Memurlara verilen doğum yardımı, 15 Mayıs 2015 tarihi sonrasında doğan çocuklar için ailelerine verilen maddi yardımdır. Doğum yardımı yapılabilmesi için anne ve babanın birinin veya her ikisinin Türk vatandaşı olması gerekmektedir. Mavi kart sahipleri de bu haktan faydalanabilirler. Hamilelik sırasında doğum yardımı başvurusu yapılmaz. Başvuru için çocuğun canlı doğması gerekmektedir. 15.05.2015 tarihi öncesinde doğan çocuklar ancak ödeme miktarının belirlenmesi için sıra tespitinde göz önünde bulundurulur. Memur doğum yardımı vergi ve kesintiye tabi olmadan ödenir.

Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum yardımı başvurusu 15 Mayıs 2015 tarihi sonrasında canlı doğan çocuklar için yapılır. Öncelikle ilgili nüfus müdürlüklerine gidilir ve Kimlik Paylaşım Sistemine (KPS) kaydı yapılır. Kayıt işlemi tamamlanınca doğum yardımı başvuru dilekçesi doldurulur ve imzalanarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine ulaştırılır. Dilekçe şahsen götürülebileceği gibi iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla da iletilebilir. Yurtdışında yaşayanlar ise Büyükelçilik ve Konsolosluklara başvuru yapabilir. Yurtdışında yaşayanların Türkiye’de başvuru yapabilmeleri de mümkündür. Son başvuru tarihi düzenlenmemiştir.

Doğum Yardımı Başvurusunu Kimler Yapar?

Doğum yardımı için başvuracak kişiler anne baba veya kanuni temsilci olabilir. Anne Türk vatandaşı ve sağ ise başvuruyu kendisi yapabileceği gibi anne adına baba da yapabilir. Anne Türk vatandaşı değil veya vefat etmişse başvuru Türk vatandaşı baba ya da kanuni temsilci tarafından yapılabilir. Anne ve babanın vefatı halinde başvuru yine kanuni temsilci tarafından yapılabilir. Memur doğum yardımı sorgulama ve başvuru e-devletten de yapılabilir. Başvuru dilekçesi her statüdeki kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar tarafından çalıştığı kuruma da teslim edilmelidir. İlgili kurum tarafından dilekçe Doğum Yardım Sistemine (DYS) girilir. Eşlerden birinin kamu kurumunda çalışıyor olması yeterlidir.

Doğum Yardımı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Memurların alabilecekleri doğum yardımında hesaplama çocuk sayısına göre yapılır. İlk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve sonraki çocuklar için 600 TL bir defaya mahsus doğum yardımı ödemesi yapılır. Örneğin iki çocuğu bulunan bir ailenin 15.05.2020 tarihinden sonra yeni bir çocuğunun olması halinde aile 600 TL doğum yardım parası alabilir. Evlat edinilen çocuk için de daha önceden doğum yardımı alınmamış ve 15.05.2015 sonrasında doğmuş ise memur doğum yardımı alınabilir. Ayrıca evlat edinilen çocuk, sıra tespitinde de göz önünde bulundurulur. Kamu işçileri çalıştıkları kurumlardan sözleşmeleri gereği kendisi veya eşinin doğum yapması nedeniyle doğum yardımı almış ve bu miktar belirtilen yardımdan az ise sadece aradaki fark ödenir fazla ise doğum yardımı yapılmaz. Yeni evleneceklerin önceki evliliklerden dünyaya gelen çocukları için hesaplama şöyle yapılır:

·         Eğer Anne Türk ya da mavi kartlı ise ve çocuklar annenin ilk evliliğinden çocukları ise ödemeler anneye yapıldığı için yeni doğacak çocuk için sıralamaya göre ödeme yapılır. Ancak çocuklar babanın ilk evliliğinden çocuklarıysa yeni doğacak çocuk ilk çocuk kabul edilir.

·         Eğer Anne Türk ya da mavi kartlı değilse ve babanın ilk çocukları varsa ödeme babaya yapılacağından yeni doğacak çocuk sıralamaya dâhil edilir.

Doğum Yardım Parası Ne Zaman Yatar?

Doğum yardımı için ödenecek miktarın hesaba aktarılması, yapılan başvurunun Doğum Yardım Sistemine (DYS) girildiği ayın son iş gününe kadar onaylanır ve ödeme Bakanlıkça belirlenen tarihlerde bakanlık tarafından yapılır. PTT şubelerinden doğum yardım parası çekilebilir. Ödeme anne ve babanın her ikisinin Türk vatandaşı ve sağ olması halinde anneye yapılır.

Editör: TE Bilisim