Yenilenen kimlik kartları kişi sayısı 45 milyonu aşmış, 2023’e kadar Türkiye’deki tüm vatandaşların yeni kimlik kartlarına geçiş yapması hedefleniyor.

Teknolojinin değişip gelişmesiyle birlikte üretilen bu yeni kimliğin üzerindeki çip, vatandaşa pek çok kullanım kolaylığı sunacak. 2023 yılından itibaren kimlik doğrulama işlemi, kimlik üzerindeki çip ile yapılacak. Bu sayede kimlikte sahtecilik yapılamayacak. Anlaşmalı kurumlarla dijital entegrasyon yapılarak çeşitli işlemler gerçekleştirebilecek. Bu işlemlerde ek bir güvenlik katmanı olarak PIN şifresi ya da parmak izi ile ek doğrulama yapılacak.

GÜVENLİK TÜBİTAK’TAN

Yeni üretilen kimlik kartlarında elektronik çip özelliğinin geliştirilmesi, verilerin şifrelenmesi ve güvenliğinin sağlanması işlemlerini TÜBİTAK UEKAE yürütüyor. Kişisel veriler Türkiye sunucularında kriptolu bir şekilde tutuluyor. Aracı kurumlarla işlem yapıldığı zaman pos cihazlarında veri tutulmadan işlem gerçekleştiriliyor.

Çipli kimlik kartlarının sanal ortama entegrasyonunun tamamlanması ile birlikte kartlar, alışverişlerde kullanılabilecek. Bu kartların alışverişte kullanılması için pos cihazı geliştiren biOnay şirketinin kurucusu Ümit Yaşar Usta, sistemin çalışma mantığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Kartın veri okuma işleminin temaslı bir şekilde POS benzeri onaylı cihazlarla yapılması gerektiğini söyleyen Usta sözlerini şu şekilde devam etti:

Bu işlem esnasında vatandaşlar PIN numaralarını girerek ya da parmak iziyle kimliğin onlara ait olduğunu ispatlıyor. Yetkili kurumlar, kartta bulunan kişisel bilgilerinizi (doğrum tarihi, yeri, anne adı gibi) sadece yetkili oldukları alanlar doğrultusunda okuyabiliyor. Yetki kontrolü Nüfus Genel Müdürlüğü (NVİ) ve yetkili kurumlara verilen kripto anahtarlarla kontrol ediliyor. NVİ başka bir kuruma kişisel veri okuma yetkisi verirken, kart sahibinin PIN ile cihaz üzerinde onayını da şart koşabilir. Parmak izi ise asla kart dışına çıkarılamıyor ve cihaz üzerinde hiçbir kişisel veri kaydedilmiyor. Bu özellik bağımsız güvenlik laboratuvarlarınca test edilip sertifikalandırılıyor.

Eğer kimlik kartınızı yenisi ile değiştirmek istiyorsanız https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden randevu alabilirsiniz.

Randevu gününüzde yanınıza eski kimliğiniz ve 1 adet biyometrik fotoğrafınızı almanız yeterli olacaktır.

Editör: TE Bilisim