Engelli bakım aylığı miktarı 2021 yılında artan asgari ücret ile birlikte zamlı fiyat üzerinden vatandaşlara ulaşır. 2020 yılında 1.544 TL olarak ödenen evde bakım maaşı 2021 yılında yapılan zam ile birlikte artarak 1.657 TL olmuştur. Bununla birlikte %40-69 arasında engelli raporuna sahip olanların maaşı da asgari ücret zammından etkilenerek 537 liradan 657 liraya yükseldi. %70 ve üzeri engelli raporuna sahip vatandaşların maaşı ise 854 liradan bin lira 24 kuruşa yükseldi.

EVDE BAKIM AYLIĞI NE ZAMAN YATAR? 

Engelli aylığı zamanı her ayın 15 ile 31 arasında değişir. Bununla birlikte vatandaşlar, engelli aylığı yatan şehirleri tek tek e- devlet üzerinden takip edebilir. E-devlet üzerinden, arama bölümüne "Evde bakım aylığı" yazıldığı takdirde vatandaşlar ilgili sorgulama linkini bulabilir.

ENGELLİ BAKIM MAAŞI İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?

Engelli bakım aylığı şartları içinde birden fazla husus barındırır. Evde bakım maaşı için gerekli bu hususlar şu şekildedir:

Yetkili hastanelerden alınan engelli sağlık raporunun %50 ve üzeri olması bunun yanında raporda "ağır engelli" olarak belirtilmesi gerekir

Bakım aylığına başvuran engelli bireyin traş, banyo, tırnak kesimi, tuvalet gibi kişisel bakım ve ihtiyaçlarını kendisinin yapamaması, bir başka kişiden yardım alıyor olması gerekir.

Engelli bireyin taşınır ya da taşınmaz her türlü gelir kaynağı göz önünde bulundurularak değerlendirme yapılır.

Toplam gelirin hanede yaşayan kişi sayısına bölümünden çıkan sonucun asgari ücretin üçte ikisinden fazla olmaması şartı aranır.

ENGELLİ BAKIM MAAŞI İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Engelli bakım maaşı evrakları şu şekildedir:

  • Engelli bireye ait kimlik belgesi örneği,
  • Bakım verecek olan kişinin nüfus belgesi örneği,
  • Hastaneden alınan engelli sağlık raporu aslı veya onaylı örneği,
  • 2 adet engelli bireye ait vesikalık fotoğraf
  • Varsa; engelli bireyin öğrenim belgesi,
  • Mahkeme tarafından vasi atanan engelli, bireyler için mahkeme tarafından verilen vasi belgesi,
  • 18 yaşından küçük anne ve babası boşanmış bireyler için boşanma ilamı.

ENGELLİ BAKIM MAAŞI NASIL ALINIR? 

Engelli bakım aylığı başvurusu yapmak isteyenler, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile bakanlığının il ve ilçe müdürlüklerine müracaat edilir. Müracaat işlemi tamamlandığında hemşire, doktor, sosyal hizmet uzmanı, fizyoterapist sosyolog gibi meslek gruplarına mensup kişilerden oluşan bir ekip engelli bireyi ve bakım sağlayan kişiyi evde ziyaret eder. Bu ekip tarafından yazılan bakım raporunda, bakım aylığı bağlanmasının uygunluğuna karar verilir. Sonucun olumlu olması halinde il müdürlüğü tarafından onaylanır. Onaylanma süreci 3-6 arasında değişebilir.

KİMLER ENGELLİ BİREYE BAKIM VEREBİLİR?

Engelliye bakım veren kişinin, ilgili bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre akraba olması şartı aranır. Üvey akrabalar da bu listeye dahildir. Çocuklar, kardeşler ve eşleri, gelin ve damat, torun ve torun eşleri, eşin anne babası, hala, teyze ve onların eşleri ve çocukları bakım verebilirler. Herhangi bir akrabanın olmaması durumunda mahkeme tarafından onaylanmış yasal vasisi gerekir.

ENGELLİ BAKIM AYLIĞI KESİLİR Mİ?

Engelli bakım maaşının kesildiği durumlar olabilir. Kesilmesine yol açacak durumlar şu şekildedir:

  • Engelli bireyin muhtaçlık durumunun ortadan kalkması
  • Değişen adresin bildirilmemesi,
  • Aylığın bir yıl süre ile çekilmemiş olması
  • Türk vatandaşlığından çıkma
  • Maaştan feragat etme
  • Engelli bireyin ölüm hali
  • 18 yaş altı bireylerin bakımında, engelli bireyin reşit olması halinde
  • 18 yaş altı engelli birey ile bakım veren kişinin aynı evde oturmadığı tespit edilmesi evde bakım maaşı halinde maaşlar kesilir.  

GÜNLÜK BAKIM SÜRESİ NE KADAR OLMALI? 

Bakım sağlayan kişinin engelli birey ile ilgilenme süresi 24 saattir. Ancak en az günde 8 saat engelli birey ile ilgilenmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması gerekir.

Editör: TE Bilisim