İETT ( İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri ) engelli kartı işlemi, vatandaşların en az %40 engelli olduğunu gösteren engelli raporu ve sağlık raporu için doktor heyetine başvurulmaktadır. Başvuru sürecinde, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca verilen engelli kimlik kartı, ehliyet ve pasaport, 1 adet vesikalık fotoğrafla İETT tarafından faaliyete geçirilen başvuru noktalarında kabul edilmektedir. İETT engelli kartı 30.03.2013 yılı resmi gazetede yayınlanan tebligat gereğince Sağlık raporu yönetmeliğe uygun olmalıdır.

Engelli Kartı Nerelerde Kullanılır?

Engelli kartı kullanım alanları, raylı sistem istasyonu, otobüs ve deniz taşımacılığı yapan iskele alanlarında ve turnikelerdir. Sağlık raporu ve engelli beyanı ile kart işlem kaydının tamamlanması ile engelli vatandaşlar ücretsiz ulaşım hakkından faydalanabilmektedir. Ayrıca engelli raporuna ek olarak   %50 oranında ağır engelli raporu onaylı olan engelli vatandaşlar kredileriyle birlikte 1 kişiyi de refakatçi olarak yanına alarak, ücretsiz taşımacılıktan yararlanabilmektedir.

Engelli Kimlik Kartı Nereden Alınır?

Engelli kimlik kartını alabileceğiniz yerler, Aile ve Sosyal politikalar İl ve İlçe Müdürlükleri, E devlet online hizmet paneli üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bulunduğunuz ile kayıtlı olan Aile ve Sosyal Politikalar İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurarak engelli karta başvurabilirsiniz. Engelli kimlik kartı için gerekli olan tüm bilgilere bakanlıktan ulaşarak, kayıt işlemlerini tamamlayabilirsiniz. İlgili bakanlık gerekli analiz ve düzenlemeleri yaptıktan kısa süre sonra size kimlik kartını verecektir.

Engelli kimlik kartı başvuru kaydını E-devlet sistemi üzerinden yapabilirsiniz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde verilen E-devlet üzerinden kabul edilen başvurular online hizmetler arasında gösterilmektedir. E-devlet online hizmet paneli üzerinden gerçekleştirilen başvuru ile ‘’engelli kimlik kartı başvuru hizmeti ‘’ sekmesinden işlemlerinizi yürütebilirsiniz.

Engelli Kimlik Kartı Başvurusu için Hangi Yollar İzlenmelidir?

Engelli kimlik kartı başvurusu işlem kaydı  %40 engelli raporu olan, sağlık kurulu raporlarına sahip engelli ve engelli refakatçileri için düzenlenen kayıt sürecinden oluşmaktadır. Raporları, içinde bulunduğunuz il ve ilçenin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı müdürlüklerine başvurarak iletebilirsiniz. İşlem kaydınızın tamamlanmasını ve incelenmesini uzaktan koordine ederek, kartınızın size ulaşmasını bekleyebilirsiniz. Gerekli kart kayıt inceleme ve tasdik işleminden sonra uygun bulunan kartlar basılma işlemine tabii tutulmaktadır. İETT engelli kartı inceleme ve basılma süreci maksimum olarak 7 iş gününü kapsamaktadır.

İETT Engelli Kartların Vizelenmesi İşlemi Nasıldır?

İETT Engelli kartların vizelenmesi süreci Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokol bünyesindedir. Ücretsiz İETT engelli kartların teyit işlemi artık Sağlık Bakanlığı e- rapor ve Ulusal Engeliler Veri Bankası sistemi üzerinden yürütülmektedir. İstanbul kart sahiplerinin kart analizleri de bu kartlar üzerinden gerçekleştirilmekledir. Engelli kart ve kimlik bilgileri bu sistem kullanılarak sorgulama kapsamına alınabilecek, sonrasında rapor tarihi ve geçerlilik süresine göre kartların ücretsiz kullanımı gerçekleşecektir.

Engelli raporu ve sağlık rapor kayıtları teyit edilen engelli vatandaşların ücretsiz İstanbulkart kullanımına dair bilgileri kısa mesajla iletilecektir. İstanbul kartları ile vizeleme ileti talimatı gönderilmeyen kişiler, engelli raporunu Sağlık Bakanlığının sistemine onaylatarak engelli kartı işlem avantajlarından faydalanabilmektedir. Vizeleme başvurularını yapamayan ve eksik belge beyanı olan engelliler, Sağlık Bakanlığına giriş yapıldıktan sonra en yakın İstanbulkart başvuru merkezine raporların aslı ile gitmelidir. Kişiler vizeleme başvuru kayıtlarını oluşturup kayıt ve işlemlerini hızlandırmalıdır. Veri doğrulama işleminden geçen engelli kart sahipleri vizeleme işlemlerini eksiksiz bir şekilde tamamlamış olacaktır. İETT engelli kimlik kartı alma sürecinde kalite esaslı güvenlik tedbirleri kapsamında verdiğiniz tüm bilgi ve kayıt işlem beyanı korunmaktadır. Engelli kimlik kartı verileri, sağlık ve raporlarını doğrulatarak kolayca İETT engelli kartı hakkına sahip olabilirsiniz. 

Editör: TE Bilisim