Engelli raporu almak için birkaç işlemi yerine getirmek gerekmektedir. Bu işlemler şöyle açıklanabilir:

·         Engelli raporu almak isteyenlerin öncelikle Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir hastaneye başvuruda bulunması gerekmektedir.

·         Başvurulan hastanede rapor için kişiler belli testlere tabi tutulmaktadır. Engel oranının belirlenmesi için bu testler önem arz etmektedir. Engel oranı tespit edilirken sekiz branşta test yapılmaktadır ve hangi testlere girileceğine de hastanenin ilgili birimi karar vermektedir.

·         Yapılan testlerin sonuçları Engelli Sağlık Kuruluna gönderilmekte ve kuruldaki hekimler son kararı vermektedir.

·         Kişinin engellilik oranı Engelli Sağlık Kurulunun yaptığı görüşmede belirlenmektedir. Oran belirlendikten sonra da kişinin durumu ve engellilik oranı rapora dökülmekte ve engelli raporu kurul üyeleri ve baş hekim tarafından imzalanmaktadır. Raporun son hali engelli kişiye verilmektedir.

ENGELLİ RAPORU ALMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR?

·         Rapor alınabilmesi için öncelikle istenilen belgelerin eksiksiz olarak verilmesi gerekmektedir. Başvuru için istenilen belgeler şunlardır:

 

-       İki adet vesikalık fotoğraf

-       Kimlik kartı ve fotokopisi

-       Engelli raporu başvuru formu

 

·         Engelli raporu alabilmek için kişinin en az %40 oranında engel oranına sahip olması gerekmektedir.

·         Hekimler tarafından yapılan testler ve muayenelerin eksiksiz olarak tamamlanması gerekmektedir. Şayet bu test ve muayenelerin sonucuna göre engellilik oranı belirlenmektedir.

Yukarıda sayılan engelli raporu alma şartları tam olarak başvuranda olmadığı sürece o kişiye engelli raporu verilememektedir.

ENGELLİ RAPORU ORANI NASIL HESAPLANIR?

Engelli rapor oranı hesaplaması Balthazard cetveli kullanılarak yapılmaktadır. Çıkan sonuçlar bu cetvel üzerinden değerlendirilmektedir. Engelli rapor oranı hesaplamasında asıl unsur olan engelin hangisi olduğu yüzdelik dilimine göre belirlenmektedir. Kişi ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma, zihinsel, ruhsal ve duygusal, kronik ve sınıflanamayan olarak belirlenen gruplara göre teste tabi tutulmakta ve engelliliği belirlenmektedir.

Engellilik oranı en büyük engellilik ile ondan sonra gelenin oranlanmasıyla belirlenmektedir. Buna göre en büyük engellilik A ise engellilik oranı %A- %100 olarak hesaplanır. Ardından ikinci büyük engellilik mesela B ile çarpılmaktadır, yani (%A- %100) x (%B) şeklinde yapılacak işlem yapılmaktadır. Son olarak çıkan sonuç yüze bölünerek engellilik raporu oranı bulunmaktadır.

ENGELLİ RAPORU OLUŞTURULURKEN KİŞİ HANGİ HASTALIKLAR DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR?

Engelli raporu almak için başvuran kişi bazı hastalıklar ya da uzuv engelleri yönünden değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Buna göre engelli raporu için değerlendirilen hastalıklar ve uzuv engelleri şunlardır:

·         Görme özrü

·         İşitme özrü

·         Deri, yanıklar

·         Sindirim sisteminde bozukluk

·         İdrar yolu sisteminde sorun

·         Kadın hastalıkları

·         Onkoloji

·         Kas ve iskelet sisteminde bozukluk

·         Hormonal bozukluklar

·         Sinir sistemi bozuklukları

·         Zihinsel ve ruhsal hastalıklar

·         Kulak, burun ve boğaz hastalıkları

ENGELLİ RAPORUNUN YENİLENMESİ GEREKİR Mİ?

Engellik raporunun geçerlilik süresi engelli kişinin tedavi süreciyle ilgilidir. İyileşme durumuna göre rapor süresi devam etmektedir. %40 ve üzeri engellilerde tedavi tamamlanıp söz konusu engel ortadan kalkana kadar rapor geçerli olmaktadır, yani herhangi bir yenileme gerekmez. %90 ve üzeri engeli olanlara ise süresiz engelli raporu verildiği için bu raporun da yenilenmesi gerekmemektedir, şayet kişinin engeli hayatı boyunca devam edecektir.

YENİ ENGELLİ YÖNETMELİĞİNİN GETİRDİĞİ YENİLİKLER NELERDİR?

Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirilmesi Hakkında Yönetmelik ile Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirilmesi Hakkında Yönetmeliğin yayımlanmasıyla yürürlükteki engellilik ölçütü sınıflandırması ile sağlık raporu hakkındaki yönetmelik kaldırılarak yeni yönetmelik yürürlüğe girmiştir. Buna göre 2021 yılından itibaren alınacak engelli sağlık kurulu raporları yeni engelli yönetmeliğinin getirdiği yenilikler dikkate alınarak düzenlenecektir.

Yeni yönetmelikle hesaplama cetveli ve oranlarında yeni düzenlemeler yapılmış ve erişkin ve çocuklardaki engellerin varlığı halinde alınacak engelli raporu düzenlenmesi ve sorgulamasına yönelik işlemlerin nasıl ve nereden yapılacağı belirlenmiş olmaktadır. Bunun yanında engellilik değerlendirilmeleri de yeniden belirlenmiştir. Tüm yeniliklerin işlenmiş haliyle süreç yukarıda açıklanmıştır.

Editör: TE Bilisim