Sürekli engelli raporu almak isteyen kişiler hastanelere başvurarak işlemlerini yapabilir. Sürekli engelli raporu tedavisi mümkün olmayan hastalıklar için süresiz olarak alınabilir. Bu raporu almak isteyen kişilerin izlemesi gereken adımlar şu şekildedir:

·         Bir devlet hastanesinin rapor merkezi aranmalı ve randevu alınmalıdır. Randevunuzu üniversite hastanelerinden de alabilirsiniz.

·         Randevu için hastaneye gittiğiniz de vesikalık fotoğrafınız yanınızda bulunmalıdır.

·         Engeli olan kişi sahip olduğu rahatsızlığa bağlı olarak hastanedeki bölümlerde gerekli muayeneyi olur. Gerekli durumlarda tahlil ve tetkikleri yaptırır. Sağlık kontrollerinden geçtikten sonra aynı gün için heyete gidilebilir.

·         Sağlık heyeti yapılan muayene ve tahlilleri değerlendirerek uygun gördüğü durumlarda engelleri raporunu yazar.

·         Hazırlanan raporunuzu daha sonra hastaneden alabilir veya verdiğiniz adrese gönderilmesini isteyebilirsiniz.

Sürekli Özürlü Raporu Kaç Yıl Geçerli?

Sürekli özürlü raporu tarihi biten ve ardından yenilenmesi gereken bir rapor değildir. Sürekli ifadesi raporunuzda yer alıyorsa hayat boyu geçerli demektir. Süreli ifadesinin yer aldığı engelli raporlarının ise yenilenmesi gereken bir tarih vardır. Süreli raporunuzun üzerinde kaç yıl boyunca kullanabileceğiniz yazar. Bu tarihi geçmeden yenileme işlemi yapılmalıdır. Bitme tarihinden 3 ay önce hastaneye başvurarak raporunuzu tekrar çıkartabilirsiniz.

Sürekli Engelli Raporu Hangi Hastalıklara Verilir?

Sürekli raporun verildiği hastalıklar herhangi bir tedavi ile düzelmeyen rahatsızlıklardır. Kişi genelde doğuştan bu rahatsızlığa sahiptir. Bir bitme tarihi olmayan bu engelli raporuna almak için hastane heyetlerine başvurulur. Engelli kişinin sahip olabileceği bazı hastalıklar şu şekildedir:

·         Vücudunun kol, bacak gibi bir uzvu eksik olan kişiler.

·         Zihinsel engele sahip olanlar.

·         Doğuştan görme engelli olunması ve tedavi uygulanamaması.

·         İyileştirilmesi mümkün olmayacak hastalıklara sahip olmak.

Engelli Raporu Ne Zaman Sürekli Olur?

Engelli raporunun sürekli olması durumu genelde hastanın sağlık durumuna bağlıdır. Sürekli engelli raporu almak isteyen engelli bireyler hastaneye başvuru yaptıktan sonra sağlık kontrollerinden geçer. Yapılan muayene ve test sonuçlarında sağlık heyeti kişinin hastalığının bir tedavi yöntemi ile iyileşmeyeceğine karar verdiğinde sürekli rapor alınabilir. Fakat sağlık heyeti hastanın tedavi edilebileceğine karar verirse süreli sağlık raporu hazırlanır.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Engelli sağlık raporu sorgulanması birçok sağlık hizmetine başvurabileceğiniz E-devlet sistemi üzerinden yapılabilir. T.C. kimlik bilgisi ve şifrenizle girdikten sonra e-İmzalı Erişkinler için Engellilik Sağlık Kurulu Raporları Sorgulama sayfasına girerek sorgulamanızı yapabilirsiniz. Bu rapor ıslak imzalı hazırlanmış raporların dışında elektronik imza ile hazırlanmıştır.

Sürekli Engelli Raporu İptal Olur Mu?

Sürekli raporları alındıktan sonra herhangi bir iptali söz konusu değildir. Engelli raporunun bir bitiş süresi olmadığı için süresiz olarak bu rapor kullanılır. Bu raporun aslı veya aslı gibidir ibaresi taşıtan örnekleriyle engelli faydalanmak istediği tüm yardımlara başvurabilir

Sürekli Engelli Raporu İle Emeklilik Şartları Nelerdir?

Sürekli engelli raporuyla emeklilik belli çalışma şartları sağlandığında yaşa takılmadan emekli olunabilir. Sürekli engelli raporu sahipleri emekli olmak isterlerse gereken şartları sağlayarak erken emeklilikten yararlanır. 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra sigortalı, bağkurlu olarak çalışmaya başlamışlarsa bu durum geçerlidir. Memuriyet atamaları için de aynı tarih geçerlidir. Emeklilik için şartlar şunlardır:

·         Engel oranı en az %60 ve üstünde olan kişiler için 3960 gün ve 15 yıl sigortalı süresini sağlamış olmaları gerekir.

·         Engel oranı en az %50 ile %59 arasında olan kişilerin en az 4320 gün ve 16 yıl sigorta süresini sağlamış olmaları gerekir.

·         Engel oranı en az %40 ile %49 arasında olan kişiler için 4680 gün ve 18 yıl sigorta süresini sağlamış olmaları gerekir.

01 Mayıs 2008’ den önce sigorta veya bağkur başlayanlar için bu şartlar geçerli değildir.

Editör: TE Bilisim