Diriliş Postası Ankara Temsilcisi Seda Şimşek  – Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeniden Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden çalışmalarını yürütmeye başlayacak ve toplantılarını da yüzyüze gerçekleştirecek. TBMM 48 gün sonra yeniden toplanacak. Siyasetin gündeminde milletvekili transferlerinden Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu’nda yapılacak değişikliklere, baroların seçim sisteminden CHP’nin İş Bankası’ndaki hisselerinin devrine ilişkin düzenlemeye kadar pek çok konu bulunuyor.

Salgın sebebiyle siyasi faaliyetlerinin en aza indirilerek yürütüldüğü Başkent Ankara’da, bu haftadan itibaren siyaset yeniden hız kazanacak.

Geçen hafta milletvekilleri, belediye başkanları ve AK Parti teşkilatına “Sahaya inin, vatandaşın isteklerini dinleyin” talimatı veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, salgının Türkiye’de görülmesi ile birlikte çalışmalarını yürüttüğü İstanbul’dan bu hafta Ankara’ya dönmesi planlanıyor. Erdoğan’ın bu hafta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde mesai yapması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgın tedbirleri kapsamında dokuz kez telekonferans yöntemiyle yaptığı kabine toplantısını ve partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısını artık yüz yüze gerçekleştirecek. Bu hafta çarşamba günü toplanması planlanan MYK’da salgın sebebiyle ara verilen ilçe kongrelerinin Bilim Kurulu görüşleri doğrultusunda yeniden başlamasına ilişkin takvimin görüşüleceği belirtiliyor.

“TEK BİR BARO BÜTÜN AVUKATLARI TEMSİL EDEMEZ”

Barolarla ilgili kanun teklifineilişkin bilgi veren AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, baroların daha demokratik bir yapı içerisinde hizmet vermesini arzuladıklarını söyledi. Bu tutumlarına karşı bazı kurumların diktatörlüklerine şahit olduklarını belirten Turan, “Mesela İstanbul Barosu… 52 bin civarında üyesivar ancak seçimlerde 8 bin oy alan şu anki başkan yönetimi alabiliyor.” görüşünü dile getirdi. Baroların temelsiz yaklaşımlarla meseleyi değerlendirmek yerine dünyadaki örnekler çerçevesinde önerilerde bulunması gerektiğine işaret eden Turan, “Avukatların tek bir baroya üye olmak zorunluluğu Anayasa’ya, AİHM’nin örgütlenme hakkına aykırı bir durum.

Birden fazla baronun olması demokratik ve evrensel hukuka uygun. Baroların bu duruma karşı çıkmaması gerekiyor.” dedi. Bazı baro yönetimlerinin radikal grupların eline geçtiğine dikkati çeken Turan, birden fazla baro olması kaydıyla baro yönetiminin belirlenmesinde nisbi seçimin de tartışılabileceğini, bu konudaki önerilere açık olduklarını söyledi. Tek bir baronun tüm avukatları temsil edemeyeceğini belirten Turan, “Stajyer avukatların birçok sorunu var. Bunların çözümüne karşı ne gibi çalışmalar yapıldı? Daha iyi bir hizmetin ortaya çıkması ve mesleki gelişim için birden fazla örgütlenmeye imkan vermek gerekir.” diye konuştu.

SİYASİ PARTİLER VE SEÇİM YASASI’NDAN DEĞİŞİKLİK TARTIŞMASI

AK Parti’nin MYK Toplantısı’nda görüşülmesi beklenen bir diğer konu ise, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin milletvekili transferlerini engelleyecek bir düzenleme yapılması önerisi ile birlikte yeniden gündeme gelen Siyasi Partiler Yasası, Seçim Kanunu ve TBMM İçtüzüğü’nde yapılacak değişiklikler.

Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu ve TBMM İçtüzüğü’nde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi değişikliği ile ilişkili yeni düzenlemeler yapılması gerektiği AK Parti’nin uzunca bir süredir gündeminde yer alıyordu. Seçim Kanunu’nda dar ya da daraltılmış bölge ile milletvekili seçimlerinin yapılmasına ilişkin bir düzenleme tüm boyutlarıyla değerlendiriliyor. Milletvekili transferlerine ilişkin düzenleme konusunda farklı alternatifler tartışılıyor, Siyasi Partiler Yasası ve TBMM İçtüzüğü’nde yapılabilecek düzenlemeler belirlendi ancak bu düzenlemelerin Anayasa değişikliği gerektirdiği ve Cumhur ittifakını Anayasa değişikliğini gerçekleştirecek çoğunluğunun bulunmadığı yönündeki görüşler de dile getiriliyor.

