Engelli Araç Alımı Hesaplama

Engelli araç alımında hesaplama esnasında kişinin engelli raporu bulunması gerekir. Engelin yüzdelik dilimine göre araca tadilat gerekebilir. Engelli raporuyla alınan bir araç alınmasının üzerinden 5 yıl geçmeden satılamaz. Araç sahibi engelli bireyin vefatı durumunda da aracın satım işleri için trafiğe çıkışının üzerinden 5 yıl geçmesi beklenmek zorundadır. Ancak engelli aracın trafiğe çıkışının üzerinden 3 yıl geçtikten sonra satılmak istenirse yine ÖTV’den muaf birine satılabilir. 5 yıl dolduğu takdirde noter onaylı tafik tescil belgesiyle birlikte satışı yapılır ve plakadaki engelli araç belirteci kaldırılır. 5 yıl dolmadan araç alımı sadece doğal afet ya da kaza gibi aracın kullanılamayacak hale gelmesi durumlarında söz konusudur. Engelin sebebi sorgulanmadan engelli raporu olan herkes araç sahibi olabilir. Engelli araç alımında kişi ÖTV ödemesinden muaf tutulur.

% 90 ve Üzeri Engel Raporu Olan Kişiler Nasıl Araç Alabilir?

% 90 veri üzeri engel raporu alacak kişi; 18 yaşın altında ise anne ve baba imzasıyla, 18 yaşın üzerinde zihin engeli olan kişi için vasi kararıyla, 18 yaşın üzerinde zihin engeli olmayan kişi kendi yetkisiyle, 18 yaşın altında boşanmış ebeveynleri olan kişi için velayet sahibinin imzasıyla işlem yapılır. % 90 ve üzeri engel sahibi kişilere iki farklı ÖTV indirimi uygulanır:

Taşıtta Tadilat Aranmayan ÖTV İndirimi: Tadilat gerekmeyen indirimden faydalananlar için kişi engelinin sebebine bakılmaksızın ehliyet sahibi ise kendisi araç kullanabilir. Araca özel terdibat kurma zorunlulukları yoktur. Engelli raporu olan kişiler, 2021 yılında yapılan düzenlemeyle birlikte tüm vergileriyle toplam değeri 303,200 TL ve altındaysa kişi ÖTV ödemez. Taşıtta Tadilat Aranan ÖTV İndirimi: Yük taşıma kapasitesi 3.5 tonun altındaki ve toplam 9 kişi kapasiteli araçları kapsar. Engelli birey kendisi araç kullanamaz.

% 90 ve Altında Engel Raporu Olan Kişiler Nasıl Araç Alabilir?

% 90 ve altında engel raporu olan kişilerin aracı kendilerinin kullanması beklenir. Manuel vitesli arabada vitese  ya da fren pedalına tadilat yapıldıktan sonra araç kullanabilirler. El ya da bilek sakatlığı gibi engelleri kapsarken, el veya parmak eksikliğinde bu kişiler engelli araç alımı yapamazlar.

Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu ( ÇÖZGER ) Nedir ve Nerede Kullanılır?

Çocuklar için özel gereksinim raporu ( ÇÖZGER ), 18 yaşını doldurmamış % 90 üzerinde engel sahibi bireylerin araç alımı esnasında istenen rapordur. ÇÖZGER raporlamada engel oranı kullanmaz özel gereksinim düzeylerine değinir. Bu düzeyler şu şekilde sıralanır:

Özel Gereksinim Rapor KoduRaporlanmış Özel Gereksinim DüzeyiBelirtilen Dzüeyde Engel Oranı ( % )

Kod 1 Özel Gereksinimi Olan Kişi 20 ile 39 arasında olan birey

Kod 2 Hafif Düzeyde Özel Gereksinimi Olan Kişi 40 ile 49 arasında olan birey

Kod 3 Orta Düzeyde Özel Gereksinimi Olan Kişi 50 ile 59 arasında olan birey

Kod 4 İleri Düzeyde Özel Gereksinimi Olan Kişi 60 ile 69 arasında olan birey

Kod 5 Belirgin Özel Gereksinimi Olan Kişi 70 ile 79 arasında olan birey

Kod 6 İleri Düzeyde Belirgin Özel Gereksinimi Olan Kişi 80 ile 89 arasında olan birey

Kod 7 Özel Koşul Gereksinimi Olan Kişi 90 ile 99 arasında olan birey

Engelli Araç Alırken Bilinmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Engelli araç alımı için bilinmesi gerekenler, aracı almak için kişinin; 18 yaşını aşmış bireyler için Engellilik Sağlık Raporu’ nun, 18 yaşını aşmamış bireyler için ÇÖZGER raporunun notere onaylatılıp, araç alım bayiisine teslim edilmesi gerekir. Engelli araç sahibi bireyler kendilerine özel belirtilen araç park yerlerine park edebilir ve belediyenin otopark alanlarından ücretsiz faydalanabilirler. Engelli araç alımı öncesi bilinmesi gereken bir başka husus, engelli araçlar kiralanamaz veya ödünç verilemez.

Editör: TE Bilisim