Çin hükümeti, Sincan bölgesindeki Müslüman Türklerin verilerini fişleyerek attıkları adımı dahi kontrol ettiği ortaya çıktı.

TELEFON GÖRÜŞMELERİNDEN AKRABA TOPLANMALARINA KADAR TAKİP EDİYORLAR!

Amerikan “Intercept” haber sitesinin ulaştığı ve Urumki merkezli veri tabanında, Çin hükümetinin, Sincan bölgesinde yaşayan Müslüman Türk azınlıklarının görüşmeleri, seyahatleri ve akrabalarıyla bir araya gelmeleri dahil tüm hayatlarının dakika dakika takip edildiği ortaya çıktı.

Görüşmelerinden şüphe edilen kişilerin gözaltına alınıp, herhangi bir sabıka kaydı olmadığı halde telefonlarına bir cihaz yerleştirildiği belirtilen veri tabanında, takibe takılan bazı Müslümanların evlerine kameraların da takıldığı bilgisine yer verildi.

ÇİN DIŞINA SEYAHAT EDENLERİN AİLELERİ YAKIN TAKİBE ALINDI

Veri tabanında, akrabalarının evine giden Müslümanların kıyafetlerini değiştirmelerine kadar detaylı bilgilerin toplandığına ilişkin veriler yer alırken, dini sohbet yaptıkları tespit edilen ailelerin “yeniden eğitim” adında toplama kamplarına gönderildiği kaydedildi.

Intercept’in elde ettiği veri tabanında, Çin dışına seyahat edenlerin ailelerinin yakın takibe alındığını ve ülke içinde seyahat eden Müslümanların ise gittikleri yerlerin polis merkezlerine bildirilerek oralarda yakın takip talebinde bulunulduğu da ortaya çıktı.

Veri tabanında, 52 gigabaytlık 250 milyon sütun datanın yer alması da yapılan izlemenin çapını gösteriyor.

Editör: TE Bilisim