Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında, ABD’deki başkanlık seçimleri ve Irak’taki Amerikan askerlerinin durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“ABD ASKERLERİ SAFINDA ÇEKİLMELER OLACAK”

Kazımi,  “Irak, ABD’yi kimin yönettiğine bakmaz. Biz, ABD ile anlaşmamızı yürütmek için oradaki devlet müessesesiyle çalışırız. Yakında Irak’ta kalan askeri üslerden ABD askerleri safında çekilmeler olacak.” dedi.

Irak Başbakanı, çekilecek ABD askerlerinin sayısına ilişkin ise bilgi vermedi.

Amerikan CNN televizyonuna konuşan savunma yetkilileri “bu hafta içinde” Pentagon’a Irak ve Afganistan’daki güçlerin bir kısmının daha çekilmesi emrinin gelmesini beklediklerini söylemişti.

“IKBY, POLİTİKASINI DEĞİŞTİRMELİ”

Bağdat ile Erbil arasında borçlanma yasası nedeniyle gerilen ilişkilere de değinen Kazımi, “Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), (Bağdat’taki) daha önceki hükümetlere ve mevcut hükümete karşı izlediği ve başarılı olmayan bazı politikalarını gözden geçirmeli ve değiştirmeli.” dedi.

“DAWEOO ŞİRKETİ MÜDÜRÜ ŞANTAJ VE BASKI YÜZÜNDEN İNTİHAR ETTİ”

Kazımi, eski Başbakan Adil Abdulmehdi döneminde imzalanan Çin Anlaşması’nın da iptal edilmediğini söyledi.

Koreli Daweoo Şirketi Müdürü’nün 9 Ekim’de Basra’a kendini asarak intihar etmesine ilişkin ise Kazımi, “Daweoo Şirketi Müdürü şantaj ve baskıya uğradığı için intihar etti.” ifadelerini kullandı.

Kazımi, intihar eden Güney Koreli şirket müdürünün kim tarafından baskı ve şantaja uğradığına ilişkin bilgi vermedi.

Söz konusu müdürün Basra’daki Şii silahlı gruplar tarafından baskıya uğradığı iddia ediliyor.

Irak’taki Büyük Fav Liman Projesini yürüten Güney Koreli Daewoo şirketi müdürü 9 Ekim’de intihar etmişti.

Editör: TE Bilisim