Engelli oranı hesaplamasında yaş ve engel oranlarının bilinmesi gerekmektedir. 65 yaş üzeri engel oranlarını hesaplarken %10’luk bir oran da eklenir. Sağlık Bakanlığının erişkinler için engellilik değerlendirmesi hakkında yönetmelikte engel oranının balthazard formülüne göre hesaplanacağı belirtilmiştir. Erişkinler için terör kaza ve yaralanmaya bağlı durum bildirir sağlık kurulu raporunda da engel oranı balthazard formülüne göre hesaplanır.

 

Balthazard Formülü Nedir?

Birden fazla hastalık kaynaklı engel oranları varsa uygulanan hesaplama yöntemidir. Bu yöntemde:

·        Kişinin engel oranları tespit edilir.

·        Oranlar yüksekten düşük olana doğru sıralanır.

·        En yüksek oran %100’den (tüm vücut fonksiyonları) çıkarılır.

·        Çıkan sonuç ikinci en yüksek oran ile çarpılır ve 100’e bölünür. Bölünen sayı en yüksek engel oranına eklenir ve böylece ilk iki rahatsızlığın engel oranı bulunur.

·        Engel ikiden fazlaysa formül diğerlerinde de tekrarlanır.

Örnek Hesaplama:

En yüksek engel oranı %40, ikinci en yüksek oranı %30 olan kimsenin engel oranı hesaplanırsa ilk önce %100’den %40 çıkarılır ve %60 bulunur. Bulunan %60’lık oran %30 ile çarpılır ve 100 e bölünür. Sonuç %18’dir. Bu değer en yüksek engel oranına eklenir ve %58 engel oranı bulunur. 65 yaş ve üzerinde ise ayrıca %10’luk oran da eklenmelidir.

 

Sağlık Kurulu Raporu Nereden Alınır?

Engelli bireylerin engel oranlarının değerlendirilmesinde birden fazla engel durumu mevcutsa kurul başkanı ve altı daldan uzman hekimler ile yedi daimi üye kurulu oluşturur. Uzman hekimler:

·        İç hastalıkları uzmanı,

·        Göz hastalıkları uzmanı,

·        Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı,

·        Genel cerrahi uzmanı,

·        Nöroloji uzmanı,

·        Ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanıdır.

Hastanın tedavisinde bulunan hekimler de kurula görüş bildirebilir. Raporu düzenleyen hastaneleri Sağlık Bakanlığı belirler. Erişkinler için sağlık kurulu raporu düzenlenecekse başvuruyu birey veya vasisi yetkili kuruluşa yapar. Düzenlenen raporlar süreli veya süresiz olabilmektedir. Süresiz engelli raporu tedavisi olmayan hastalıklar için verilir. Uzman hekimler tarafından bazı hastalıklardan kaynaklanan engeller belirlenir bunlar engel oranı cetvelinde gösterilir. Bazıları:

·        Kas iskelet hastalıkları

·        Sinir sistemi rahatsızlıkları

·        Kanser hastalığı (onkolojik)

·        Göğüs hastalıkları

·        Zihinsel, ruhsal ve davranışsal hastalıklar

·        Görme, işitme kaybı

·        Yanıklar

·        Kardiyovasküler hastalıklar bunlardandır.

Çocuklar (18 yaş altı) için alınmak istenen rapor ise Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirme Raporudur ve bu raporda engel oranları değil sadece özel gereksinim düzeyleri yazar. ÇÖZGER düzenlemeye yetkili hastanelerden bu rapor alınabilir.

 

Sağlık Kurulu Raporu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Sağlık kurulu raporu için belirlenen hastanelerde istenen bazı evraklar vardır.

·        Başvuru dilekçesi (Hastane tarafından da verilebilir.)

·        T.C kimlik ve fotokopisi

·        Fotoğraf

 

Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır?

E- devlet üzerinden T.C kimlik numarası ve şifre ile açılan SGK sayfasından erişkinler için engellilik sağlık kurulu raporları sorgulanabilmektedir. Rapora itiraz edilmek istenirse engelli birey, vasisi ya da raporu isteyen kurum raporun e-devlette göründüğü tarihten itibaren 30 gün içinde itiraz edebilir. Yeniden düzenleme ise yeni bir engel durumunun ortaya çıkması veya değişiklik olması halinde yapılabilir.

 

Engelli Raporu Nerelerde Kullanılabilir?

Engellilere tanınan bazı haklar vardır ve Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden alınan kurul raporu ile bu haklardan faydalanılabilir. Vergi indirim ve muafiyetleri, özel eğitim, istihdam ve sağlık alanlarındaki hizmetlerden yararlanmak ve evde bakım aylığı, bakım hizmetleri, engelli aylığı gibi haklardan faydalanmak için gerekli olan bir belgedir. Engelli bireyin özel bakım merkezlerinde hizmet alabilmeleri için raporda tam bağımlı veya ağır engelli ifadelerinin bulunması gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim