2021 bakım parası nasıl alınır? Sorusu maddi durumu yetersiz olan vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İhtiyaç sahibi hasta ve yaşlılara düzenli olarak verilen evde bakım parası almanın bazı şartları vardır. Eğer siz de bakım parası almak için gerekli olan koşulları merak ediyorsanız, yazımızı okuyarak bu konuda bilgi edinebilirsiniz. Peki, 2021 bakım parası nasıl alınır? İşte tüm detaylar haberimizde…

2021 Bakım maaşı, bakıma muhtaç olan hastalara ve yaşlılara bakan kişilere verilen destek parasıdır. Bakım parası Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı tarafından her ay farklı günlerde kişinin hesabına yatar. İhtiyaç sahibi hasta ve yaşlılara düzenli olarak verilen evde bakım parası almanın bazı şartları vardır. Eğer siz de bakım parası almak için gerekli olan koşulları merak ediyorsanız, yazımızı okuyarak bu konuda bilgi edinebilirsiniz.

Bakım Parası Nedir?

Bakım maaşı, yaşlı ve engelli kişilerin evde bakımını üstlenen kişilere ayrılan bir ödenek çeşididir. Güncel rakamlar ile 2021 yılında evde bakım maaşı alan 500 binin üzerinde kişi vardır. Evde bakım parası, her ay düzenli olarak yattığı için evde bakım maaşı olarak da adlandırılmaktadır. Bakıma muhtaç bireylere yönelik olarak, hasta, engelli ve yaşlı bakımını karşılayan kişilere asgari düzeyde bir maaş olarak evde bakım parası verilir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından evde bakım maaşı alacak kişiler ile ilgili bir açıklama geldi. Salgın sürecinde Sosyal Güvenlik Kurumu tedbirleri kapsamında sağlık raporlarının süreleri uzatıldı. Evde bakım maaşı alacak kişileri yakından ilgilendiren bu açıklama ile birlikte rapor süresi dolmuş olan hastaların rapor tarihleri Mayıs sonuna kadar uzatıldı. Mayıs sonuna kadar tüm raporlar geçerli olacak ve kişiler mevcut raporlar ile eczanelerden reçete yazdırmadan ilaç ve tıbbi malzeme alabilecekler.

Bakım Aylığı Almanın Şartları Nelerdir?

Evde bakım parası alma koşulları, bakıma muhtaç kişi ve bakımı üstlenecek kişi tarafından karşılanırsa, yardım parası ödeneğinden yararlanılabilir. Engelli, hasta ve yaşlı kişilerin bakımını üstlenenlere ödenen bu yardım parasını almanın bazı şartları vardır. Şartları yerine getiren kişiler, bakım aylığı başvurusunu tamamladıktan sonra başvuru süreci sonucunda onay alırlarsa her ay düzenli olarak yatan bakım parasından yararlanabilirler.

Bakım maaşının belirlenmesinde muhtaçlık düzeyi etkin rol oynar. Eğer evde bakım şartları uygun değilse, bu yardımdan yararlanmak mümkün değildir. Ayrıca çalışan kişiler de bakım parasından yararlanamazlar. Bakım parası almanın 4 şartı vardır:

  • Engelli ve yaşlının bakıma muhtaç olması
  • Ailenin gelir durumu
  • Hasta ve engellinin sağlık raporunun olması
  • Muhtaç kişi ve bakan kişi aynı evde yaşamazsa saatli bakım gerekir.

Bakım Aylığı Gelir Kriteri Şartları Nelerdir?

Bakım aylığı alabilmek için gelir kriteri koşulları, kişi başına düşen gelire göre belirlenir. Yaşlı, engelli ve hasta kişilere verilen evde bakım maaşı gelir kriteri, o yılın asgari ücretine göre hesaplanır. Bu nedenle evde bakım parası her yıl değişir. 2021 yılında asgari ücret 2.825 TL’dir. Gelir kriteri, kişi başına düşen gelire göre hesaplanır.

Asgari ücretten asgari geçim indirimi düşürülür. Geriye kalan tutarın 3’te 2’si kişi başına düşen gelirdir. Yani bu şarta göre; 2.825 – 268 (asgari geçim indirimi) =2.557 TL’dir. 2.557 TL’nin 3’te 2’si 1.704 Türk lirasıdır.

Yani bakım yardımından yararlanmak isteyen kişilerin geliri 1704 TL’nin altında olmalıdır.

Bakım Aylığı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Bakım aylığı başvurusunda bulundurulması gereken evraklar şu şekildedir:

  • T.C. Kimlik Belgesi
  • 2 Adet Vesikalık Fotoğraf
  • Muhtaç Kişinin Sağlık Raporu
  • Mal ve Gelir Beyanı Belgesi

Bu evraklar ile ikamet ettiğiniz ilin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz. Değerlendirme heyetindeki görevli kişiler, başvurunuzu değerlendirir ve gerekli onayı alırsanız evde bakım maaşı alabilirsiniz. Onay, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından verilir.

Bakım Parası İçin Nereye Başvuru Yapılır?

Bakım parası için başvuru, gerekli şartlara uygun olan kişiler tarafından yapılabilir.

Başvurular, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğüne yapılır. Başvuru yapılırken gerekli evraklar bulundurulmalıdır.

Bakım Aylığı Ne Kadardır?

Bakım aylığının tutarı en merak edilen konulardan biridir. Evde bakım kriterlerini karşılayan kişiler, gerekli evrakları ile Aile ve Sosyal Politikalar İl / İlçe Müdürlüklerine başvurmalıdır. Sonrasında 2021 yılında yapılan zam ile 1.554 TL olan bakım maaşını alabilirler.

Bakım Parası Nasıl Sorgulanır?

Bakım ödemesi sorgusu, e- Devlet üzerinden yapılır. T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi kullanarak giriş yapabilirsiniz. Arama çubuğuna “Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama” yazıp tıklayarak, açılan sayfada bakım aylığı ödemesi ile ilgili detaylara göz atabilirsiniz. Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama ekranı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sekmesinin altında yer alır. Cep telefonu ile bakım aylığı sorgulaması yapılabilir. Bakım aylığı mobil cihaz üzerinden “BAKIYE” yazıp 4747’ye mesaj atılarak da  öğrenilebilir.

Editör: TE Bilisim