemenliği, toprak bütünlüğü ve dokunulmazlığı temelinde bir an önce çözülmesinin önemine ilişkin bir bildiri kabul ettiğini belirten Aliyev, bu bildiri için de Erdoğan’a teşekkürlerini iletti.

“İnsanlık suçu işlemekten geri kalmayacaklar”

Azerbaycan’ın işgale karşı giriştiği mücadele devam ederken Türkiye her saldırıya ilişkin tepkilerini dile getirmeye devam ediyor. Dışişleri Bakanlığı’ndan, Ermenistan’ın, Azerbaycan’ın Gence şehrine yönelik saldırılarının, Ermenistan’ın içine düştüğü çaresizliğin ve insanlık suçu işlemekten geri kalmayacağının göstergesi olduğu bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, işgal altında tuttuğu Azerbaycan topraklarında yenilgiyle yüzleşen Ermenistan’ın, başta Cenevre Sözleşmeleri olmak üzere insancıl hukukun tüm ilkelerini ihlal ederek, işgali nedeniyle çatışmalara sahne olan bölgelerin ötesinde de sivil yerleşim alanlarına saldırdığı belirtildi.

Açıklamada, “Azerbaycan’ın ikinci büyük kenti Gence’de sivil halkı hedef alan bugünkü saldırıları, Ermenistan’ın hukuk tanımaz tutumunun yeni bir tezahürüdür. Bu saldırıları kınıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca “Bu saldırılar, Ermenistan’ın içine düştüğü çaresizliğin ve yasa dışı işgalini sürdürmek için insanlık suçu işlemekten geri kalmayacağının göstergesidir. Baştan beri söylediğimiz üzere Ermenistan, bölgedeki barış ve istikrarın önündeki en büyük engeldir” denildi.

Editör: TE Bilisim