Tazminatın gelir vergisi iadesi 7162 sayılı kanunla gelir vergisine eklenen madde de belirtilmiştir. 27 Mart 2018 tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi kapsamında ödenmiş olan iş kaybı tazminatı, iş sonu tazminatı, iş güvencesi tazminatı, hizmet ödülü, hizmet primi, ikramiye ek ödeme, gibi tazminatlarda gelir vergisi iade edilir. Gelir vergisi iadesi yasası işinden ayrıldıktan sonra aldığı tazminatında gelir vergisi kesintisi yaşayan kişiler için uygulanır. Ayrıca 1 Ocak 2014 tarihinden önceki ödenen tazminatları kapsamaz. Kişinin emekli olması sebebiyle tazminatlar bir iade işlemi yapılmaz. Bu tazminatlar emekli ikramiyesi olarak değerlendirilir.

İade İşleminin Yapılması İçin Gerekli Evraklar Neler?

İade işleminde gerekli evraklar ibraz etmek isteyen kişi tarafından toplanmalıdır. İade işleminin yapılması için gerekli başvuru evrakları şu şekildedir:

  • Örneği Vergi Dairesi Başkanlığı'nın internet sitesinde bulunan dilekçe yazılmalıdır. 
  • İşverenden karşılıklı sonlandırma sözleşmesi, ikale Sözleşmesi, iş akdinin sonlandırılması gibi sözleşme ve belgeler alınmalıdır.
  • İş sözleşmesi ikale sözleşmesine ücret bordrosu gibi yapılan ödemelere ilişkin kesinti miktarının belli olduğu belge alınmalıdır.
  •  Tazminatın işveren tarafından işçiye ödendiğine dair bir belge alınmalıdır 
  • İadenin talebi bir avukat tarafından yapılıyorsa vekaletname örneği doldurulmalıdır. 

Kıdem Tazminatı Vergi İadesi Nasıl Alınır?

Kıdem tazminatında vergi iadesi alırken İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden işlem yapılabilir. İnteraktif vergi dairesine giriş yaparken e- devlet giriş bilgileri kullanılabilir. Gelir vergisi iadesi için İnteraktif Vergi Dairesine girdikten sonra işlemler sekmesi bulunmalıdır. Bu sekmedeki ikale sözleşmesi veya karşılıklı sonlandırma sözleşmesi kapsamında gelir vergisi iade talebi üzerine tıklanmalıdır. Gerekli bilgileri girmeli vergi iadenizin yatırılmasını istediğiniz banka ve hesabınıza ait iban numaranızı belirtmelisiniz. Başvurusu işleminiz bu şekilde tamamlanır.Vergi iadesi talebinde bulunabilmeniz için daha önce dava açmamış olmanız gerekir. Davanız varsa davadan feragat başvurusu yaptıktan sonra vergi iadesi başvurusu yapabilirsiniz.

Vergi İadesi Yapılmayan Kesintiler Neler?

Vergi iadesinin yapılmadığı durumlar söz konusudur. 7162 sayılı kanunla yapılan değişiklikte bazı tazminat ödemelerinden vergi iadesi yapılması yasallaştırılmıştır. Çoğunlukla iş kaybı tazminatı, iş sonu tazminatı, iş güvencesi tazminatı gibi ödemeler bu listede yer alırken vergi iadesinin yapılmadığı ödemeler şu şekildedir:

  • İhbar tazminatı
  • Normal ücret
  • Yol ücreti
  • Resmi tatil ücreti
  • Yıllık izin ücreti
  • Mesai ücreti
  • Yemek ücreti
  • Sigorta ödemeleri
  • Sosyal yardımlar
  • Geçmiş veya mevcut dönemdeki yapılan hizmet primi ve ikramiye ödemeleri

Ayrıca 27 Mart 2018 tarihinden önce düzenlenmiş olmasına rağmen ödemeleri bu tarihten sonra yapılmış olan karşılıklı sonlandırma sözleşmesi ve İhale sözleşmelerinin vergi iadeleri alınmayacaktır.

Vergi iadesinde zaman aşımı süresi var mı?

Zaman aşımı süresi olarak 5 yıllık bir süre uygulanır. 7162 sayılı kanuna göre 1 Ocak 2014 tarihinden önceki dönem zaman aşımına uğramıştır. Gelir vergisi iadesi Kanunu 1 Ocak 2014 ile 27 Mart 2018 arasındaki tarihleri kapsar. Belirtilen tarihlerin öncesi ya da sonrası için verhi iadesi talebi kabul edilmez. Yapılan ödemelerde faiz işlemi uygulanmaz. Yine bu tarihler içinde işten ayrılmış olan ve kendilerinden “ek tazminatlar” için ödemelerinden vergi kesilenlerde iade alabilir. Bu kişiler daha önce iade talebinde bulunmamış olsalar da bu haktan yararlanabilirler. Ayrıca 27 Mart 2018 tarihinden sonra kıdem tazminatı veya ihale sözleşmesine göre ödenmesi planlanan tazminatlar için çalışanın en yüksek devlet memuruna ödenen azami emekli ikramiyesini aşmayan kısmı gelir vergisinden muaf tutulacaktır. Azami emekli ikramiyesini aşan kısmı ise vergi kesintisi olarak ödemesine yansıtılacaktır. Bu kişilerin limitini aşan tazminat ödemeleri Mart 2018'den sonra iade kapsamına girmeyecektir. 

Editör: TE Bilisim