Kovid-19 ile mücadele kapsamında alınan yeni tedbirler kapsamında evlerine kapanan insanların aşırı yeme içme hastalıkları Bulimia rahatsızlığını yeniden gündeme getirdi. Peki nedir bu hastalık? Çeşitli neden ve sonuçların konuşulduğu bu hastalık ile ilgili detaylı bilgiler haberimizde yer alıyor. Bulimia Nervoza nedir, ne demek? Bulimia Nervoza hastalığı ne anlama geliyor? Tüm detaylar haberimizde yer alıyor…

BULİMİA NERVOZA NEDİR, NE DEMEK?

Yeme-çıkarma bağımlılığının (uzman dilinde Bulimia nervoza veya Bulimia denir) tipik özelliği, sık sık gelen yeme krizleridir. Bulimia mağduru insanlar, kısa bir zamanda aşırı miktarda kalori alımında bulunurlar.

BULİMİA NERVOZA HASTALIĞI NE ANLAMA GELİYOR?

Bu bireyler kilo alımını önleme amaçlı, tekrarlayıcı bir şekilde kendini kusturma, dışkılamayı hızlandırıcı ya da idrar söktürücü vb ilaçların kullanabilmekte, aç kalma ya da ağır egzersiz gibi uygunsuz dengeleyici davranışlar sergilemektedirler. Tıkınırcasına yeme (kısa sürede bir kişinin yiyeceği miktardan çok fazla yeme) ve uygunsuz dengeleyici davranışların (kusma, ilaç kullanma gibi) ortalama 3 ay içinde en az haftada bir kez olması gerekmektedir. Kişi vücut şekli ve ağırlığından gereğinden fazla düzeylerde etkilenmektedir.

BULİMİA NERVOZA HASTALIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Düşük özgüvenli kişiler, Depresif belirtileri olan kişiler (mutsuzluğa eğilimli, pekçok şeye karşı isteksizliği olan, bunlara ek olarak uyku,iştah, konsantrasyon, enerji sorunları, değersizlik düşünceleri yaşayanlar)  -sosyal anksiyete bozukluğu yaşayan kişiler, Çocuklukta aşırı düzeylerde kaygı belirtileri olan kişiler Zayıf vücut idealinin içselleştirilmesi. Çocukluk çağlarında cinsel ve fiziksel istismar yaşayanlar Çocuklukta obezitenin (şişmanlık) varolması, erken yaşlarda ergenliğe giriş Ebeveynin aşırı veya yetersiz düzeyde müdahaleleri risk etmenleri arasında sayılmaktadır.

Editör: TE Bilisim