Telegramın tanımı kısaca şu şekilde yapılabilir: Telegram, isteğe göre mobilde veya masaüstünde hizmet veren sesli ve görüntülü olarak mesajlaşma imkânı tanıyan uygulamadır. Rus programcı Pavel Durov’ un ürettiği Telegram uygulaması Whatsapp’a rakip olarak gösterilmektedir.

Ağustos 2013’te kurulan Telegram’ın temel özellikleri şu şekilde sayılabilir:

·         Sahip olduğu teknoloji sayesinde gizli sohbet etme imkânı bulunmaktadır, Telegram dahi tarafların mesajlarını görememektedir.

·         Telegram’a kayıt olmak için telefon numarası gerekmesine rağmen telefon numarası verilmeden de kullanıcı adıyla görüşme yapma imkânı bulunmaktadır.

·         Görüntülü ve sesli mesajlaşma özelliği bulunmaktadır.

·         Konuşulan mesajların Telegram’ın kendisi dahil üçüncü bir kişiye iletilmesi engellenmiştir.

·         Son görülme özelliği kapatılabilmektedir.

·         Ekran görüntüsü alındığında ekran görüntüsü alınan konuşmanın karşı tarafına bildirim gönderilmektedir.

·         Mesajlaşma özelliği bulut tabanlı olduğundan her platform kısa süre içinde kullanıcının karşısınca gelmektedir.

·         Mesajların kendi kendini belli bir süre sonra yok etme özelliği bulunmaktadır. Belirlenen süre sonunda hem gönderici cihazdan hem de alıcı cihazdan mesajlar silinmektedir.

TELEGRAM'IN KULLANIM ŞEKLİ NASILDIR?

Telegram’ı Windows işletim sistemine sahip telefonlara indirmek ve bilgisayarlarda web üzerinden kullanmak mümkündür. İsteğe göre belirlenen cihaz üzerinden Telegram’a ulaşıldıktan sonra telefon numarasıyla kayıt yaptırılır ve ardından kullanıcı sözleşmesi kabul edilerek Telegram kullanılabilir. Whatsapp’ta olduğu gibi telefon rehberindeki kişilerle ücretsiz mesajlaşmak ve görüntülü sohbet etmek mümkündür.

Kısacası Telegram’ın kullanım şekli kolay ulaşım ve hızlı haberleşme üzerine tasarlanmıştır. Ayrıca güven ilkesi de gözetilerek uçtan uca mesajları şifreleme özelliğiyle de tarafların rahatça mesajlaşmasına imkân tanınmış olmaktadır.

TELEGRAM'A KATILDI BİLDİRİMİ KİMLERE GİTMEKTEDİR?

Telegram’a katıldı bildiriminin gittiği kişiler genel olarak kişinin rehberinde bulunan ve Telegram uygulamasını kullanan kişilere gitmektedir. Bu bildirimin kapatılması mümkündür. Mobil cihazdan Telegram Uygulamasına girip ardından ayarlar sekmesinden “Bildirim ve Sesler” seçeneğine tıklanmalı ve “ Yeni Kişiler” yazan seçenek pasif hale getirilerek kişinin rehberinde her Telegram kullanmaya başlayan kişi için gelen bildirim kapatılabilmektedir.

TELEGRAM'DA KİŞİLERİ ENGELLEMEK MÜMKÜN MÜDÜR?

Telegram kullanıcılarının konuşmak istemedikleri kişileri engellemeleri mümkündür. Engellemek istenilen kişinin sohbet penceresi açılarak kişinin profiline girilmesi ve ardından seçenekler bölümünden kullanıcıyı engelleme seçeneği seçilerek Telegram’da kişileri engelleme işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

TELEGRAM'DA KULLANICININ ENGELLEDİĞİ KİŞİLER ÇEVRİMİÇİ OLDUĞUNU GÖREBİLİR Mİ?

Telegram’da kullanıcın engellediği kişiler çevrimiçi durumunu görememektedir. Telegram uygulamasında bir kişi engellendikten sonra ne o kişi engelleyen kişiye mesaj atabilmekte ne de son görülme durumunu görebilmektedir. Ayrıca Telegram uygulamasındaki ayarlar bölümünden kullanıcı profil fotoğrafını ya da son görülme durumunu kimlerin göreceğini belirleyebilmektedir.

TELEGRAM KULLANMAK HERHANGİ BİR TEHLİKE ARZ ETMEKTE MİDİR?

Telegram’ın kullanıcılarına vadettiği misyonlarından biri de en iyi güvenlikle uygulamanın kullanılabileceğidir. Telegram yöneticileri 256 bit simetrik AES şifrelemesi, 2048 bit RSA şifrelemesi ve Diffie Hellman güvenli anahtar değişimi kombinasyonu kullanarak mesajlaşmaların uçtan uca şifrelendiğini ve Telegram’ın kendisinin dahi ulaşmadığından Telegram kullanmanın herhangi bir tehlike arz etmediğini belirtmektedir.

TELEGRAM'IN FETÖ İLE BİR ALAKASI VAR MIDIR?

Telegram’ın FETÖ ile bağlantısı olup olmadığı son dönemde FETÖ ve DAEŞ tarafından Telegram’ın kullanıldığının öğrenilmesiyle daha çok araştırılmıştır. Bu araştırmaların ortaya çıkardığına göre Telegram uygulaması hem milyonlarca kişiye aynı anda mesaj gönderme imkânı sunduğundan hem de şifreleme sisteminin kırılması mümkün olmadığından FETÖ ve DAEŞ tarafından kullanılmaktadır.

Ücretsiz indirilebilen Telegram mucitlerinin açıklamasına göre mesajların bir süre sonra kendi kendini imha etmesi ve mesaj içeriğini Telegram’ın kendisinin bile görmesi mümkün olmadığından üreticilerin kendileri bile mesaj içeriklerine ulaşamamaktadır. Açıklamalara göre FETÖ ya da DAEŞ’in Telegram ile alakası bulunmamakta ancak Telegram’ın sunduğu güvenli mesajlaşma sebebiyle bu örgütler tarafından kullanılmaktadır.

Editör: TE Bilisim