Diyaliz böbrek yetmezliği olan hastalara uygulanan bir tedavi yöntemidir. Böbrek fonksiyonlar %15’in altına düşen hastalar diyaliz tedavisine alınır. Diyaliz tedavisi kendi içinde uygulama alanları bulunur.

Diyaliz Nasıl Yapılır?

Diyaliz uygulaması tek bir yönteme dayanmaz fakat her yöntem aynı amaca hizmet eder. Diyaliz uygulaması, hastanın vücudunda biriken atık suyu hastanın vücudundan çıkarmak için uygulanır. Kısaca böbreğin görevlerini böbreğin yerine üstlenir. Diyaliz çeşitleri ve uygulama şekilleri şu şekildedir:

·         Periton Diyalizi (Karın diyalizi)

Yarı geçirgen membran olarak hastanın karın içi zarı kullanılır. Kullanım için göbek altından katater adı verilen ince uzun bir boru yerleştirilir. Sıvı bu borudan verilir. Belli bir müddet bekledikten sonra sıvı dışarıya alınır. Alınan sıvıda vücuttan çıkarılan atık maddeler ve vücutta birikmiş fazla su vardır. Bu işlem hastanın durumuna göre günde 4 kere veya bütün gece boyunca, bu iş için üretilmiş aletler tarafından gerçekleştirilir.

·         Hemodiyaliz

Bu işlem diyaliz makinaları ile bu iş için açılmış olan merkezlerde toplu olarak veya merkeze bağlı ev diyalizi şeklinde uygulanır. Makinaya bağlanmak için bir damar yolunun açılması gerekir. Bu orta-büyük damarlara takılan kataterler vasıtasıyla ya da genelde sol kola yapılan küçük bir ameliyatla (fistül) temin edilir. Hastalar makinada genelde haftada üç kere 4 saat kalırlar.

DİYABET DİYALİZ DİYETİ NEDİR?

Diyabetik diyaliz diyeti, diyabetin yanı sıra son dönemde böbrek hastalığı olarak da bilinen evre 5 kronik bir böbrek rahatsızlığıdır. Bu yüzden bu diyet türü böbrek hastaları için oldukça önemlidir. Bu diyet sayesinde böbrek hastalarının kan şekeri düzene girebilir.

Bu diyeti yapan böbrek hastaları protein ağırlıklı beslenmelidirler. Fakat aşırı karbonhidratlı besinleri tüketmekten kaçınmalıdırlar çünkü karbonhidrat kan şekeri üzerinde yüksek bir etkiye sahip. Aynı zamanda diyaliz hastaları için uygulana bu diyette fosfor, potasyum ve sodyum kısıtlaması vardır.

DİYABETİK BÖBREK YETMEZLİĞİ OLAN HASTALAT NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

Diyabetik böbrek hastaları iki kat risk altındadır. Diyaliz tedavisi gören hastaların yaklaşık olarak %40’ının sebebi diyabettir. Diyabetik nefropati yani diyabete bağlı böbrek yetmezliği hastalarının tedavi süreci çok iyi şekilde kontrol altında tutulmalıdır. Bu yüzden dikkat edilmesi gereken durumlar şunlardır:

·         Diyabetik nefropatiyi önleminin veya geciktirmenin en iyi yolu, kişinin sağlıklı bir yaşa tarzı sürdürmesi ve diyabet ile hipertansiyonu kontrol altında tutmasıdır.

·         Kronik böbrek hastalarının kan şekeri düzeylerinde diyaliz tedavisi nedeniyle dalgalanmalar olabilir.

·         Hemoglobin A 1c düzeyi böbrek yetmezliği olan hastalarda yüksek olabiliyor. Fakat bu durumun bu tür hastalarda görülmesi normal bir bulgudur.

·         Diyabet ilaçlarının çoğu, böbrek tarafından vücuttan atılır. Bu yüzden böbrek hastaları hipoglisemi riski taşırlar.

·         İnsülin, tedavinin önemli bir kısmını oluşturur. İnsülin dozları Glomerüler Filtrasyon hızları düşük olan hastalarda azaltılmalıdır.

BÖBREK YETMEZLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Böbrek yetmezliği olana hastalar bu durumu çok geç fark edebilirler. Genellikle sadece bir böbreğinde sorun olanlar durumu daha geç fark edebilirler. Çünkü diğer böbrek normal hacminde çalışmaya devam ettiği için bir sonun var olduğunu anlamak zaman alabilir. Fakat her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da bariz olan belirtiler bulunur. Bu belirtilerden herhangi biri dahi olsa kendinizi güvence altın almak adına kontrole gitmeniz önerilir. Erken teşhislerin hastalıkların seyrinde büyük fark yarattığı biliniyor. Böbrek yetmezliği belirtileri şunlardır:

·         Düşük idrar üretimi

·         Yorgunluk ve halsizlik

·         Mide bulantısı ve kusma

·         Konsantrasyon bozukluğu

·         Genel olarak ayaklarda oluşan şişkinlik

·         İştah kaybı

·         Uyku problemleri

·         Geceleri sık idrara çıkma

Bu belirtiler böbrek yetmezliğinin başlıca belirtileridir. Bu belirtileri gösteren hastalar doktor kontrollerinden sonra hastalığın teşhisi konulur ise, hastanın durumuna göre, hastanın diyaliz tedavisi görüp görmeyeceği belirlenir.

Editör: TE Bilisim