Yüzde 40 engelli raporu ne işe yarar? Soruları vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Engelli sağlık raporunda yüzde 40 engel oranı olan kişiler kendilerine sağlanan birçok temel haktan yararlanabilir, belli ayrıcalıklar kazanabilir. Sosyal yardımlar alabilen bu kişiler aynı zamanda hayatın birçok alanında yüzde 40 engelli raporu ile farklı kolaylıklar elde edebilir. Peki, Yüzde 40 engelli raporu ne işe yarar? İşte tüm detaylar haberimizde…

%40 engelli raporunun işlevleri engelli vatandaşlara başta toplu taşıma olmak üzere sağlık, barınma, gıda, eğitim, ekonomi, fırsat eşitliği gibi sosyo ekonomik ayrıcalıkları kapsamaktadır. %40 engelli raporu engelli kişilere şu avantajları sağlamaktadır:

  • Ülke içinde bulunan tüm toplu taşıma hizmetleri ücretsiz verilecektir.
  • Engellilerin olduğu kadar engelli refakatçileri de toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz faydalanabilecektir.
  • Otobüs, uçak, gemi biletleri indirimli olarak kullanılmaktadır.
  • Yurt içi tren hatlarında ve tüm ulaşım sektörlerinde ücretsiz olarak seyahat edebilme hakkı tanınmıştır.
  • Engelli raporu verilen kişilere ÖTV ödemeden araç alma, taşıtları satma hakkı verilmiştir.
  • 200 m2 olan konutlarda gelir beyanı ve varlıkları azalış gösteren engellilerden özel emlak vergisi alınmamaktadır.
  • ÖSYM tarafından uygulanan tüm sınavlarda, kişilere uygun şartlar hazırlanarak ayrıcalıklı sınav ortamı hazırlanmaktadır.
  • Devlet dairelerinden tüm kamu ve kuruluşlarda ayrıcalıklı ve öncelikli olarak hizmetlere katılmaları sağlanmaktadır.
  • GSM operatörler tarafından indirim ve kampanya avantajlarından faydalanabilirler.
  • Gelir vergisi indiriminden yararlanarak,   ekonomik, sosyal ve kişilik haklarını ayrıcalıklık bir şekilde kullanabilmektedir.

%40 Engelli Raporunun Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

%40 engelli raporunun geçerlilik süresi kişinin engellilik durumuna gelir beyanının aynı olup olamamasına ve ekonomik güçlüğüne göre değişmektedir. Süreli olarak işleme konulan engeli raporunun geçerlilik süresi dolduktan sonra %40 engelli raporu ve kaydının yenilenmesi halinde olanaklardan yaralanabilmeniz için yeniden başvuru yapmanız gerekmektedir.

%40 Engelli Raporuna Sahip Olan Kişilerin Vergi İndirimleri Nasıldır?

%40 engelli raporuna sahip olanların vergi indirimleri 3.dereceden vergi indirimi kapsamındadır. Gelir vergisi indiriminden faydalanan kişilerin ayrıca erken emeklilik hakları bulunmaktadır.

%40 Engelli Raporun Sahip Olanların Özel İndirim Hakları Nelerdir?

%40 engelli raporuna sahip olan engelli kişilerin özel indim hakları ilk olarak engelli çocuğu olan annelere verilen yarı zamanlı çalışma hakkından oluşmaktadır. Engeli çocuğu olan anneler erken emeklilik hakkından da yararlanabilmektedir. Çocuğun ağır engelli olduğunun bilinmesi ve ilgili raporun alınması halinde SGK kararı dâhilinde erken emeklilik yasasından yararlanabilmektedir. Engelli çocuğa evde eğitim hakkı verilmektedir. Evde hastasına bakan engelli yakını, evde bakım ücreti alabilmektedir.

%40 Engelli Raporu ile Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alabilirsiniz?

%40 engelli raporu ile engelli kimlik kartı alma işlemi engelliler kimlik kartı verilmesine dair yönetmelik kararınca gazetede yayınlanmıştır. Engelli kimlik kartı süresiz olarak verilen yenilenmeyen kartlardandır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca il ve ilçe müdürlükleri gereğince engelli kart başvurusu yapılmaktadır. Online olarak e-devlet başvuru panelinden de başvuru işlemleri başlatılabilmektedir. Başvuru işlemi yapıldıktan gerekli sağlık ve ağır engelli raporunun sunulmasından sonra en geç 7gün içinde engelli kartı sahibine teslim edilmektedir.

%40 Engelli Raporu ile Engelli Kimlik Kartı Almak için Neler Gerekli?

%40 engelli raporu ile engelli kimlik kartı alma işlemi için kimlik belgesi aslı ve fotokopisi gerekmektedir. %40 engelli raporu ile engelli kimlik kartı almak için şu belgeler gereklidir:

  • Engelli kimlik kartı başvuru dilekçesi
  • Engelli raporu kapsamında sağlık kurlu raporu alınmaktadır. Raporun içeriğinde kişinin en az %40 oranında engelli olduğuna dair raporun sunulması gerekir.
  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Engelli bireye refakatçi olan kişiye refakatçi kartı çıkarılarak, refakatçi dilekçe örneğinin raporda ibraz edilmesi gerekir.
  • Engelli kimlik kartını kaybeden kişiler, kayıp kart dilekçesi yazarak, yeni kart başvurusunda bulunabilmektedir.
  • Engel oranında değişiklik olan engelli vatandaşlar, engel oranı değişikliği bildiren dilekçe örmeği ile engelli kimlik kart başvurusunda bulunmalıdır.

Engelli kimlik kartı sayesinde ulaşım haberleşme, eğitim, güvenlik, hizmet gibi sayısız kategoride ücretsiz ve ayrıcalıklı haklara sahipolabilirisniz.%40 engelli raporu ile devlet, kamu ve kuruluşların sunduğu imkân ve olanaklarından faydalanabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim