Kırtasiye parası ödemesi, eğitim ödeneği olarak da bilinir. Her eğitim öğretim yılının başında öğretmenlere ödenen kırtasiye yardımı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ödenir, ödeme tutarı heyet tarafından belirlenir. Öğretmenler eğitim ödeneğinin yatıp yatmadığını banka hesaplarından öğrenirler. Her sene kırtasiye yardımının ne zaman yapılacağı kırtasiye yardımının tutarı gibi konular, merak edilmektedir. Bu konular hakkında bilgi edinmek için yazımızı okuyabilirsiniz.

Kırtasiye Yardımı Ne Kadardır?

Kırtasiye yardımının ödemesi, her sene Eylül ayının başında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılır. Her yıl okullar açılmadan önce öğretmenlere verilen ödenek, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2021 yılında 1210 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Ödeneğin net tutarı yani damga vergisi kesilmiş hali, 1.200 lira 82 kuruştur. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun kararına göre, her yıl, öğretmenlere hazırlık ödeneği olarak yüzde 2,5 zam yapılmıştır. Bu karara göre 2021 yılında yapılacak olan ödeme 2020 yılından fazladır. Görüldüğü üzere eğitim ödeneğinin tutarı her sene artmaktadır. Yeni yıl ile birlikte öğretmenlere verilen kırtasiye yardımı yeniden artacaktır. 

Geçmiş yıllarda yapılan ödemeler şu şekildedir:

  • 2014 yılında 850 TL
  • 2015 yılında 950 TL
  • 2016 yılında 1 000 TL
  • 2017 yılında 1050 TL
  • 2018 yılında 1100 TL
  • 2019 yılında 1130 TL

Kırtasiye Yardımı Nedir?

Kırtasiye yardımı tanımı eğitim-öğretim yılının başında ilgili madde uyarında verilen ödenek olarak ifade edilebilir. Her yıl eğitim ödeneğinin ne olduğu ve nasıl yapıldığı bu yardımdan yararlanmak isteyen kişilerin en çok merak ettiğini konulardan biridir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 32. Maddesi uyarınca eğitim ödeneği, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfında yer alan öğretmen unvanlı ve fiilen de öğretmenlik yapan kişilere ödenen paradır. Fiilen öğretmenlik yapan kişiler; ilköğretim ve okul müdürleri ve yardımcılar, cezaevinde çalışmakta olan öğretmenler, eğitim uzmanı ve uzman yardımcıları ile yöneticilerdir.

Kırtasiye Yardımı Kimlere Verilir?

Eğitime hazırlık ödeneği verilen kişiler, eğitim öğretim hizmetleri sınıfına dahil olan öğretmen ve fiilen de öğretmenlik yapmakta olan kişilerdir. Ayrıca bu ödenekten cezaevindeki okullarda çalışan öğretmenler, ilköğretim ve okullarda çalışan müdürler, müdür yardımcıları, yöneticiler, eğitim uzmanları ve eğitim uzman yardımcıları faydalanırlar.

Kırtasiye yardımı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 37. Maddesine göre, “Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup; fiilen öğretmenlik yapanlara ( ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil) ödenir.”

Öğretmenliğe yeni başlayan kişiler, göreve başladıkları günden itibaren, kırtasiye yardımından yararlanabilir.  

Kırtasiye Yardımı Ne Gibi Durumlarda Ödenmez?

Kırtasiye yardımı ödemesi yalnızca ilgili maddede verilmiş olan memur gruplarına yapılır. İlköğretim öğretmenleri, yöneticiler ve müdürler bu yardımlardan yararlanır. Ayrıca cezaevinde çalışmakta olan öğretmenlere ve eğitim uzmanlarına da bu yardımlar sağlanır. Bu kişiler haricindeki memurlar bu ödenekten faydalanamaz. Ödenekler açıklanan brüt tutar ve net tutar arasındaki farklardan dolayı kesintiye uğrar. Brüt tutara göre yapılan kesintiler, damga verisidir.

Kırtasiye Yardımı Nasıl Ödenir?

Kırtasiye yardımı tutarı 657 sayılı Kanunu’nun 32. Maddesine göre belirlenir. 657 sayılı Kanun’un ek 32’nci maddesine göre verilecek olan kırtasiye yardımının, eğitim-öğretim yılının başladığı aydan sonra, birinci ders dönemi bitmeden önce görevine başlayan kişilere %75’i, birinci dönemin sona ermesiyle göreve başlayan kişilere ise %50’si ödenir. Her yıl kırtasiye yardımlarının tutarı, artış gösterir.

Kırtasiye Yardımı Geri Alınır mı?

Kırtasiye yardımının geri alınması mümkün değildir, bu yardımlar ilgili maddede belirtilen kişilere yıl bir kere olmak üzere ödenir. Ödemeler eğitim-öğretim yılının başında yapılır. Öğretmenlerin emekli olması ya da öğretmenlikten ayrılması durumunda yapılan kırtasiye yardımı geri alınmaz.

Editör: TE Bilisim