İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSMEK’in kadın çalışanlarına aşağılayıcı ve ayrımcı ifadeler kullandığı iddiasıyla hakkında “inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme” suçundan 9 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan eski İBB Genel Sekreter Yardımcısı Yeşim Meltem Şişli, hakim karşısına çıktı.

İSMEK’te başörtülüleri aşağılayan CHP’li Yeşim Meltem Şişli savcılığa ifade verdi

Gündem

Habere Git

İstanbul 59. Asliye Ceza Mahkemesindeki şikayetçi 18 kadının da hazır bulunduğu ilk duruşmaya sanık Meltem Şişli katıldı.

19 Ağustos 2019’da İSMEK bölge sorumlularıyla bir toplantı yaptığını aktaran Şişli, savunmasında şunları kaydetti:

“Toplantıda müştekilerle ilgili kanaatlerim olumluydu ve müştekilerle çalışma kararı almıştım. Sonrasında CİMER’den bir şikayet üzerine İSMEK’e bağlı okullarda kasiyerlerden usulsüz para toplandığı suçlaması geldi. Bununla ilgili soruşturmalar açıldı. Aynı zamanda cezai anlamda savcılık soruşturmaları devam etmektedir. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. İddianamede yazılı olduğu şekilde müştekileri küçük düşürecek söylemlerde bulunmadım. Usulsüzlük en alt kademeden en üst kademeye kadar yayılmıştı. Ali Koca, Hayat Boyu Öğrenme Müdürü olarak görev yapmaktadır. Kendisi de soruşturma geçirmektedir. Ayrıca kendisine 2018 ve 2019 yıllarından zimmet iddiasıyla da açılan soruşturma devam etmektedir. Kendisi bu dosyada tanık olarak dinlenilmiştir. Kendisini görevden aldığım için bana karşı husumet beslemektedir. Suçsuzum, beraatimi istiyorum.”

“DİKSİYONUNUZ ÇOK KÖTÜ, SİZ YÖNETİCİ DEĞİLSİNİZ”

Duruşmada daha sonra şikayetçi (müşteki) kadınların beyanlarının alınmasına geçildi. Kimlik tespiti yapılan müştekilerin şikayetleri alındı.

Şikayetçilerden Ayşe Akbulut, olay tarihinde İSMEK Eyüp Gaziosmanpaşa Bölge Sorumlusu olduğunu, kurumdaki görevine 2002 yılında başladığını ve çeşitli kademelerde görev yaptığını anlatarak, şu beyanda bulundu:

Meltem Şişli hakkında 9 yıl hapis istemiyle iddianame!

Gündem

Habere Git

“7 yıl işitme engellilerle çalıştığım için beden dilinden anlarım. Olay tarihinde sanığın düzenlediği toplantıya ben de katıldım. Toplantıya gayet güzel girdi. Daha sonra Ali Koca’ya dönerek, ‘Şanslısınız, evde kadın, iş yerinde kadın.’ tarzında sözler söyledi. Ayrıca, ‘Diksiyonunuz çok kötü, siz yönetici değilsiniz.’ dedi. İddianamede yazılı olduğu şekilde başörtülülerimize vurgu yaparak sözler söyledi. Rencide etti. Bekarları sordu. ‘Aranızda çok bekarlar varmış, itfaiyeci arkadaşlarla tanıştıralım, bir parti düzenleyelim.’ şeklinde konuştu. Sanıktan şikayetçiyim, davaya katılmak istiyorum.”

Delillerin toplanması için süre veren mahkeme, duruşmayı 21 Ekim’e erteledi.

NE OLMUŞTU?

Meltem Şişli’nin, bir toplantıda İSMEK bölge sorumlusu kadınlara hakaret ederek, aşağılayıcı sözler sarf ettiği ve sonrasında çalışanların işlerine son verdiği iddia edilmişti.

Bu iddiaların basında yer almasının ardından, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, konunun soruşturulması için müfettiş görevlendirirken İSMEK bölge sorumlusu kadınlar da Şişli ve Hayat Boyu Öğrenme Müdürü Erkan Duyar hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.

Savcılıkça yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, 19 kadın ”mağdur”, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da ”katılan” sıfatıyla yer alıyor. İddianamede, sanık Şişli’nin eylemine uyan “inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme” suçundan 3 yıldan 9 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Editör: TE Bilisim