Sarımsağın yararları özellikle halk arasında sıkça tartışılır. Televizyonda sağlık programlarına çıkan birçok uzman hekim sarımsağı öve öve bitiremez. Cinsel şikayetlerden saç dökülmesine, tırnak yapılarından deriye kadar birçok alanda şifa saçar.

Sarımsak Nasıl Tüketilir?

Sarımsak tüketmek, sağlık açısından önemlidir. Ancak sarımsağın ne zaman tüketilmesi gerektiği ve dozu büyük önem taşımaktadır. Birçok doktor, sarımsağı çiğ olarak tüketmeyi tavsiye eder. Sarımsağın şifacı yönü çiğ hâlindedir. Sarımsağı pilavda, yemekte, vb. pişirip tüketmek birçok özelliğinin kaybolmasına yol açar.

Buz gibi bir cacığın içine çiğ sarımsak eklemek hem tat hem sağlık açısından mükemmeldir. Zeytinyağı, limon ve tuz gibi maddelerle yiyeceklerinizin lezzetini arttırabilirsiniz. Birçok sosun ve salatanın içine sarımsak ilave ederek tüketebilirsiniz.

Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

Sarımsağın saymakla bitmeyen yararları şunlardır:

İştahı düzenler. Kilo vermede sizlerin yardımcısıdır. Sarımsak, E vitamini içerir. Bu sayede cinsel problemlerin üstesinden gelmenizde sizlere destek olur. Kan dolaşımını hızlandırır. Hafızaya ve beyne faydası çoktur. İçerdiği C vitamini sayesinde hastalıklara karşı sizleri muhafaza eder. Kanser oluşturabilecek hücreleri ve yapıları önler. Vücudu denetler. Bağışıklık sistemine katkı sağlar. Sık sık hastalanmayı önler. Ciltte meydana gelebilecek kızarıklıkları, şişmeleri, vb. önler. Baş ağrısını geçirir. Kronik birçok hastalığın çaresi sarımsakta yatar. Kalp krizine ve damar tıkanıklığına iyi gelir. Cildi güzelleştirir. Kandaki şeker oranını dengeler. Diyabet hastaları sarımsağın şifasından yararlanabilirler. Vücutta özellikle el ve ayak bölgesinde meydana gelebilecek çeşitli mantarları engeller. Kadınların vajina çevresinde oluşan mantar gibi enfeksiyonları önlemesinde yardımcı olur. Hipertansiyon hastaları sarımsak tüketebilirler. (Eğer, tansiyonunuz çok düşükse sarımsak yemeyi bırakın.) Kolesterol hastaları gönül rahatlığıyla sarımsağın mucizevi etkisinden yararlanabilirler. İdrar söktürücü özelliği vardır. Vücuttaki toksinleri atmada birebirdir.

Sarımsağın Zararları Var Mı?

Sarımsağın yan etkileri aşağıda listelenmiştir:

Mide problemi olan kişiler, sarımsaktan uzak durmalılar. Canları sarımsak çekerse az miktarda tüketmeleri kafidir. Bilhassa reflü ve ülser hastası olanlar sarımsak tüketemezler. (Çiğ sarımsak) Çok sarımsak yemek, kan şekerini bir anda düşürebilir. Bebeklere ve çocuklara sarımsak yedirmek pek de doğru bir davranış değildir. Sarımsak, yemek içinde ölü bir şekilde tüketilebilir. Açsanız sakın sarımsak yemeyin. Kusma, ishal, mide ağrısı, vb. şikayetlerinizi şiddetlendirir. Emzikli kadınlar veya gebeler sarımsaktan uzak durmalılar. Ancak doktorları onay verirse çiğ sarımsak yiyebilirler.

Fazla çiğ sarımsak, derinin tahriş olmasına neden olur. Çiğ sarımsağın kokusunu uzun süre ciğerlere çekmek, çeşitli solunum yolu hastalıklarına neden olabilir.

Sarımsak çok faydalı bir üründür. Ancak yeteri miktarda tüketmek gerekir. Uygun dozda ve uygun zamanda tüketilen sarımsak birçok hastalığın vücudunuzda meydana gelmesini engeller.

Sarımsak Kokusunu Geçirmek İçin Neler Yapılabilir?

Sarımsak kokusunun çaresi, karanfildir. Bir adet karanfili çiğnemek, kokuyu yok edecektir. 5-10 dakikayı bulmadan ağzınız güzel kokacak ve nefesiniz tazelenecektir. Ayrıca sakız çiğneyerek, maydanoz tüketerek ve limon suyu içerek de sarımsak kokusundan kurtulabilirsiniz.

Elinizdeki pis kokuyu gidermek için sabun kullanabilirsiniz. Sabun yeterli olmadıysa bir kabın içine birkaç damla limon sıkıp ellerinizi suya sokabilirsiniz. Ayrıca çiğ patatesin koku alma avantajından da istifade etmek mümkün.

Sarımsaktan Kimler Uzak Durmalı?

Sarımsaktan uzak durması gerekenler arasında en başta kan ilacı kullananlar gelir. Varfarin, Coumadin gibi ilaçları alanlar sarımsak tüketimini bırakmalıdırlar. Ayrıca doğum kontrol haplarını sıkça kullananlar, astım hastaları, ameliyat olacak kişiler, AIDS- HIV hastaları, vb. sarımsaktan uzak durmalıdırlar. Çünkü sarımsak bazı ilaçlarla anında etkileşime girebilir. Kişiye sağlık açısından büyük zarar verebilir.

Editör: TE Bilisim