2021 aile gelir belgesi nedir, nereden alınır? Sorusu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Aile içerisindeki kişilerin aylık olarak elde ettiği geliri gösteren belgeye aile gelir belgesi denir. Bu belgeler çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından istenilir. Özellikle sosyal yardım almak isteyenler başvuruda bulunabilmek için aile hanesi toplam gelirinin istenilen miktarın altında olduğunu kanıtlamak için aile gelir belgesi almak zorundalar. Peki, 2021 aile gelir belgesi nedir, nereden alınır? İşte tüm detaylar haberimizde…

Aile Gelir belgesi kişinin gelir durumunu aylık olarak gösteren ve çeşitli durumlarda kurumlar tarafından talep edilebilen belgedir. Aile gelir belgesi genelde banka, devletin yardım uygulamaları ya da iş başvurusu gibi durumlarda talep edilir. Özellikle finansal durumlar söz konusu olduğunda kurumlar tarafından istenir. Fakat kendi gelir durumunu öğrenmek isteyen herkesin bu belgeyi alma hakkı vardır. Maaş bordrosu, gelir belgesinin yerine geçmez sadece aylık çalışma karşılında alınan ödeme hakkında bilgi verir. Gelir belgesinin bir çeşidi olarak sayılır. Belge üzerinde kişinin aylık kazancı hakkında detaylı bilgiler yer alır. Belgeyi almak için resmi bir kaynaktan gelir alınıyor olmalıdır.

Aile Gelir Belgesi Nereden Alınır?

Gelir belgesi alınmasında çalışma durumu ya da emekli olmasına göre değişen çeşitli yolları bulunur. Bu durumlar bu şekilde sıralanabilir:

  • Sosyal Güvenlik Kurumunda çalışanda gelir belgesini mevcut çalışmakta oldukları iş yerinden alabilir.
  • Bağkur üzerinden çalışan serbest meslek sahiplerinin vergi levhaları gelir belgesi olarak sayılır.
  • Kamu kurumlarında çalışıyor olanlar gelir belgeleri E- Devlet sistemine bağlı olan E-Bordro sistemine giriş yaparak alabilir.
  • Emekli olmuş kişiler gelir belgesi niteliği taşıyan emekli maaş bordrosunu E-Devlet sistemine bağlanarak alabilir.

E-Devlet Üzerinden Aile Gelir Belgesi Nasıl Alınır?

E-Devlet gelir belgesi alırken öncelikle www.turkiye.gov.tr adresiline girilir. T.C. kimlik numarası ve şifre ile E-Devlet hesabına giriş yapılır ardından giriş sayfasından kurumlar seçeneği seçilir. Burada Hazine ve Maliye Bakanlığı bölümüne tıklanır. Sayfadaki hizmetler arasından gelir belgesi almak için E-Bordo Hizmeti seçilir. Kişi burada istediği ay ve yıl bilgisini girerek maaş bordrosunu elde edebilir.

Çalışmayan Kişiler Nasıl Gelir Belgesi Alır?

Çalışmayanlar için gelir belgesi almanın amacı devlet kurumlarına borçlu kalıp bir mağduriyet yaşamak istememeleridir. Vatandaşlar çalışmıyor olmasına rağmen aile gelir belgesi almak için ikamet adresinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracat edebilir. Burada yetkililerden sigortacılık tescil kaydı dosyasını alabilir. Çalışmayan vatandaşlar aynı zamanda Sosyal Güvenlik kurumuna gitmeden E-Devlet sistemine giriş yaptıktan da gelir belgesinin alabilir. Vatandaşın internet üzerinden ulaştığı belge de resmi olma niteliği taşır.

Gelir Testi Nasıl Yaptırılır?

Gelir testi yapılması için ikamet adresinde bulunun Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurulur. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfında gelir testi yaptırmak için gelir testi formu adı verilen belge doğru ve eksiksiz şekilde tamamlanıp teslim edilmelidir. Gelir testi formunda hane içerinde yaşayan bireylerinde bilgileri ve onayladıklarına dair imzaları bulunmalıdır. Ayrıca bu başvuru sırasında hane içindeki bireylerin T.C. kimlik fotokopileri de istenir. Gelir testi başvurusundan sonra aile için değerlendirme yapılır. Hane halkının gelir testinde sahip olunan motorlu taşıtlara,kirada yaşanıp yaşanmadığına, fatura tutarlarına, gayrimenkullere, banka hesaplarına, gıda masraflarına bakılır. Yapılan değerlendirmenin sonunda en geç bir ay içerisinde sonuç açıklanır.

Gelir  Belgesi İle Gelir Testi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Gelir belgesi ve gelir testi karıştırılmaması gereken belgelerdir ve her ikisi de farklı amaçlarla kullanılır. Aile gelir belgesi mevcut çalışması devam eden ya da emekli olmuş kişiler tarafından alınır ve aylık gelir miktarını gösterir. Gelir testini ise Genel Sağlık Sigortasından yararlanmak isteyen kişiler yaptırır. Gelir testi yaptırmak için vatandaşlar ikametgah adresindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuru yapar ve durumunun değerlendirilmesini bekler. Bu değerlendirme içinde ev hanesindekilerin toplam geliri, banka hesapları, kişisel harcamaları ve varsa kira ödemeleri incelenir. Genel sağlık sigortası kapsamında bulunmak için gelir testi yaptırılan ve desteğe ihtiyacı olan vatandaşlardan sağlık ödemeleri alınmaz.

Editör: TE Bilisim