PTT aracılığıyla para gönderimi PTT şubelerinden yapılabileceği gibi online olarak da yapılabilmektir. Yine PTT Kart sahipleri de hem şubeden hem de online yolla para transferi yapabilmektedir.

PTT şubelerinde para gönderimi yapmak için kişinin herhangi bir hesaba ihtiyacı bulunmamaktadır. Herhangi bir PTT şubesine gidilerek gönderilecek kişinin adı soyadı ve T.C kimlik numarası verilerek o kişi adına para gönderimi yapılabilmektedir. Bu PTT para gönderimi yapılırken gönderenin kimlik bilgileri de istenmektedir.

Online yoldan para transferi ise posta çeki hesabıyla yapılmaktadır. Elektronik yolla para transferi yapılırken öncelikle PTT nezdinden bir posta çeki hesabı açtırılmalı daha sonra ise bu hesaba online olarak girilerek herhangi bir PTT şubesine PTT internet şubesinden para gönderimi yapılmaktadır.

PTT KART İLE EFT NASIL YAPILIR?

Yukarıda para transferi yollarından biri olarak PTT Kart ile para gönderimi yolu olduğundan da bahsedilmiştir. Bu yolla para gönderimi yapabilmek için öncelikle transferi yapacak kişinin PTT Kartı bulunması gerekmektedir. PTT Kart sahipleri internet bankacılığı yoluyla şubeye gitmeden ya da evden çıkmadan para transferi yapabilmektedir.

Kişiye ait PTT Kart ile internet bankacılığına giriş yapıldıktan sonra menü bölümünden EFT seçeneği seçilmeli ve gerekli işlemlere geçilmelidir. EFT yapabilmek için öncelikle para gönderimi yapılacak kişinin hesap numarası ya da iban numarası gerekmektedir. Bu numaralardan biri gerekilen yere yazıldıktan sonra gönderilecek kişinin adı soyadı yazılmalı ve PTT Kart ile EFT için açıklama yapılması gerekmektedir. Yani açıklama bölümüne paranın gönderiliş nedeni yazılmalı ve ardından EFT işlemi onaylanmalıdır.

EFT işlemi onaylandıktan sonra gönderilen kişinin hesabının hangi bankada olduğu fark etmeksizin hesaba para aktarımı yapılacaktır. Hesaba para aktarımı yapılmadan önce PTT de bazı banklarda olduğu gibi işlem ücreti almaktadır. Ufak miktardaki bu ödeme yapılarak EFT işlemi tamamlanacaktır.

PTT ATM'DEN PARA GÖNDERİMİ NASIL YAPILIR?

PTT ATM ile para gönderimi PTT Kartla yapılabileceği gibi kartsız işlemler menüsünden de yapılabilmektedir. Kartsız işlemler menüsünden para aktarımı yapmak için “Para Transferleri” kısmına girilmeli ve T.C kimlik numarası ve telefon numarası bilgileri doldurulmalıdır. Daha sonra para aktarımı yapılacak kişinin kimlik ve iletişim bilgileri doldurulmalı ve devam edilerek yatırılmak istenen miktardaki para bölmeye yerleştirilmelidir. Böylece ATM parayı sayarak kabul edecek ve gönderilmek istenen kişi adına PTT para gönderimi yapılmış olacaktır.

PTT PARA GÖNDERİM ÜCRETİ NE KADARDIR?

PTT para gönderim ücretleri gönderildiği yere göre aşağıdaki şekildedir:

·         0,01 TL – 100,01 TL arası olan şube havalelerinde gönderim ücreti 8 TL iken online yoldan yapılan EFT işlemlerinde ise 5.50 TL’dir.

·         100,01 TL – 250,01 TL arası şube havalelerinde gönderim ücreti 16 TL iken online yoldan yapılan EFT işlemlerinde ise 10,50 TL’dir.

·         250,01 TL – 500,01 TL arası şube havalelerinde gönderim ücreti 17 TL iken online yoldan yapılan EFT işlemlerinde ise 11 TL’dir.

·         500,01 TL – 1000,01 TL arası şube havalelerinde gönderim ücreti 24 TL iken online yoldan yapılan EFT işlemlerinde ise 11 TL’dir.

·         1000,01 TL – 5000,01 TL arası şube havalelerinde gönderim ücreti 30 TL iken online yoldan yapılan EFT işlemlerinde ise 20 TL’dir.

·         5000,01 TL – 10000,01 TL arası şube havalelerinde gönderim ücreti 40 TL iken online yoldan yapılan EFT işlemlerinde ise 28 TL’dir.

·         10000,01 TL – 30000,01 TL arası şube havalelerinde gönderim ücreti 60 TL iken online yoldan yapılan EFT işlemlerinde ise 40 TL’dir.

·         Yurt içi Euro ya da Dolar havalesi için işlem ücretleri ise döviz miktarına göre farklılık göstermektedir ve genel olarak 22 TL ile 45 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

PTT ile Bir Kişi Adına Gönderilen Para Nasıl Alınır?

PTT ile bir kişi adına gönderilen para bu kişi tarafından herhangi bir PTT şubesinden alınabilmektedir. Parayı alacak kişi kimliğini şube yetkilisine vererek kendi adına gönderilmiş olan parayı talep etmelidir. Şube yetkilisi kimlik bilgilerini doğrulayarak PTT para gönderimi ile gönderilmiş olan parayı tarafa aktaracaktır.

Editör: TE Bilisim