Uçtan uca şifreleme nedir? WhatsApp uçtan uca şifreleme ne anlama geliyor? Dünya genelinde milyonlarca kullanıcının erişiminde olan WhatsApp uygulaması yeni bir skandala imza attı. Kullanıcılarına sunduğu yeni gizlilik ilkesiyle birlikte kişilerin verilerini şirketler gurubuyla paylaşacağını duyurması ardından büyük tepki topladı. Güvenlik açısından mesajlaşmaların uçtan uca şifreleme saklandığı uçtan uca şifreleme nedir sorusunu sizler için derledik. Peki, Uçtan uca şifreleme nedir? WhatsApp uçtan uca şifreleme ne anlama geliyor? İşte detaylar…

UÇTAN UCA ŞİFRELEME NEDİR?

Uçtan uca şifreleme, mesajı gönderen cihaz tarafından, yalnızca alıcı cihazda çözülebilecek şekilde şifrelenmesi yöntemidir. Mesaj, göndericiden alıcıya şifrelenmiş biçimde gider.

Alternatifleri nelerdir? Bir alternatif, veriyi açık metin olarak, yani mesajı hiç şifrelemeden aktarmaktır. Bu en az güvenli olan seçenektir. Örneğin, SMS ile gönderilen veriler şifrelenmez, yani teoride herhangi biri onu yakalayabilir. Neyse ki, pratikte bunu yapmak özel ekipman gerektirir ve bu da kısa mesajlarınızı gören kişileri bir şekilde kısıtlamış olur.

Diğer bir seçenek de, iletilerin gönderen tarafında şifrelendiği ve sunucuya iletildiği, şifrenin sunucuda çözülerek yeniden şifrelendiği ve ardından alıcıya teslim edildiği, en sonunda alıcıda şifrenin çözüldüğü aktarım sırasında şifrelemedir. Aktarım sırasında şifreleme, iletim sırasında bilgileri korur ancak bu şifrelemeyi kullanmak, iletim zincirindeki ara bağlantının sunucunun içeriği görmesine izin verir. Sunucunun ne kadar güvenilir olduğuna bağlı olarak, bu bir sorun olabilir.

Aynı zamanda aktarım sırasında şifrelemeyi kullanmak, iletişime sunucuyu dâhil eder ve bu, basit veri aktarımının ötesine geçen bir dizi hizmeti ortaya çıkarır. Örneğin bir sunucu, mesajlaşma geçmişini saklayabilir, alternatif kanalları kullanarak ek katılımcıları bir sohbete dâhil edebilir (örneğin, telefonla bir video konferansa katılmak), otomatik denetim uygulayabilir ve daha fazlasını yapabilir.

Aktarım sırasındaki şifreleme, aynı zamanda en önemli sorunu çözer: Bir mesajın iletim sürecinin en tehlikeli kısmı olan kullanıcıdan sunucuya ve sunucudan kullanıcıya aktarılan verilerin ele geçirilmesi. Bu nedenle, tüm hizmetler uçtan uca şifreleme kullanmaz: Kullanıcılar için, sağlanan kolaylık ve ek hizmetler daha fazla veri güvenliği sağlamaktan daha önemli olabilir.

WHATSAPP UÇTAN UCA ŞİFRELE NE ANLAMA GELİYOR?

Uçtan uca şifreleme, sadece uç noktadaki kullanıcıların okuyabildiği bir iletişim sistemidir. Hedefi, İnternet sağlayıcıları, ağ yöneticileri gibi aradaki potansiyel gizli dinleyicilerin, konuşmanın şifresini çözmek için gereken şifreleme anahtarlarına erişmesini engellemektir.

Uçtan uca şifreleme, yolladığınız fotoğrafın, ses kaydının, videonun ya da mesajın sadece sizin tarafınızdan ve konuştuğunuz kişi tarafından okunduğunu/dinlendiğini garanti eder. Üçüncü şahıslar, WhatsApp ya da Facebook bile, bu içerikleri göremez.

WhatsApp geri adım attı mı 2021? WhatsApp kararından geri mi döndü?

Gündem

Habere Git

Editör: TE Bilisim