İstanbullular bu sabah güne yoğun bir sisle uyandı. Çanakkale’de meydana gelen depremin ardından etrafı kaplayan yoğun sisin depremle ilgi olduğu sorusu gündem olurken bugün İstanbul’da meydana gelen yoğun sis tabakası da depremle bir bağlantısı olup olmadığı yine merak konusu oldu. Öncelikle sisin ne olduğunu ve nasıl oluştuğunu öğrenelim.

SİS NEDEN OLUR?

Sis gözle görülür bulut formunda su damlaları ya da buz kristallerinin Dünya zeminin hemen üzerinde ya da havada asılı kalması ile oluşan hava muhalefetidir. Sis, su, topografya ve rüzgar koşullarından etkilenen bir tür düşük irtifa bulutudur. Sis oluşması durumunda ulaşım, seyahat ve savaş gibi beşeri faktörler olumsuz etkilenir.

İstanbul’da gece boyunca etkili olan sis, sabah saatlerinde de etkisini sürdürüyor.

PEKİ SİSİN DEPREMLE İLGİSİ VAR MI?

Uzmanlar, depremin sis tabakasıyla alakası olmadığını söylüyor. Sis tabakasını sadece deniz yüzeyinde ortaya çıkmasının meteorolojik bir olay olduğunu belirten uzmanlara göre, sisin doğa hareketi olduğunu, sis olayının soğuk su ile sıcak havanın yoğuşmasından kaynaklandığını ifade ediyorlar. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Mikdat Kadıoğlu da bu konuda Twitter adresinden bu konuyla ilgili gelen sorulara cevap vermişti.

Bu sebeple, meydana gelen yoğun sis olayının depremle hiç bir alakasının olmadığı ve büyük Marmara depremini tetiklemesinin mümkün olamadığı uzmanlar tarafından ifade ediliyor.

Editör: TE Bilisim