Resmî gazetede yayımlanması ardından yüzde 90 veya üzerinde engelli olan vatandaşlar, bundan sonra araçların ilk alımı sırasında ÖTV ödemeyecekler. Özellikle korona virüs salgını ile uğraştığımız şu günlerde engelli bireylerin önünde en büyük sorunlardan biri olan ulaşım problemi bu şekilde bir nebze de olsa çözülecek. Peki, 2021 engelli ÖTV indirimi ne kadar? İşte tüm detaylar haberimizde…

2021 Engelli ÖTV indirimi araç limitinin 330.800 TL’yi geçememesi öngörülmektedir. %90 ve üzeri olan engelli raporu allan bireylere uygulanan indirimlerin geçerli olması için motor silindir hacminin 1.6 (1600 cm3’ü geçmemesi kuralı 2018 yılı itibariyle  kaldırılmıştır)olması gerekir. ÖTV fiyatları genel olarak kendi fiyatına ek olarak yüzde 18’lik bir KDV‘nin de eklenmesi söz konusudur. 2021 Engelli ÖTV indirimi raporu olan kişiler ÖTV vergi oranında  %40’a varan indirimlerle araç sahibi olabilmektedir.

2021 Engelli ÖTV Araç Alım Şartları Nelerdir?

2021 Engelli ÖTV araç alım şartları engellilik derecesine göre değişmektedir. Engellik oranı %90 veya üzerine olan engelliler ilk araç satın alımı sırasında ÖTV ödememektedir. Engelli ÖTV Araç alım şartları şunlardır:

  • ÖTV kapsamında kişinin engel sebebi dikkate alınmamakta olup, bedensel ve fiziksel engelli olmak yeterli sayılmaktadır. Görme, işitm konuşma, ortopedik engelliliğin yanı sıra böbrek hasatlığı olan ve zihinsel engelli olan kişiler bu haktan yararlanabilmektedir.
  • Engelli kişinin araç kullanma şartı yoktur.
  • Taşıtta sonradan ekleyebileceğiniz mekanik ilave ve özel tertibat yapılandırılması gerekmemektedir.
  • Taşıtı ilk olarak kullanamayacak engelliler için, tekerlekli sandalye, sedye ile kullanılmasına dair özel tertibat yapılması zorunlu tutulmuştur.
  • Vergi avantajından ve ilk araç alımından istisna uygulan taşıtlar: Komb, Panelvan gibi yolcu ve yük taşıyan çok amaçlı hizmet sunan araçlar, sürücü dâhil olmak üzere 9 kişilik oturma haznesine sahip olan araçlardır.

2021 Engelli ÖTV Araç Alımında  %90’dan Az Engelli Olanların Hakları Nelerdir?

2021 Engelli ÖTV araç alımında  %90 ‘dan az olan engellilerin yasal hakları ilk araç edinimlerinde ÖTV ödememelerinden başlamaktadır. Manuel vitesli araçlarda aracı hareket ettiren alanların özel iktisap edilen, edinilen durumlarda, taşıtı engellilere yönelik yapılandıran kişiler de vergi muafiyetinden faydalanacaktır. Engellilik oranı %90’ın altında olan kişiler, psikolojik ya da biyolojik engelli olup olmadığına bakılmaksızın ÖTV istisnalarından faydalanamamaktadır. İşitme, görme, kalp rahatsızlığı, böbrek hastalığı gibi hastalıklara sahip olan  %90’ın altında engelli olan kişiler, bu vergiden yararlanamamaktadır.

Otomatik vitesli araçlar için bazı uygulamalar özel tertibat,  düzenlemeyi gerektirmemektedir. Bu durumlarda ÖTV’siz araç alımı mümkünken, manuel vitesli taşıtların düzenlenmesi gerekmektedir. Manuel vitesli araçlarda vites kolunda ya da debriyaj pedalında özel olarak tertibat yaptırılmadan aracı kullanamayan engelliler, otomatik vitesli araçları, özel tertibat gerektiren araç olarak kullanabilmektedir. 2021 Engelli ÖTV indirimi kişilerin taşıtı kullanamayacak nitelikte olması, yasaların güncellenmesine ve taşıtın engellilerin kolayca faydalanması için tasarlanmasına hizmet etmektedir.

2021 Engelli ÖTV İndirimi Ne Zamana Kadar Geçerlidir?

2021 Engelli ÖTV indirimi geçerlilik süresi, her beş yılda bir yenilenmektedir. ÖTV ödemeden satın alınan taşıtlar, satış işlemleri sırasında ÖTV oranı ödenerek satılması durumunda 5 yıllık süre dolmadan yeni ÖTV avantajından faydalanılamamaktadır. 5 yıllık ÖTV süresi kuralını H sınıfı sürücülerin yanı sıra A, A1, A2,B,B1,BE, M sınıfı sürücülerinin de dikkate alması gerekmektedir.

Engelliler için uygulanan ÖTV indirimi 1,2,3.Dereceden engel oranına göre değişmektedir. Büyük Mükellefler vergi Dairesi Başkanlığına müracaat ederek TC kimlik numaranızı siteme girerek, hangi dereceden engellinin kaç TL vergi oranına tabi olduğunu analiz edebilirsiniz. Araçların yapısı,  hurda, ticari, aksi ve O araçları gibi özelliklere göre ÖTV indirimleri alt limitleri uygulanmaktadır. Engellilik oranı %90 oranında olan engelli kişilerin 200 bin TL’nin altında araç alarak ÖTV indirimlerinden faydalanabilmektedir. 2021 Engelli ÖTV indirimi kişilerin engellilik oranına, araçların sıfır ve hurda düzeyinde olma seçeneklerine göre sınıflandırılmaktadır. ÖTV engelli indirimlerini analiz ederek araç tertibat düzeyine göre vergi avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim