Ankara’daki Avrupa Birliği (AB) ve İtalya büyükelçileri ile Almanya Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığına çağırılarak, İrini Operasyonu’nun Türk gemisine yönelik eylemi protesto edildi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Ankara’daki AB ve İtalya büyükelçileri ile Almanya Maslahatgüzarı’nın, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal tarafından Bakanlığına çağırıldığı kaydedildi.

“İLGİLİ ÜLKELERE NOTA VERİLDİ”

Açıklamada, “Roseline-A adlı ticari gemimize İrini Operasyonu çerçevesinde ülkemizin açık izni olmadan çıkılması ve denetlenmesi olayı protesto edilmiş ve ilgili ülkelere Nota verilmiştir. Notamızda olayın uluslararası hukuka aykırı olduğu ve tazminat haklarımızın da muhafaza edildiği kayıt altına alınmıştır.” ifadesine yer verildi.

İRİNİ OPERASYONU HUKUKSUZ ARAMA YAPTIĞINI KABUL ETTİ

İrini Operasyonu Komuta Merkez, Doğu Akdeniz’de gemimizin hukuksuzca aranmasına ilişkin açıklama yapmıştı.

Açıklamada, İrini Operasyonu’nun ilgili BMGK kararlarına uygun olarak bayrak devletinin onayını almak için “iyi niyetle çaba sarf ettiği” iddia edilirken, şu ifadelere yer verilmişti:

“Bayrak devletinden cevap alamayan Alman Hamburg Fırkateyni ekibi, Bingazi Limanı’nın yaklaşık 160 deniz mili kuzeyindeki uluslararası sularda gemiye çıktı. Gemi kaptanı ve mürettebatı, gemiye çıkarma sırasında işbirliğine açık bir tavır sergiledi. Bayrak devleti, geminin incelenmesine izin vermediğini bildirdiğinde, İrini Operasyonu, gemide hiçbir yasa dışı malzeme izine rastlanmayan arama faaliyetini durdurdu ve gemi yoluna devam etmek üzere bırakıldı.”

Yunan komutan tarafından sevk ve idaresi gerçekleştirilen İrini Operasyonu’nda görevli Alman fırkateyni, Türkiye’den Libya’ya gıda ve boya gibi muhtelif maddeler taşıyan gemiyi Doğu Akdeniz’de durdurarak uluslararası hukuka aykırı şekilde saatlerce aramıştı.

Oktay ve Şentop’tan Türk gemisinin aranmasına tepki: Hesabı sorulacak

Gündem

Habere Git

İrini Operasyonu, aramanın Türkiye’den izin alınmadan yapıldığını itiraf etti

Gündem

Habere Git

Dışişleri Bakanlığı’ndan Türk gemisinde hukuksuz aramaya tepki

Gündem

Habere Git

Türk gemisine hukuk dışı arama: Libya’ya insani yardım taşıyan gemi durduruldu

Gündem

Habere Git

Editör: TE Bilisim