ASKIDA MİLLETVEKİLİ YAKLAŞIMI

Milletvekili transferlerinin siyasi ahlâk meselesi olarak görülmesi gerektiğini ifade eden AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Bir parti kiralık ve satılık vekil veriyorsa veya ‘askıda vekil’ ifadesine muhatap olacak adımlar atıyorsa, bu o partinin kendi iç ve ahlak meselesidir. Siyasetin kanunla dizaynını doğru bulmuyorum ama Cumhur İttifakımızın önerisini de çok önemsiyorum. Şahsi kanaatim o dur ki kanunla siyaseti dizayn etme imkânı yoktur. Bu ahlâk meselesidir. Her parti seçime girsin, boyunun ölçüsünü alsın. Hiç endişemiz yok” değerlendirmesini yaptı.

CHP’NİN İŞ BANKASI HİSSELERİ

CHP’nin İş Bankası hisselerinin hazineye devredilmesine ilişkin yapılan çalışma daha önce MYK’da ele alınmıştı.Siyasi partilerin ticari faaliyetler içerisinde olmasının Anayasa’da suç olarak kabul edildiğini ve kapatma gerekçesi olduğunu belirten AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Siyasi partiler küçük bir ticari işlem yaptığı takdirde Anayasa Mahkemesince kapatılır.

Durum bu iken, büyük rakamların söz konusu olduğu yapıda bir partinin temsilcisi olur mu? Siyasi edep CHP’nin bu sorunu çözmesini gerektiriyor. CHP’nin ‘Atatürk bunu devlete verdi. Bu yüzden hisseleri hazineye veriyoruz’ demesi gerekiyor.” dedi. Söz konusu düzenlemenin TBMM’ye getirilmesine ilişkin takvimin ve içeriğinin MYK’da netleştirilmesi bekleniyor.

Baro düzenlemesi MYK’da görüşülecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında çarşamba günü yapılacak MYK toplantısında, üzerinde çalışmaların sürdüğü baroların seçimlerine ilişkin düzenleme de ele alınacak. Barolarda nispi temsile dayalı seçim sistemi ve alternatif baro kurulmasını öngören düzenleme ile İstanbul, Ankara, İzmir gibi üyesi fazla olan barolarda delege sayısı yarıya düşüyor. Alternatif baroya geçen avukatlara da 4 yıl geçiş yaptığı baroda kalma şartı geliyor. Baro organlarına ve TBB delege seçimine ilişkin kriterler yeniden belirleniyor. Kurul ve organlarda üyelikler iki dönemle sınırlandırılıyor.

Avukat sayısı 1000’den 2 bine kadar olan illerde en az 500, 2 bin 1’den 4 bine kadar olan illerde en az 750, 4 bin 1’den 10 bine kadar olan illerde en az 1000, 10 binin üzerinde olan illerde en az 2 bin üye kaydedilmesi halinde bir ilde birden fazla baro kurulabilecek.

Birden fazla baro kurulan illerde, mevcut baro 1 numara, yeni kurulan barolar ise tarihe göre numaralandırılarak kurulduğu il ismiyle oluşturulacak. Bu barolar da TBB’ye delege verebilecek. Avukatlar, birden fazla baro olan illerde, bir baroya kayıtlıyken diğerine geçmek isterse yazılı başvurabilecek. Avukatın başvurusunun reddedilmesi durumunda, başka bir baroya başvuru yapabilecek.

Başvurunun kabul edilmesi durumunda ise diğer barodan kaydı silinecek olan avukatın, 4 yıl boyunca geçtiği baroda kalması zorunlu olacak. Barolara nakil usulü, TBB tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

MECLİS DE ÇALIŞACAK

TBMM de salgınla mücadele tedbirleri kapsamında 16 Nisan’da ara verdiği çalışmalarına 48 gün sonra bu hafta yeniden başlayacak. “Yeni normal” düzende çalışmalarını yürütecek olan TBMM Genel Kurulu, 2 Haziran Salı günü toplanacak.

Mecliste bu süreçte çalışmalar sosyal mesafe, maske ve hijyen konularına gerekli hassasiyet gösterilerek sürdürülecek ve 31 Haziran’a kadar da ziyaretçi yasağı uygulanacak.

TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi ele alınacak. Düzenlemeye göre, çarşı ve mahalle bekçileri, görev bölgelerinde ve çalışma saatleri içinde kişileri, araçları durdurabilecek, kimlik sorabilecek, şiddet mağduru veya şiddete, istismara uğrama riski taşıyan kadın ve çocukları en yakın genel kolluk birimlerine teslim edecek. Bekçiler, halkın sükun ve istirahatini bozanları ve başkalarını rahatsız edenleri engelleyecek; sokak, geçit ve meydanları tıkayarak trafiğe mani olan taşıtları ve diğer engellerin kaldırılmasını sağlayacak.

Çarşı ve mahalle bekçileri, zor ve silah kullanma yetkisine sahip bulunacak. TBMM Adalet Komisyonu da, 3 Haziran Çarşamba günü toplanarak hukuk yargılamasının sadeleştirilmesi, etkinliğinin artırılması ve sorunların giderilmesi amacıyla hazırlanan 2. Yargı Paketi’ni içeren Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlayacak.

Editör: TE Bilisim