Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yazılı açıklamasında, İsrail’in Filistin topraklarını ilhak girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“TÜRKİYE, HAKLI VE MEŞRU DAVASINDA FİLİSTİN HALKININ YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEKTİR”

Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini ve Ürdün Vadisi’ni ilhak planını uygulamaya koyma hamlesinin, İsrail’in Filistin topraklarını yeni gasp girişimi olduğuna işaret eden Kalın, şunları kaydetti:

“Türkiye olarak Filistinlilerin İsrail’in ilhak planına karşı milli mutabakat ruhuyla birlikte hareket etme kararını destekliyoruz. İnanıyoruz ki Filistin halkının ilhak girişimine karşı sağladığı milli mutabakat, ihtiyaç duyulan birlik ve beraberlik ruhunu kalıcı hale getirecektir.

İsrail’in uluslararası hukuku yok sayan ilhak ve işgal girişiminin hiçbir meşruiyetinin olmadığını bir kez daha vurguluyoruz. Uluslararası toplum bu gayrimeşru girişimlere en sert tepkiyi göstermeli ve İsrail’in işgal ve ilhak politikasına karşı Filistin halkının hukukunu korumalıdır. Türkiye, haklı ve meşru davasında Filistin halkının yanında olmaya devam edecektir.”

FETİH VE HAMAS’TAN İSRAİL’İN İLHAK PLANINA KARŞI ORTAK ÇALIŞMA KARARI

Fetih ve Hamas Hareketleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Yüzyılın Anlaşması” olarak isimlendirdiği sözde Orta Doğu barış planı ve İsrail’in ilhak planına karşı ortak çalışma kararı aldı.

Genel Sekreter Rucub, “Filistin davasına gelen tehditler karşısında Hamas’la tam uyum içinde çalışıyoruz.” dedi.

Siyonist İsrail askerleri 3 Filistinliyi yaraladı

Dünya

Habere Git

Fetih Hareketi’nin Hamas’la yeni bir sayfa açmak istediğini söyleyen Rucub, “Bugün bu buluşma iki hareket arasında yapılan telefon görüşmelerinin bir sonucudur. Bir süredir beraber çalışmaya başladık.” diye konuştu.

Yeni bir sayfa açarak Filistin halkına iyi bir yönetim modeli sunacaklarını söyleyen Rucub, şöyle devam etti:

“Bugün tek bir ses ve tek bir bayrak olacağız, tüm ayrılıklardan ve çekişmelerden uzak stratejik bir vizyonla tehditlere karşı koyacağız.”

İSRAİL’İN BATI ŞERİA’DAKİ BÖLGELERİ “İLHAK” PLANI

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak’ta Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı sözde Orta Doğu Barış Planında, Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin “İsrail’in toprağı” olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin’e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hâkimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyor.

ABD ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyon, sözde barış planının ardından söz konusu bölgelerin “ilhakı” için Batı Şeria’da haritalandırma sürecine başlamıştı.

İsrail’de Netanyahu’ya yakınlığıyla bilinen Bölgesel İş birliği Bakanı Ofir Akunis, dün İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan bazı bölgeleri 1 Temmuz’dan itibaren “ilhak” etme planının ilerleyen bir tarihe ertelendiğini belirtmişti.

Plana son halinin verilmesi için İsrail ve ABD’li yetkililerin görüşmelere devam ettiğini kaydeden Akunis, planın temmuz sonunda hayata geçirilmesini beklediği ifade etmişti.

Editör: TE Bilisim