Türkiye'nin Mili Uzay Programı tanıtımında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Madem ki bir vatandaşımız uzaya girecek, artık astronot ya da kozmonot kelimelerine Türkçe karşılık bulmak gerekiyor. Buradan dilbilimcilerimize çağrıda bulunuyor ve diyorum ki, gelin Türk uzay yolcularına Türkçe bir isim bulalım" demişti.

ÇAĞRIYA İLK YANIT GELDİ

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu çağrısına ilk yanıt, MHP lideri Devlet Bahçeli'den geldi. MHP lideri, "Cacabey" önerisinde bulundu.

CACA BEY KİMDİR? 

Selçuklular döneminde Keyhüsrev zamanında Kırşehir emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey, Türk devlet adamı ve gökbilimcidir. Cacabey 1240 yılında Çorum'un İskilip ilçesinde doğdu, 1301 yılında ise vefat etti.

Caca Bey, küçük yaşlarında üstün yetenekleri ile devrin önde gelenlerinin dikkatini çekti. Kırşehir'de devrin fakültesi gözüyle bakılan Caca Bey Gökbilim Medresesi'ni yaptırdı. Eşsiz mimarisinin yanı sıra özellikle güneş sistemindeki gezegenleri sembolize eden iç sütunceleri, rasat kuyusu, aydınlık feneri ve gözlem kulesi ile dikkatleri çeken Cacabey Gökbilim Medresesi, astronomi eğitimi veren ilk merkezlerden biri ve belki de en önemlisidir.

Yönetim işlerinde Türkçe konuşan ve yazışmalarında Türkçe kullanan Caca Bey, Caca Bey Medresesi'nde de Türk dilinde eğitim verilmesini sağladı. 

Genç yaşında başarısını gösteren Caca Bey, kısa zamanda büyüklerin arasında yer almaya başladı. Mevlana yazdığı bir mektupta, Caca Bey’in yeteneklerine ve başarılarına övgüde bulunmuş ve kendisiyle bir araya geldiği meclislerde de bu konuyu dile getirdi. Caca Bey, kendi idaresinde yaşamakta olan Hacı Bektaş Veli ile ilgilenmiş onu himaye etti. Anadolu'da bir çok hayır kurumu ve ayrıca cami, zaviye gibi pek çok kamusal yapının da onarımını yaptırdı. Caca Bey, 1301 yılında Bizanslılara karşı savaşırken vefat etti. Cenazesi, Kırşehir’e getirilerek yaptırdığı medresenin yanındaki türbeye defnedildi.

Editör: TE Bilisim