Router internet ortamına dâhil olabilmeniz için size IP (internet kimliği) adresi sağlayan bir cihazdır. Router sayesinde internet ortamında güvenli bir şekilde gezinebilirsiniz. Router aynı zaman da kablolu veya kablosuz internet kullanımınızda, interneti kişisel cihazlarınızla (tablet, telefon, bilgisayar vb.) paylaşmanızı sağlayan bir cihazdır.

Router Ne İşe Yarar?

Router’ın işlevi arasında en önemli olan şey kullanıcıya bir IP adresi vermesidir. Kullanıcı bu şekilde internet ortamında güvenle gezinip, interneti akıcı bir şekilde kullanabiliyor. Router sayesinde evde veya iş yerinde rahatlıkla internet paylaşımı gerçekleştirilebilir. Bunun yanı sıra IP adresi ve modemde kurulan internet şifresi görevi ile üst düzey bir güvenlik sağlıyor.

Router Nasıl Çalışır?

Router’lar da kendi içinde küçük bir bilgisayar sayılabilirler çünkü Router’ların kendilerine ait işlemci ve belleği bulunur. Kullanıcı için oluşturduğu IP adresini diğer cihazlarla paylaşmak için ayrıştırır. Böylelikle interneti paylaştığı kişisel cihazlarınız içinde bir IP kimliği oluşturur. Routerların çalışma şekli sayesinde internet ağına bağlanılıyor. Çünkü internet erişimini sağlamak için bir IP adresinizin olması zorunludur.

Router Ve Modem Arasındaki Farklar Nelerdir?

Router ve modem farklılıkları arasında en önemli farklardan biri Router’ların internete ulaşmak için yeterli olmadığıdır. Router IP adresi oluşturulmasını ve bu IP adresinin diğer cihazlarla kablolu veya kablosuz paylaşılmasını sağlar. Fakat tek başına Router’la internete bağlanılamaz.

Modem ise kullanıcının aboneliğinin bulunduğu internet sağlayıcıları tarafından gelen bilgileri işler. Önceleri modem ve Router’lar farklı iki cihaz olarak tasarlansa da günümüzde ki modemler Router olarak tasarlanmıştır. Böylelikle Router’ların internet paylaşımı, IP ve şifreleme görevleriyle, modemlerin gelen bilgiyi işleyip kullanıcıya sunma işlevi birleşmiş oldu. Kullanıcılar bu şekilde iki farklı cihaz kullanım karmaşıklığından kurtulmuş oldu.

Router Ve Network Alt Bileşenleri Arasındaki Bağlantı Nedir?

Router’lar bazı kullanım alanlarına göre değişiklik gösterebilirler. Router ve network alt bileşenleri arasında en yaygın olan Access Point ve Repeater’dir.

Access Point bir erişim noktası olarak kullanılır. Sırasıyla modem ve Router’dan çıkan interneti iç mekânlara doğru ulaşmasını sağlar. Genel olarak büyük şirketlerde veya iş yerlerinde tercih edilir. Access Point sayesinde internet uzak noktalara kadar iletilebilir. Router’ların en büyük destekçisidir. Router'lar internetin diğer kişisel cihazlarla paylaşılmasını sağlarken Access Point’te internetin çok daha uzak bölümlerdeki cihazlarla kablolu veya kablosuz olarak paylaşılmasını sağlar. Kısaca Router’ların bağlantı mesafesini genişletmek için kullanılır.

Router Nasıl Kurulur?

Router kurulumu için öncelikle Router’ın enerji alımını sağlayacak bir güç kaynağı olmalıdır. Adaptör yardımıyla güç kaynağını tamamladıktan sonra internet sağlayıcısından DSL( bakır hat) veya fiber hatlar eklenerek haberleşme bağlantısı kurulmuş olur.

Router’lar kendi modemleriyle birlikte oldukları için ekstra yapılması gereken bir şey yoktur. Router’ların kendi antenleri yardımıyla kablosuz yayınlarda mümkün. Aynı zamanda tabi ki kablolu internet paylaşımında da bulunabiliyor.

Router performansı nedir?

Birçok kişi internet hızı hakkında şikâyetlerde bulunur. İnternet hızı sorunun temelinde Router’ların performansları yatar. Bazı Router’lar Kalite gereği yüksek performansları kaldıramayıp internet kullanıcılarına sorunlar yaşatabiliyor. Böyle durumlarda Router’lar internet hızını gerektiği gibi iletemiyor. Özellikle büyük iş yerlerinde kullanılan Router’lara dikkat edilmelidir. Birçok cihaza internet ulaştıran Router‘lar internetin kasmasına sebep olabilir. Bu durum kullanılan Router’in kalitesine göre değişiklik gösterir. Büyük şirketlerin internet hızında sorun yaşamaması için Router kalitesine dikkat etmesi gerekir. Sadece şirketler değil aynı zamanda fazla sayıda cihaza internet bağlantısı sağlayacak kişilerinde yüksek kalitede Router’ları tercih etmesi gereklidir.

Editör: TE Bilisim