Doğum yapan annenin alacağı para Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Bakanlığa yapılacak başvuru sonucunda verilmektedir. Doğum parası olarak adlandırılan bu paraya süt parası ya da emzirme parası da denmektedir. Doğum parası, doğum yapan kadının çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın her anneye verilmektedir. 2015 yılından bu yana verilen bu maddi yardım, sigortalı olarak çalışan anneye ve eşi çalışmayan ancak kendisi sigortalı olarak çalışan babaya verilmektedir.

Her doğan çocuk için ayrı olarak verilen doğum parası 4/a’lı (işçi) ve 4b’li (serbest meslek) sigortalılara verilmektedir. 4/c’li yani memur olanlar bu ödenekten yararlanamazlar çünkü onların maaşına bu ekler başvuru gerekmeden yapılmaktadır. Doğum parası şartları sağlama halinde başvuru yoluyla alınmaktadır, ayrıntıları aşağıda anlatılacaktır.

DOĞUM PARASI BAŞVURU SÜRECİ NASILDIR?

Doğum parası almak için başvuru aslında sadece 4/b’li olan serbest çalışanların yapması gereken bir prosedürdür. 4/a grubunda olan işçilerin doğum parası başvuru süreci yoktur çünkü doğumun sisteme geçilmesinden sonra doğum parası ödemesi otomatik olarak yapılmaktadır. Ancak 4/b grubundaki serbest çalışanlar eski ifadeyle Bağ-Kurlular başvuru yapmadan doğum parası alamazlar.

Şartları sağlayan 4/b’li anne ya da babanın SGK’ya bizzat başvurması gerekmektedir.  Bizzat başvuramayan annenin yerine eşi de başvurabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan başvuru 15 gün içinde sonuçlandırılacaktır. Başvurunun kabulü ile de doğum parası çalışan anne ya da babaya verilecektir.

DOĞUM PARASI ALMA ŞARTLARI NELERDİR?

Doğum parası almak için gereken şartlar aşağıda sayıldığı gibidir:

  • Öncelikle sigortalı çalışan bir anne ya da eşi çalışmayan sigortalı bir baba olmalıdır.
  • Sigortalı anne ya da babanın sağ ve tam doğmuş çocuğu olması ve çocuğun kimliğinin çıkarılmış olması gerekmektedir.
  • Sigortalı anne ya da babanın doğum parası alabilmesi için çocuklarının 2015 yılından sonra doğması gerekmektedir.
  • Çocukların 5 yaşından küçük olması gerekmektedir. 5 yaşını geçen çocuklar için sigortalıya herhangi bir yardım yapılmamaktadır.
  • 4/a’lı eski ifadeyle SSK’lı olan işçiler ve memurlar için gerekmese de 4/b’lilerin SGK’ya başvuruda bulunması gerekmektedir.

Başvuruda bulunurken aşağıdaki evraklar gerekmektedir:

-Kimlik belgesi

-Doğum raporu

-Doğum parası başvuru belgesi

Gereken evraklarla başvuruda bulunduktan sonra sigortalının yapacağı başka bir işlem bulunmamaktadır. 15 gün içinde doğum parası almak için yaptığı başvurusunun cevaplanmasını ve sonuç olumlu ise paranın yatmasını bekleyecektir.

DOĞUM PARASI TUTARI NE KADARDIR? 

Doğum parası çocukların sayısına göre farklılık göstermektedir. Ayrıca ilk doğum olup olmadığı ya da ikinci veya üçüncü çocuk olması da verilecek doğum parasını etkilemektedir. Buna göre çocuk sayısına göre tutarlar şöyle açıklanabilir:

  • İlk doğumun gerçekleşmesi halinde doğum parası tutarı 300 TL’dir.
  • İkinci çocuğun doğumu gerçekleşmişse bu halde tutar 400 TL olacaktır.
  • Üç veya daha fazla çocuk için tutar ise 600 TL’dir.

DOĞUM PARASI NE ZAMAN NEREYE YATMAKTADIR?

Doğum parası ödenme zamanı ayın 8’ile 14’ü arasındadır. Doğum ile otomatik olarak paranın yatırıldığı hallerde doğumu izleyen aydan bir sonraki ayın 8’i ile 14’ü arasında doğum parası yatırılır. Ancak başvuru gereken durumlarda, yani anne ya da babanın 4/b’li olduğu hallerde, başvurunun yapıldığı aydan bir sonraki ayda doğum parası ödemesi yapılmaktadır. Doğum parası ödemesi tek sefere mahsus olarak yapılmaktadır.

Doğum parası Ziraat Bankasına ya da PTT hesabına yatırılmaktadır.  Doğum parası anneye verildiği için annenin Ziraat Bankasında hesabı olup olmadığına bakılmaktadır. Annenin Ziraat Bankasında hesabı varsa doğum parası bu hesaba yatırılmaktadır. Ancak annenin Ziraat Bankasında hesabı yoksa bu halde annenin ikametgahına en yakın PTT şubesi hesabına 5 yıl içinde çekilmek üzere yatırılmaktadır. Anne e- devlet sistemi üzerinden doğum parasının yatıp yatmadığını kontrol edebilecektir ve yatırıldığında kimlik kartıyla PTT şubesinden doğum parasını alabilecektir.

Editör: TE Bilisim