Durim Abazi / Özel Haber

Karadağ Temyiz Mahkemesi, aralarında iktidardaki Demokratik Cephe (DF) Milan Knezeviç ve Andrija Mandiç’in de yer aldığı terörizme teşebbüsle suçlanan 13 kişiyi yaklaşık 70 yıl hapis cezasına çarptıran bir kararı bozdu.

Mahkeme kararında, “Heyet, ilk derece kararını, ne olgusal ne de hukuki sonuçlardan dolayı, hem davranış usulünde hem de kararın kendisinde, ceza usulü hükümlerinin önemli ihlallerinin işlenmesi nedeniyle iptal etmiştir. Sanığın suçlu bulunduğu cezai suçların varlığına veya bu suçlardan dolayı suçlarının varlığına ilişkin olarak ilk derece kararına kabul edilemez.” ifadelere yer verildi.

Yargıtay heyeti, Podgorica’daki Yüksek Mahkeme özel dairesinin mahkeme kararına karşı yapılan itirazlara ilişkin ikinci derece prosedüründe karar vererek, sanığın savunma avukatlarının itirazlarını haklı buldu. Sanık Eduard Shismako ve Vladimir Popov’un suç örgütü kurmak suçundan suçlu bulundukları bölümde Bratislav Dikiç suçlu bulunmuştu. Bu arada aynı suçu işleyen sanık Bratislav Dikiç, Predrag Bogiceviç, Nemanja Ristic, Kristina Hristiç, Branka Miliç, Milan Dusiç, Dragan Maksiç, Srboljub Djordjevic, Mihailo Cadjenoviç, Andrija Mandiç ve Milan Knezeviç de bulunuyor.

MAHKEME HEYETİ DEĞİŞTİRİLDİ

Dava, yeniden yargılanmak üzere Podgorica Yüksek Mahkemesine, ancak tamamen değiştirilmiş bir komisyon önünde getirildi. Heyet ayrıca, sanık Bratislav Dikiç’in tutukluluğunun kaldırılmasına ve derhal serbest bırakılmasına karar verdi.

Karadağ’da darbe teşebbüsü, Kasım 2016’da, parlamento seçimleri gününde, Karadağ güvenlik teşkilatlarının hükümeti devirmek için terör eylemleri gerçekleştirmeye teşebbüs ettiklerinden şüphelenilen birkaç düzine Sırbistan vatandaşını tutukladığı gün gerçekleşti. Darbecilerin hedefi Karadağ Parlamentosuna şiddetli müdahale ve dönemin Başbakanı Milo Djukanoviç’i yakalamak veya tasfiye etmek.

HEDEF KARADAĞ'I NATO'DAN UZAKLAŞTIRMAK

İki Rus uyruklu, üç Karadağ uyruklu ve dokuz Sırp uyruklu hakkında açılan Özel Savcılık iddianamesine göre, amaç Karadağ’ın NATO ittifakına katılmasını engellemekti.

İddianamede Rus uyruklu Eduard Shishmakov ve Vladimir Popov, terörist ve Karadağ hükümetini şiddetli devirmeye teşebbüsün organizatörleri ve finansörleri olarak suçlanıyor. Karadağ yargısının erişimine açık değildi, ancak yazılı ifadelerle iddianamedeki iddiaları yalanladılar. Sırbistan’ın iade etmeyi reddettiği aşırı sağ Sırp hareketlerinin üyeleri Predrag Bogiceviç ve Nemjanja Ristiç terör teşebbüsüyle suçlandı. Tutuklandığı günden beri gözaltında tutulan ancak teröre teşebbüs etmekten suçunu kabul etmeyen emekli Sırp polis generali Bratislav Dikiç de teröre teşebbüsle suçlanıyor.

Editör: TE Bilisim