Ev hizmetleri çalışanlarının primi kişilerin brüt maaşına göre hesaplanır. Çalışan kişi SGK ev hizmetleri kapsamında ek 9-10 günden fazla veya ek 10 günden az çalıştırılıyorsa ev hizmetleri çalışan primi hesaplaması o yıl belirlenen asgari maaş üzerinden yapılır.

Ek 9-10 günden fazla çalışanların primi ile ek 9 çalışanlarının primi farklılık gösterir örneğin 10 günden fazla çalışan bir çalışanınız varsa 1341,56 TL ödemeniz gerekir. Ek 10 günün altında çalışanların prim tutarı ise o yılki asgari maaşın %2’si kadar olur ve sabittir.

EK 9-10 GÜNDEN FAZLA PRİM ÖDEMESİ NE KADAR?

Ek 9-10 günden fazla primi belirlenen teşviklere göre farklılık gösterir.

  • Eğer ev işlerinde çalışanların sigorta primi 10 günden az ise 1 günlük çalışma karşılığı olarak 2,38 TL prim miktarı ödemeniz gerekir.
  • Ev hizmetlerinde çalışanların primlerini düzenli ödemiyorsanız veya ek 9-10 günden fazla prim ödeme kapsamında geçmiş sigorta borcunuz varsa 10 günden fazla çalışanların prim miktarı aylık 1341,56 TL’dir.
  • Ek 9-10 günden fazla kapsamında geçmiş borcunuz bulunmuyorsa ve ev hizmetleri sigorta primlerinizi düzenli ödüyorsanız 5510/5 teşvikiyle indirim alarak aylık 1162,69 TL ödemeniz gerekir.
  • Ev hizmetleri çalışanı primleri yine ek 9-10 günden fazla kapsamıyla aylık 608,18 TL’dir.

5510/5 TEŞVİKİ NEDİR?

5510/5 teşviki ek 9-10 günden fazla çalışanınızın primini zamanında ödemeniz ve geçmişte prim borcu bulundurmamanız kaydıyla sağlanan indirimdir. Başka bir koşul aranmaz.

4447/10 TEŞVİKİ NEDİR?

4447/10 teşviki çalışanlarınızın primini öderken belli koşullara dayanarak size verilen prim indirimidir.

İndirimden faydalanmak için geçmiş prim borcunuzun olmaması ve ek 9 kapsamındaki çalışanınızın primini düzenli ödemeniz gerekir. Diğer bir husus da çalışanınızın 18-29 yaş aralığında erkek olması şartıdır. Eğer çalışanınız kadınsa yaş koşulu yoktur.

Çalışanınızın siz tarafından işe alınmadan önce en az 6 ay sigortalı bir işi olmaması gerekir.

Şartlar sağlandıktan sonra 24 ay bu teşvikten faydalanabilirsiniz. Eğer çalışanınızı işe almadan önce www.iskur.gov.tr sitesi üzerinden işsiz olarak kaydederseniz teşvikten faydalanma süreniz 30 ay olur. Ev hizmetleri çalışan primi indiriminden faydalanabilirsiniz.

EK 9-10 GÜNDEN FAZLA PRİM ÖDEME BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? 

Ek 9-10 günden fazla prim başvurusu ihtiyacınız olan belgeler ile Sosyal Güvenlik Merkezi’ne giderek yapılır.

Başvurmak için sahip olmanız gereken belgeler şunlardır;

  • Ek 9-10 günden fazla prim ödeme başvuru formu,
  • İşveren kimlik fotokopisi,
  • Çalışan kişinin kimlik fotokopisi.

Gerekli belgeleri sağladıktan sonra bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne müracaat edebilirsiniz.

EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞAN YABANCILARIN PRİMİ NE KADAR?

Yabancıların sigorta primi ek 9-10 günden fazla çalışanlar için tutarı ve prim teşvik indirimleri Türk çalışan primleri ve teşvikleri ile aynı tutardadır. Bir fark yoktur.

Ek 9 için;

  • 4817 sayılı Kanun gereğince yabancılara bir yıl süreli çalışma izni verilmekte olduğundan yabancılar kısmi süreli çalışamaz.
  • Yabancı uyrukluların ev hizmetlerinde 10 günden az süre ile çalıştırıldığının tespiti halinde bunlar hakkında 10 gün ve daha fazla süre ile sigortalı çalıştıran işverenlere ilişkin hükümler uygulanacak ay içinde çalışma gün sayısı 30 gün olarak alınacaktır.

EK 9 PRİM ÖDEMESİ NE KADAR?

Ek 9 prim ödemesi 10 günden az çalışan ev hizmetleri çalışanlarına uygulanır, çalışanları çalıştırdıkları her gün için asgari ücretin %2’si kadar ek 9 primi ödemeleri gerekir.

EK 9 PRİM ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?

Ek 9 prim ödemenizi bankanızdan direkt gerçekleştirebilirsiniz. Bunun dışında SMS ile ek 9 prim ödemek için;

  • Çalışanın T.C.’ si ve çalıştırılan gün yazılıp 5510’a SMS gönderilmesi gerekir. Örneğin kişi ayın 13’ünde çalıştırılmışsa çalıştırılan gün olarak 13 yazılır ay yazılmaz. 
  • Ev hizmetlerinde çalıştırılan kişinin çalıştırıldığı her gün için aynı mesajın gönderilmesi gerekir. 
  • Gönderilecek SMS’ de ev hizmetlerinde çalıştırılan kişinin sadece çalıştırılmış olduğu gün belirtildiğinden SMS’ in mutlaka o ay içerisinde gönderilmesi gerekir.  
  • Eğer birden fazla çalışan varsa her çalışan için ayrı SMS gönderilmelidir. Bu sayede ev hizmetleri çalışan primi SMS ile yatırılmış olur.
Editör: TE Bilisim