2021 yılı ocak ayı itibariyle BAĞ-KUR emekli maaşları için en düşük esnaf BAĞ-KUR maaşı 1.763 TL ve en düşük tarım BAĞ-KUR maaşı da 1.622 TL olarak belirlendi. BAĞ-KUR emeklileri yılda iki defa ocak ve temmuz aylarında zam almaktadır. 2021 yılı ocak ayı için yapılacak zam aralık ayı enflasyonunun belli olmasının ardından açıklanmış ve BAĞ-KUR emekli maaşında ocak ayı için yapılan zam %8.36 olarak belirlenmiştir.

ENFLASYON ORANLARININ EMEKLİ MAAŞLARINA ETKİSİ NEDİR?

Enflasyon oranlarının belirlenmesiyle emekli maaşları da hesaplanır. TÜİK verilerine göre enflasyon 2020 yılı Aralık ayında %1.25 artmış ve yıllık %14,60 olmuştur. Emekliler için zamlar da bu oranlar doğrultusunda hesaplanmıştır. Esnaf BAĞ-KUR emekli maaşı 2020 yılı temmuz ayındaki zam ile 1627 TL olarak belirlenmişti. Tarım BAĞ-KUR ise 2020 yılı Temmuz ayında 1554 TL olarak ödenmişti.

MAAŞLAR NE ZAMAN HESAPLARA YATIRILIR?

BAĞ-KUR emeklileri zamlı haliyle maaşlarını bu ay içerisinde alacaklardır. Maaşların zam farkı Ocak 17’den sonra yatırılmaya başlanacaktır. BAĞ-KUR emekli maaşları 1554 TL’nin altında olanlar için %5 oranında, 1554 TL’nin altındakilere ise %4 oranında ek ödeme de yapılacaktır. BAĞ-KUR emeklilerinin maaşlarının ödeme tarihleri tahsis numaralarının son rakamına göre yapılır. Buna göre:

  • Tahsis numarasının son rakamı 9,7,5 olanlar için ödeme tarihi her ayın 25’i
  • Tahsis numarasının son rakamı 3,1 olan emeklilerin ödeme tarihi her ayın 26’sı
  • Tahsis numaralarının son rakamı 8,6,4 olanlar için ödeme tarihi her ayın 27’si
  • Tahsis numaralarının son rakamı 2,0 olanlar için ödeme tarihi her ayın 28’İ olarak belirlenmiştir.

BAĞ-KUR EMEKLİ MAAŞI NASIL SORGULANIR?

BAĞ-KUR (4b) emekli maaşı sorgulama ve hesaplama işlemleri e- devlet üzerinden yapılmaktadır. Bunun için gereken bilgiler: T.C kimlik numarası ve e-devlet şifresidir. E-devlet şifresi PTT şubelerinden alınabileceği gibi mobil imza, elektronik imza, internet bankacılığı veya yeni T.C kimlik kartı ile de giriş bilgileri doldurulur ve e-devlet kapısına giriş yapılır.

BAĞ-KUR (4b) EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIR? 

BAĞ-KUR emekli maaş hesaplaması yapılırken farklı düzenlemelerden dolayı 3 farklı dönem esas alınır. 2000 yılı öncesi, 2000-2008 yılları arası ve 2008 yılı sonrası bu dönemlerdir. BAĞ-KUR sigortalı olarak işe başlayanların emekli maaşları bu 3 döneme göre hesaplanmaktadır.

  • 2000 yılı öncesi prim ödemeleri ne kadar fazla ise emekli maaşı da aynı oranda yüksek olmaktadır. Emekli maaşı hesaplama formülü ise şöyledir: Kanunda belirtilen gösterge tablosuna göre gösterge rakamı bulunur ve %70 olarak belirlenen aylık bağlanma oranı ile çarpılır. 25 yıldan fazla çalışılan her yıl için %1 ve Kadınlar için 50 yaş, erkekler için 55 yaş sınırını dolduranlar için %1 aylık bağlanma oranı artırılır.
  • 2000-2008 yılları arasında yapılan BAĞ-KUR emekli maaşı hesaplaması ağırlıklı ortalama ile aylık bağlanma oranının çarpımı ile bulunur. Ağırlıklı ortalama 2000-2008 yılları arasındaki toplam prim gün sayısının, toplam prim gün sayısına bölümüyle elde edilir.
  • 2008 yılı sonrasında da ağırlıklı ortalama ile aylık bağlanma oranı çarpımı emekli maaşı hesaplamasında kullanılan formüldür. 2008 yılı sonrasında ağırlıklı ortalama büyüme hızı ve TÜFE rakamlarının ortalaması alınarak bulunur.

BAĞ-KUR emekli maaşı hesaplama için e-devlet kapısı ve Sosyal Güvenlik Kurumu internet adresi kullanılabilir ancak 5400 günden az prim ödemesi bulunan kişiler için internet ortamında aylık hesaplaması yapılmamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesi üzerinden hesaplama yapmak için T.C kimlik numarası kullanılmakta ve hesaplanan değer yaklaşık miktarı vermektedir.

Editör: TE Bilisim