2021 yılı için teşvik tutarı alt sınırından 733,39 TL üst sınırdan ise 1.896,08 TL’dir. 4857 sayılı iş Kanununa göre engelli sigortalı istihdamına teşvik için özel sektörlerde çalıştırılan engelli sigortalıların, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplan sigorta pirimi işveren hisselerinin tamamının Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanmasına imkân tanınmıştır. Engelli sigorta primi sigorta yapan şirketin veya yetkilinin verdiği teminatı satın almak için sigorta ettirenin ödediği sigorta ücretidir. Prim her sigortaya göre farklılık gösterir. Kişinin ihtiyaçlarına ve sunulan farklı hizmetlere göre primler de farklılık göstermektedir. Ödemeleri belirli bir süre zarfında düzenli olarak yapılır.

 

Teşvikten Yararlanma Şartları Nelerdir?

Kanunda sayılan hallere göre bu teşvikten yararlanma şartları:

·        Engelli sigortalı çalıştırılması

·        Aylık Prim ve hizmet belgesi yasal süresinde verilmiş olması,

·        Primlerin ödenmiş olması,

Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışan, topluluk sigortasına tabi çalışan, yurtdışında çalışan sigortalılar ile aday çırak, çırak ve öğrencilerden dolayı bu teşvikten yaralanamaz.

 

Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

Her sene değişen sigorta primi brüt maaş ve ek ödemelere göre hesaplanır. Çalışanlar bu primler sayesinde sağlık ihtiyacını karşılar ve emekli olma hakkı kazanır. İşveren ve işçiler sigorta primi ödemek zorundadır. Engelli sigorta primi işveren için %20.5 Çalışan için %14’tür. 2021 tarihi itibariyle günlük alt sınır 119,25 TL, üst sınır 894,34 TL’dir. Aylık alt sınır ise 3.577,50 TL üst sınır ise 26.831,40 TL’dir. Sigorta Primi hesaplarken brüt ücret, sigorta primi oranları ile çarpılır.

 

Engelli Çalıştırma Yükümlülüğü Nedir?

İşverenler engelli çalıştırma yükümlülüğüne sahiptirler. İşveren elli veya daha fazla işçi çalıştırılan özel işyerlerinde %3 kamu işyerlerinde ise %4 engelliyi kendi durumlarına uygun işlerde çalıştırmak zorundadırlar. Çalıştırılan her engelli birey için işverene prim teşviki verilir ve çalıştırmayan işverenlere ise çalıştırmadığı her ay için idari para cezası verilmektedir. Engelli sigorta primleri hazine tarafından karşılanır.

Editör: TE Bilisim