Devlet destekli hayvancılık başvurusu için kişi bulunduğu ildeki Tarım ve Hayvancılık kurumuna giderek başvuruda bulunabilir. Devlet destekli hayvancılık kredisi TKDK tarafından da sağlanıyor.

TKDK tarafından verilen geri ödemesiz hayvancılık kredisi için başvuru şartları şunlardır:

·         TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınması Destekleme Kurumu) %75 oranında Avrupa fonlarından yararlanmış ve geriye kalan %25 kısımda devlet tarafından desteklenmiş bir kurumdur. TKDK sayesinde çiftçi %80 oranında hibe destek programından yararlanabilir. Fakat TKDK henüz 42 ilde faaliyet göstermekte bu yüzden bu hibe programında yararlanmak isteyen çiftçilerin öncelikle 42 ilden birinde hayvancılık yapması gerekiyor.

·         Faaliyet gösterilen illerin herhangi birinde işletmenizi yenileyebilir veya en baştan inşa edebilirsiniz fakat bu yüzden hibe programların başladığı tarihlerden haberdar olmalısınız Tam da burada devreye IPARD2 giriyor. Hibe programlarının başladığını öğrenmek için IPARD2’çağrı ilanlarını takip etmeniz gerekiyor böylece duyurulardan anında haberdar olabilirsiniz. Ayrıca TKDK sitesine üye olursanız bu tarihler size elektronik posta haber verilir.

·         Ardından çiftçilik projeniz içiniz tkdk.gov.tr adresinden Proje işlemleri bölümünden Başvuru işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Projenizi en yakın TKDK il koordinatörlüklerine teslim etmeniz gerekir.

GERİ ÖDEMESİZ HAYVANCILIK KREDİSİ BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Geri ödeme olmadan hayvancılık kredisi almak bazı şartlar mevcuttur. Geri ödemesiz hayvancılık kredisi almak için gereken şartlar şunlardır:

·         Zaten hayvancılıkla uğraşan bir çiftçi ise yetiştirilen hayvanların küpe numaralarının bildirilmesi gerekir

·         Krediye başvuran kişinin, istediği kredi kadar ipotek olarak göstereceği bir gayrimenkulünün olması gerekir

·         Düzenli bir maaş sahibi olmalı ve maaş bordrosu gösterebilecek iki adet çalışan kefil gösterilmesi gerekir.

·         Başvuruda bulunan kişinin bizzat Ziraat bankasına giderek başvuruda bulunması gerekir

·         3 yıllık bilanço ve teminatın bildirilmesi gerekli koşullar arasındadır.

UYGUN FAİZLİ HAYVANCILIK KREDİSİ VEREN BANKALAR HANGİLERİDİR?

Uygun faizli hayvancılık kredilerinin hangi bankalardan tercih edilmesi gerektiği merak konusu. Günümüzde çiftçiliği destekleyen birçok kuruluş ve banka bulunuyor. Ama bu bankalar arasında da en uygun faizli kredi bankaların tercihi söz konusu. Uygun faizli veren bankaların başında Ziraat bankası geliyor. Ziraat bankası aynı zamanda devlet destekli hayvancılık kredisi imkânları da sunuyor. Ziraat bankası hayvancılık için faizsiz veya senelik olarak sadece %2 den başlayan faiz oranları ve 5 yıllık vadeler ile çiftçiye büyük kolaylık sağlıyor. Ziraat bankasının yanı sıra uygun faiz veren diğer bankalar şunlardır:

·         Şekerbank

·         Finansbank

·         Yapı Kredi

·         Türkiye İş bankası

·         Teb

·         TEB bankası

·         Fibabanka

DEVLET MEMURU HAYVANCILIK KREDİSİ ALABİLİR Mİ?

Devlet memurları çiftçi kredi alımı gerçekleştirebilirler mi? Sorusu birçok memur tarafından merak ediliyordu. Devlet memurları da tabi ki hayvancılık kredisinden yararlanabilirler. Fakat birkaç koşul belirtilmiştir. Bu koşullar şunlardır:

·         Hayvancılık üzerinden ticari bir şirket kurması ve yönetim bölümünde yer alması mümkün değildir.

·         İkinci olarak ticari bir gelir elde edecek herhangi bir faaliyette bulunamaz

Kısaca memurlar et, süt vb. gibi alanlarda alım satım gerçekleştiremez. Sadece çiftçilik yapabilir.

KİMLER HAYVANCILIK KREDİSİ ALABİLİR?

Hayvancılık kredisi alabilecek kişilerin belli şartları karşılıyor olması gerekir. Hayvancılık ile uğraşmak isteyen ve hayvancılık kredisi almak isteyen herkes anında bu kredilerden yararlanamayabiliyor. Bunun için bankaların belirlediği bazı şartalar mevcuttur. Krediyi çekmek isteyen kişi belirlenen koşullara uygun ise hayvancılık kredisinden yararlanabilir. Bankaların belirlediği kriterlere göre hayvancılık kredisinden yararlanacak olan kişiler şunlardır:

·         ÇKS belgesi veya işletme belgesi olan herkes

·         Kullanılacak zirai krediye teminat gösterebilenler

·         Devlete herhangi bir vergi borcu bulunmayanlar

·         Eşlerinin rızası ile kefil gösterebilenler

·         Kredi notu risk grubunda olmayanlar

Aynı kurallar devlet destekli hayvancılık kredisi alacak kişiler içinde geçerlidir.

Editör: TE Bilisim