2021 yılında emeklilere verilecek ikramiyelerin ne zaman ödeneceği de belirlenmiştir. 2021 yılında emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramları olmak üzere iki ayrı bayram ikramiyesi verilecektir. Emekli ikramiyesi Ramazan Bayramı için 10-12 Mayıs tarihlerinde 1000 TL ödenecektir. Kurban Bayramı için verilecek ikramiye de 12-16 Temmuz tarihleri arasında 1000 TL olarak ödenecektir. Aktif çalışma sürelerini dolduran ve emekli olanlara emekli ikramiyesi verilmektedir. Yeni emekli olanlar mayıs ayı sonuna kadar emekli maaşı almaları halinde Ramazan ve Kurban Bayramı ikramiyelerinden faydalanır. Temmuz ayı sonuna kadar emekli maaşı alanlar ise sadece Kurban Bayramı ikramiyesini alabilir. Emekliler ayrıca çalıştıkları kurumları aracılığıyla veya şahsen başvurarak promosyon da alabilirler.

 EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ KİMLERE VERİLİR?

Emeklilere Ramazan ve Kurban bayramı olmak üzere iki defa bayram ikramiyesi verilir. SSK (4a), BAĞ-KUR (4b) ve emekli sandığı (4c) sigortalı olan emeklilerinin dışında bayram ikramiyesi ayrıca;

·         Şehit yakınları ve gazilere,

·         Vazife ve Harp malullüğü alan er ve erbaşlara,

·         Terörden zarar görenler nedeniyle aylık alanlara,

·         Geçici köy korucularına,

·         Ölüm aylığı bağlanan kimselere,

·         Şampiyon olmuş sporculara ve

·         Şeref aylığı sahiplerine,

·         Kore, Kıbrıs ve İstiklal savaşı gazilerine verilmektedir.

 EMEKLİ İKRAMİYESİ NASIL HESAPLANIR?

Kamu görevlileri (4c) için emekli ikramiyesi T.C Sosyal Güvenlik Kurumu internet adresinden sorgulanabilmektedir. Kamu görevlileri derece, kademe, hizmet ay ve yılı gibi bazı bilgileri girerek emekli ikramiye ve maaş bilgilerini sorgulayabilirler. Emekli maaşlarını Ziraat Bankası’ndan alan emeklilerin ikramiyeleri de maaş günlerine göre düzenlenmektedir. Emekli aylıklarında başka bankaları kullananlar için de bankalar emekli ikramiyelerinin çekilebileceği tarihleri düzenlemektedir. Banka kullanılmıyorsa emekli ikramiyesi PTT şubelerinden T.C kimlik kartıyla gidildiği takdirde emeklilere verilir. İlk defa emekli maaşı ve ikramiyesi alacak olanların emekli ikramiyesi, emeklinin başka bir banka belirtilmemiş olması durumunda Ziraat Bankası’ndan alınabilir. BAĞ-KUR (4b) ve SSK (4a) sigortalı olan emekliler ise bayram ikramiyeleri ödemelerini maaşlarında olduğu gibi tahsis numaralarının son rakamına göre çekmektedirler.

 EMEKLİ PROMOSYON NEDİR, NE KADARDIR?

2021 yılında emekliler için maaşın yanında promosyon da öngörülmektedir. Emeklinin çalıştığı kuruma ve emeklilere promosyon ödemesi yapılır. Promosyon emeklilerin emekli maaşlarını 3 yıl anlaştıkları bankalardan almaları halinde bir defaya mahsus ödenir. Emekliler 3 yıllık taahhüt süresinin dolması halinde promosyon alabilirler ve bu promosyonun 500, 625, 750 TL olarak ödeneceği öngörülmektedir. Mart ayından itibaren emekliler maaş promosyonu alabilirler. Emekli promosyon almak için maaşını çektiği banka şubesine gidip sözleşme imzalamalıdır. Bu evrak dışında banka herhangi bir evrak talebinde bulunmaz.

 EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NE KADARDIR?

2021 yılı Ocak ayı itibariyle emekli maaşlarında zam yapılmıştır. Aralık ayında belirlenen enflasyon oranlarının artması ile emekli maaşlarında yapılan zam da artmıştır. BAĞ-KUR emekli maaşında %8.36 oranında zam yapılmıştır. BAĞ-KUR emekli maaşlarında tahsis numarasının son rakamına göre ödeme tarihi de belirlenmektedir. 2021 yılında BAĞ-KUR emekli aylıkları esnaflar için 1763 TL ve tarım emeklileri için 1662 TL olmuştur.

 EMEKLİ İKRAMİYESİNE HACİZ UYGULANABİLİR Mİ?

Her yıl düzenli olarak emeklilere maaş ile birlikte iki defa da bayram ikramiyesi verilmektedir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre aylık ödemesi yapılanlara, gelir ve aylık almak şartıyla 1000’er TL Ramazan ve Kurban Bayramı’nda emekli ikramiyesi verilir. Verilen ikramiyelere herhangi bir kesinti veya haciz uygulanmaz. Bu yüzden kesinleşmiş haciz borcu olan kişilerin emekli ikramiyesi, haciz borcuna karşılık alınmamaktadır.

Editör: TE Bilisim