Dideral stres kaynaklı hastalıkların tedavisi için doktor gözetiminde kullanılan reçeteli bir ilaçtır. Beta-bloker ilaç grubunun içinde yer alan Dideral’in etken maddesi propranolol hidroklorürdür. Stres hormonunun kontrol altına alınmasında kullanılan ilaç kullanan kişide kalbin yorularak çalışmasını önler. Kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyen stres faktörlü rahatsızlıklarda kullanılabilir.

DİDERAL NE İŞE YARAR?

Dideral’in yaptığı şey stres hormonunun olumsuz etkilerinden kalp ve damarları korumak, kan akışını iyileştirmek ve kalp atışını dengelediği için yükselen tansiyonu düşürmektir. Bu ilaç şu hastalıkların tedavisinde kullanılabilir:

·         Düzensiz kalp atışı

·         Migren

·         Yüksek Tansiyon

·         Kalp kası hastalıkları

·         Anjina

·         Aşırı kaygı ve nedensiz titreme

·         Tiroit hormonunun fazla salgılanması

·         Kalp krizi sonrası kalp fonksiyonlarının desteklemek amaçlı

DİDERAL NASIL KULLANILIR?

Dideral’in kullanımı doktorun tavsiye ettiği doza göre ayarlanarak yapılır. İlaç gereken dozda bir bardak su ile yutulur. Her gün aynı düzen içinde alınmasına dikkat edilmelidir. Doz atlarsanız daha sonra iki dozu bir arada almayın. Mide rahatsızlığı hissettirmiyorsa aç ya da tok olarak alınabilir. Doktora danışmadan dozda azaltmaya ya da arttırmaya gitmeyin hatta kendinizi eskisinden iyi hissetseniz bile ilacı kullanmayı sürdürün. Doktor bilgisi dışında ilacı kesmek ciddi göğüs ve kalp ağrılarına sebep olabilir.

DİDERAL NE KADAR SÜREDE ETKİ EDER?

Dideral’in etki süresi endişe ve heyecan gibi belirtiler için ortalama 30-60 dakika arasındadır. Dideral’in kullanımı yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarında kesin etki için bir haftayı bulabilir. Kişinin migreni olması durumunda birkaç haftayı bulabilir. İlaç uzun süre kullanım sonucu fark yaratır ilk kullanımda etki etmesi beklenmemelidir.

DİDERAL YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Dideral’ in yan etkileri sık görülen ve nadir görülen etkiler olarak sınıflandırılabilir. Stres hormonunu düzenlemek amacıyla kullanılan ilacın birçok yan etkisiyle karşılaşılır. Sık karşılaşılan yan etkiler şunlardır:

·         Yavaş veya düzensiz kalp atışı

·         Uyku güçlüğü çekmek

·         Kusma, bulantı veya ishal

·         Yorgunluk, baş dönmesi, sersemlik

·         Soğuk el veya ayak parmakları

Nadir karşılaşılan yan etkiler şunlardır:

·         Ağız kuruluğu

·         Saç dökülmesi

·         Kabızlık

·         Cinsel dürtülerde değişim

·         Göz kuruluğu veya iltihabı

Karşılaşılabilecek ciddi alerjik reaksiyonlar şunlardır:

·         El, ayak ve yüzde şişme, yutkunma güçlüğü, nefes darlığı

·         Ciltte kızarıklık, aşırı pullanma, kabarcıklar

·         Aşırı tansiyon ve nabız düşüklüğü

·         Baygınlık

DİDERAL DOZLARI VE KULLANILACAK DOZ HESABI NEDİR?

Dideral’ in doz ayarı 12 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler için değişir. Dideral’ in doktor tavsiyesi dozunda alınması ve danışmadan doz değişiklikleri yapılması önerilmez. Kullanıldığı hastalıklar çerçevesinde doz ayarları şu şekildedir:

·         Yüksek tansiyon: Başlangıç olarak günde 80 mg yani iki tablettir. Yetersiz gelmedi durumunda 160-320 mg’a çıkılabilir. Kan basıncının düşmesi için bu tedavi içinde idrar söktürücülerle ve başka tansiyon ilaçlarıyla kullanılabilir.

·         Tiroit bezinin aşırı salgılanması ve düzensiz kalp atışı: Normal doz oranı 10 – 40 mg arasındadır ve bir tablet dört eş parçaya bölünerek içilir.

·         Göğüs ağrısı, anksiyete ve migren: Başlangıç dozu olarak 40 mg verilir ve 1 tablet 2 ya da 3 parçaya bölünerek kullanılır. Kullanan kişinin durumuna göre bir hafta arayla günde 80-160 mg’ a kadar kullanılabilir.

·         Kalp krizi geçirdikten sonrasında: Kalp krizi geçirildikten sonra tedavi sırasında 5 ile 21. Gün arasında ilaca başlanır. Başlangıç dozu olarak dört eşit parçada içilen 40 mg kullanılır.

·         Böbreküstü bezindeki tümör durumunda: Alfa- bloker ilaçlarla birlikte kullanılmalıdır. Cerrahi bir uygulama yapılacaksa 3 gün süreyle 60 mg şeklinde alınır. Cerrahi uygulama yapılmayacaksa günlük 30 mg kullanılır.

Editör: TE Bilisim