Engelli isteğe bağlı sigortanın ödeme miktarı ile normal isteğe bağlı sigortalıların ödeme miktarı aynıdır. İsteğe bağlı sigorta primi kapsamında engelli vatandaşlara herhangi bir indirim yapılmaz. En az %40 ve üzeri engelli raporuna sahip kişiler diğer vatandaşlarla aynı sigorta primi geçerlidir. Bu prim aylık kazancın %32’si alınarak hesaplanır esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasındadır. Bu oranın %20’si yaşlılık, malullük ya ölüm sigorta primiyken %12’lik kısmı genel sağlık sigortası içindir. En düşük bağkur primi 1144,80 TL iken ev hanımı sigortası kapsamında olan en düşük isteğe bağlı sigorta 1068,48 TL’dir.

İsteğe bağlı sigortalılık devam ederken belli bir süre prim ödemeyen kişilerin sigortalılıklarının sona ermesi yerine kişiye en geç 12 ay süre verilerek ödemesini yapması istenir. Bu sürede gecikme zammı oluşur ve kişi emeklilik hakkını da kaybedebilir.

Kimler İsteğe Bağlı Sigortaya Başvurabilir?

İsteğe bağlı sigortaya başvuru yapacaklar prim ödeme koşuluyla uzan vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına sahip olabilirler. Kişi bir işte çalışmıyor olsa da prim ödemesini ile sigorta haklarından yararlanabilir. İsteğe bağlı sigortaya başvurabilecek kişiler şu şekildedir:

·        Türkiye’de ikamet ediyor olan ve ayrıca Türkiye’deyken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde olan vatandaşlar.

·        Sigortalı çalışmanın yanına bir aylık sürede 30 günden az çalışan veya yarım gün çalışanlar kişiler.

·        5510 sayılı kanundaki gibi zorunlu sigortalaya ihtiyaç olunmayan şekilde çalışanlar kişiler.

Kendi sigortalılıkları sebebiyle sosyal güvenlik kanunlarına göre Türkiye’den malullük ve yaşlılık maaşı alamayan kişiler
18 yaşını doldurmuş reşit kişiler.

İsteğe Bağlı Bağkur Şartları Nelerdir ?

İsteğe bağlı bağkur şartlarının ödeme yapabilmeniz için yerine getirilmesi gerekir. İsteğe bağlı sigorta primi başvurusu yaparak prim ödemelerinizi yapabilirsiniz. İsteğe bağlı bağkur şartları şu şekildedir:

  • Aktif halde olan vergi kaydınız ya da firma ortaklığınız olmamalıdır.
  • Sigortalı olarak çalışmıyor olmalısınız.
  • İl ya da ilçe tarım müdürlükler, ziraat odaları ve çiftçi kaydınız bulunmamalıdır.
  • Başka bir isteğe bağlı sigorta kolundan prim ödemiyor olmalısınız.
  • Emekli maaşı almıyor olmalısınız.
  • Bir yakınınızdan size bağlanan ölüm aylığı alıyorsanız prim ödemesi yapabilirsiniz.
  • Aynı şekilde dul ya da yetim maaşı olanlar da prim ödeyebilir.

İsteğe Bağlı Sigortalılık Sona Nasıl Erer?

İsteğe bağlı sigortanın bitmesi belirli durumlar sonucunda gerçekleşebilir. İsteğe bağlı sigortalılığın sona ermesi için şu durumlardan biri gerçekleşmelidir: 

§  Kişinin kendi isteği üzerine isteğe bağlı sigortana sona erdirilir. Sona erdirme işlemi primi ödenmiş son günden itibaren yapılır.

§  Aylık almaya hak kazanmış olan isteğe bağlı sigortalıların aylık talep tarihinden itibaren sona erdirilir.

Vefat eden isteğe bağlı sigortalı kişinin ölüm tarihinden itibaren son verilir
Prim ödemesi yapılmadığında emeklilik hakkı iptal edilir ve ödeme yapılmayan günler prim günü olarak sayılmaz. Bu durum emekli olmaz süresini uzatır ve kişi sigortadan çıkmadıkça prim kaydı da silinmez.

İsteğe Bağlı Sigortanın Başlangıç ve Bitiş Tarihleri Nasıl Belirlenir?

İsteğe bağlı sigortanın tarihleri belirlenirken başlangıç olarak sigorta için başvuru yapılan tarih kullanılır. İsteğe bağlı sigorta primi ödemesi için yapılan hesaplamalarında da bu tarihler önemlidir. Kişi bilgilerini SGK’ ya iletir ve böylece ilk sigorta primi için ödemesi açılır. İsteğe bağlı sigortalı biri öldüğünde bu sigortası bir işlem yapmaya gerek kalmadan sonlandırılır. Sigortasını durdurmak isteyen kişiler bu talebi dilekçe yazarak SGK’ ya iletmelidir. Vatandaşlar malullük ya da iş kazası sonucunda isteğe bağlı sigorta için başvuru yapabilirler. Kalan prim borçlarını ödedikleri takdirde isteğe bağlı sigortaları da son bulur.

Editör: TE Bilisim