PTT kargo adres değişikliği yapmak isteyen bireylerin PTT müşteri hizmetlerini veya genel müdürlüğü aramaları ve adres değişikliğini talep ettiklerini söyleyerek, yeni adresi kayıtlarını yaptırmaları gerekir. Fakat bazı durumlarda adres değişikliği onaylanmayabilir. PTT kargo adres değişikliğinin onaylanması için kargoda olan eşyanın henüz yola çıkmamış veya dağıtıma verilmemiş olması gerekir. Verilen eşyanın dağıtıma çıkarıldıktan sonra adresinin değiştirilmesi genelde mümkün olmaz. Ayrıca adres değişikliği talebinde bulunan kişinin gönderici olması gerekir. Alıcının adres değiştirme talebi kesinlikle kabul edilmez.

PTT Kargo Adres Sorgulama Nasıl Yapılır?

PTT kargo adres sorgulama işlemini eşya gönderiminde bulunduğunuz sırada size verilen barkod kod numarası ile sağlayabilirsiniz. Size verilen barkod numarası ile gönderinizin nerde olduğunu, gönderinizin son durumunu ve adres sorgulaması yapabilirsiniz. Aynı zamanda verilen bu kod ile göndericide olduğu gibi alıcı da barkod kod numarası ile aynı işlemleri gerçekleştirebilir.

PTT Kargo Hafta Sonu Dağıtım Gerçekleştiriyor Mu?

PTT hafta sonu kargo dağıtımına çıkmıyor. Hafta sonu kapalı olan PTT şubeleri hafta sonu dağıtıma çıkamıyor. Sadece hafta içi hizmet veren PTT kargo şirketinin çalışma saatleri şu şekildedir:

·         Hafta içi her gün sabah saat 8.30’da açılır, öğlen 12.30 bir saat öğle arasından sonra saat13.30 tekrar açılır ve akşam saat 17.30 mesai bitimini gerçekleştirir.

·         Merkez PTT ofisleri ise Cumartesi günleri de hizmet vermektedir. Ancak sadece öğlen 12.30’a kadar çalışma programı hazırlanmıştır.

PTT Kargo Bekleme Süresi Ne kadardır?

PTT kargo teslim süresi kargonun geldiği alıcıya herhangi bir iletişim yoluyla haber verildikten sonra, haber verilen günü takip eden günden itibaren ilgili kanunlar gereğince 30 gün olarak belirlenmiştir. Yurtdışı için geçerlilik süresi 7 gün olarak belirlenmiştir. Bu süreç içerisinde kişinin kargosunu teslim alması gerekli. Tabi ki bu süreç göndericinin veya alıcının taleplerine göre değişiklik gösterebilir.  PTT kargo adres değişikliği isteyen kişiler ise bu süreçte taleplerini gerçekleştirebilir.

PTT Mesafeye Göre Kargo Masrafları Ne Kadardır?

PTT mesafeye göre kargo ücreti belirmemiştir. PTT kargo Türkiye’nin her yerine kargo hizmetinin yanı sıra yurt dışına da kargo hizmeti veriyor. PTT kargo yurt dışı için farklı bir yönetmelik çerçevesinde hareket etmektedir. Fakat PTT yurt içi kargo dağıtımında mesafeye göre ücret belirlenmiyor. Onun yerine genel olarak kargonun ağırlığına göre ücret belirlenir. Yani Türkiye içi herhangi bir şehirden, başka herhangi şehre kargo göndermek ücreti değiştirmiyor.

PTT Boyutlarına Göre Kargo Masrafları Ne Kadardır?

PTT kargo ücreti boyutlarına göre değişiklik gösterir. PTT yurtiçi ve yurtdışı kargo hizmeti veren bir kurumdur. Yurtiçi kargo hizmetlerinde ödemeler kargonun enine, boyutuna, ağırlığına göre değişiklik göstermektedir.  Ayrıca teslimi haber verilen, il içi teslimat, sigortalı gönderi, kontrollü teslim, teslimat bilgisini telefonla almak isteyenler, alıcıya teslimat veya gidiş ve dönüş hizmetleri gibi hizmetler kargonun ağırlığına göre değişiklik gösterir. Ağırlıklarına göre kargo ücretleri şunlardır:

·         Kargo ağırlığı 2,01 ve 3,00 desi ağırlığındaki kargo ücreti: 7 TL

·         Kargo ağırlığı 3 desi ve üzeri 50 kiloya kadar olan kargolarda, her bir kg başına göre ayrı ayrı düşen ücret: 0,40 TL

·         Kargo ağırlığı 1000 gram ve altı olması durumunda kargo ücreti: 5 TL

2021 yılı için PTT kargo ücretleri bu şekilde şekillenmiştir.

PTT Kargo Alıcı Evde Yoksa Kargoya Ne Olur?

PTT kargo tarafından verilen barkod kod numarası ile alıcı veya gönderici kişiler kargo takibi yapabiliyor. Kargo teslimi yaklaştığı zaman kişilerin evlerinden çıkmaması gerekir. Fakat bazı durumlarda kargo ekibi eve geliyor ve alıcıyı evde bulamıyor. Bu tür durumlarda kargo bekletilmek üzere oturulan semtin PTT ofisine geri alınır. Bu tür durumları engellemek için göndericinin PTT kargo adres değişikliği için talepte bulunması gerekir.

Editör: TE Bilisim